Microsoft kör Android

Microsoft tillverkar Android-telefoner. Det var en av de intressantaste nyheterna inför den stora Mobile World-konferensen som pågår för fullt.

Själv sitter jag i ett hotellrum i Nürnberg och har just tagit mig igenom den första dagen av embeddedmässan Embedded World. Embedded World och Mobile World kolliderar ju som vanligt och i valet mellan de två är det (återigen som vanligt) Embedded World som gäller.

Tillbaka till Microsoft för ett ögonblick. Efter köpet av Nokia Mobile Phones trodde väl många (inklusive jag själv) att Microsoft skulle försöka renodla telefonprogrammet och satsa ännu hårdare (enbart) på Windows Phone.

Men så blir det alltså inte. De Smarterphone-baserade Asha-telefonerna fortsätter att vidareutvecklas och Nokia drar dessutom igång en serie Android-telefoner. De första telefonerna i den nya X-serien visades häromdagen.

Stephen Elop (som inte blev chef för hela Microsoft) vill inte hålla med om att Android-satsningen kommer några år för sent, men han är nog ganska ensam om att tycka det. Det är svårt att se Android-satsningen som ett offensivt steg för Microsoft. Snarare är det väl en bekräftelse på att Windows Phone är lite för stort och resurskrävande för att fungera i mellanpristelefoner.

Ett Microsoft Mobile Phones som bara delvis tillverkar Windows-baserade telefoner är lite säreget. Man måste förstås fråga sig vad som hade hänt om Nokia satsat på Android i stället för Windows den där gången för ett par år sedan. Men det får vi förstås aldrig veta.

25 dollar för en telefon
Att Microsoft inte vill släppa låg- och mellanprismarknaden kan man väl förstå. Däremot är det svårt att se hur företaget skall kunna hålla ställningarna inför alla de lågprisvarianter som lanseras. Senast ut är en referenskonstruktion baserad på Firefox OS och komponenter från Spreadtrum Communications. Med den här kombinationen skall det vara möjligt att bygga mobiltelefoner som kan säljas för 25 dollar.

Det här låter fantastiskt, men är faktiskt inte så märkligt. Materialkitet till en billig Android-telefon kostar inte många dollar idag och vi kan nog se fram emot en rad superbilliga kinesiska Android-telefoner. Konkurrensen kommer definitivt inte att minska.

Norge vann
Jag hade egentligen tänkt skriva en spalt om Embedded World, men jag sparar det till på torsdag. Helt klart är att det finns gott om intressanta nyheter.

Dagens pressmöten avslutades i alla fall med Silicon Labs och Geir Førre. Det har gått ett halvår sedan han sålde sitt Energy Micro till Silicon Labs, så det var klart intressant att se vad som hänt under den tiden.

Och inte helt oväntat är det Energy Micro som verkar ha dragit det längsta strået i sammanslagningen. Den serie ARM-baserade komponenter som Silicon Labs tog fram har fått stryka på foten. De tillverkas visserligen också i fortsättningen, men när det gäller 32 bit och ARM är det bara processorerna från Energy Micro som marknadsförs. Silicon Labs har också vidareutvecklat utvecklingsverktygen från Energy Micro och satsar nu fullt ut på dem.

En sammanslagning med så många parallella produkter är aldrig enkel, men enligt Geir Førre har det hela gått förvånansvärt bra. Silicon Labs står nu väl rustade inför den IoT-revolution som Førre (och många med honom) tror stenhårt på. Företaget har nu ett imponerande produktprogram med ytterst strömsnåla produkter. Och Oslokontoret finns kvar i full skala.

Nej, nu måste jag sluta. Det blir en lång dag i morgon också. En fördel är i alla fall att mitt bagage till slut hann upp mig (det har haft en egen semester någonstans – troligen Wien). En dag till i samma kläder och ännu längre skäggstubb kändes inte särskilt intressant.

Leave a Reply