Det blev en Embeddedspecial till slut

De flesta av er har nog vid det här laget fått årets Embeddedspecial. Det är den enda papperstidning vi producerar i år, så bläddra gärna en extra gång.

Det här är faktiskt den elfte embeddedspecialen och varje år har det varit lika stressigt på slutet. Däremot har jag nog aldrig tidigare varit med om att ”teknikmakterna” varit så elaka. Mitt i produktionen kraschade min dator och jag tvingades uppgradera till en ny, med nytt operativsystem. Det gick inte överdrivet smärtfritt. Det borde väl ha räckt med slumpmässigt korrumperade email, men den nya datorn fick för sig att förstöra filer lite av och till den också. Det handlar förstås om bakåtkompatibilitet och ”sådant som skall fungera utan problem”. Det gör det sällan.

Som lök på laxen lyckades Vattenfall bryta strömmen för Camilla (som gör layouten) hela förmiddagen på sista lämningsdagen. Som tur var använder hon en laptop, men att göra layout på den inbyggda skärmen är förstås ingen höjdare.

Nåväl – det blev en tidning i alla fall och tryckeriet behövde inte vänta. Och förutom alla de tidningar som skickats med posten kommer den att finnas överallt på embeddedkonferensen. Tidningen har ju fördelen att visa hela konferensprogrammet, översikter över utställare och allt det där andra som gör sig så bra på papper.

Papper eller web?
Så nog finns det tillfällen då en papperstidning har sina fördelar, men de blir allt färre. Och framför allt blir det allt svårare att få ekonomi i en papperstidning.

Vi på Elektronik i Norden valde ju att hoppa av pappershanteringen för snart ett år sedan (ja, utom embeddedspecialen förstås) och det är i sanning inget som vi har ångrat. Under det här året har allt fler av de ”gamla” elektroniktidningarna i Europa och USA gått över helt till webben och inget pekar på att den utvecklingen skall vända. Fortfarande experimenteras det en hel del, men de flesta verkar ha hittat en form som de trivs med. Och framför allt en form som är ekonomiskt uthållig.

Teknik är viktigast
För vår egen del är vi väl ganska klara över hur vår form skall se ut också i framtiden. Det är tekniken som är viktigast och vi kommer att fortsätta att satsa på djupa tekniska artiklar. Det har för övrigt varit en av grundtankarna sedan det första numret av Modern Elektronik kom ut för 43 år sedan.

Ja, så är det faktiskt. Nr 1 av Modern Elektronik kom ut den 15 oktober 1970 och chefredaktör Thore Rösnes betonade då att den nya tidningen skulle vara nyttig för läsarna. Det repeterade han många gånger, både under de 21 år som Modern Elektronik fanns och under alla hans år på Elektronik i Norden.

Att läsa det första numret av Modern Elektronik känns lite säreget (jodå jag har alla årgångarna i bokhyllan bakom mig). Det var en helt annan värld och i en annan bransch skulle väl de här dryga fyrtio åren motsvara bortemot 200 år eller så. Utvecklingen inom elektronikbranschen är så mycket snabbare än någon annanstans. Men återigen – det finns en grundtanke som har hållit sig från 1970 och hela vägen fram till dagens webb och nyhetsbrev. Och Thore Rösnes hade stor betydelse för många, inklusive mig själv.

Jag kommer förresten mycket väl ihåg första gången jag besökte Thore på redaktionen. Det var 1977 och en kompis och jag skulle göra vårt examensarbete om mikrodatorer. Thore ställde upp med massor av information, men fick oss också att lova att skriva en artikel när vi var klara (den har jag också). Och när uppsatsen var klar såg han till att den i tryckt form såldes via Modern Elektronik.

Så kan det gå.

Leave a Reply