Ännu lägre förbrukning

Norska Energy Micro blev Silicon Labs efter köpet i somras, men utvecklingen har på intet sätt avstannat. Den senaste generationen ARM-baserade enkapseldatorer drar ännu mindre än tidigare.

Men det är klart – visst blev jag förvånad när Geir Førre sålde sitt företag till Silicon Labs. Inte att det blev just Silicon Labs, men att han sålde såpass snabbt. Allt pekade ju på att företaget skulle fortsätta i den form det hade i åtminstone ett par år till.

Nu blir inte alltid saker som man tänkt och ibland kommer möjligheter upp som är svåra att tacka nej till. Silicon Labs behövde Energy Micro för sin fortsatta utveckling och Energy Micro behövde en kraftigare marknadsorganisation, inte minst i USA. Och om vi jämför med andra USA-köp i Norden i år så tror jag nog betydligt mer på det här än på Microsofts Nokia-köp.

Klart är i alla fall att Oslo-organisationen blir kvar och snarare expanderar än minskar. Konstruktörerna i Oslo har bevisat att de är ruggigt bra på att konstruera strömsnålt och det är inte kunskaper som finns i överflöd. En av orsakerna till försäljningen lär för övrigt vara att man hade svårt att få tag i så många konstruktörer som behövs i Oslo. På det här sättet får man i ett slag tillgång till ett stort gäng i Austin också.

När man talar med folk från Oslo-kontoret är det lätt att få för sig att det är Energy Micro som köper Silicon Labs och inte tvärtom. Så är det förstås inte. Men det är ingen större tvekan om att Silicon Labs behövde en ”fresh start” för att komma vidare ner till de verkligt extremt låga energiförbrukningarna. De egna enkapseldatorerna har nog lite för mycket bakåtkompatibilitet för att komma dit.

Men nu spekulerar jag. Visserligen pratade jag igår en stund med ett par av höjdarna från Silicon Labs, en från Austin (Daniel Cooley, marknadschef för Silicon Labs) och en från Oslo (Øyvind Janbu, en av grundarna av Energy Micro), men fullt så öppenhjärtiga var de inte. Inte ens efter ett par glas veteöl.

Internet of Things
Den nya Zero Gecko-serien är i alla fall Silicon Labs första ordentliga försök inom området Internet of Things. Sedan kan man alltid fundera på vad IoT egentligen står för, men det spelar kanske inte så stor roll. Vi kommer att få se en hysterisk mängd nätverksanslutningar till alla tänkbara apparater och om det sedan blir kommunikation direkt ut på Internet eller kommunikation via gateways spelar kanske mindre roll. I vilket fall som helst behövs det extremt låg energiförbrukning, extremt lågt pris och hög säkerhet.

Det där med säkerhet kan man hantera på många sätt, men vill man kombinera med låg energiförbrukning är det nog säkrast att göra kodning/avkodning direkt i kisel. Det har man gjort i Zero Gecko och det är en klar konkurrensfördel.

Nej, nu börjar planet sänka sig neråt mot Arlanda och det är väl säkrast att börja tänka på att slå av strömmen. Ett par dagar i München har gett en hel del intressant material, men resten kan vi kanske spara till senare.

Livet är ju trots allt inte bara arbete.

Leave a Reply