Massor av mikrovåg

Det blev många teknikartiklar om RF och mikrovåg den här gången. Det är ju nytt månadstema och det som tidigare fanns i del två av tidningen finns numera i vänsterspalten på webben.

Jag tycker faktiskt att det här med teknikartiklar på webben fungerar riktigt bra. Det var annars den del av övergången som jag var mest osäker på inför förändringen i slutet av förra året. Men teknikspalten till vänster verkar ha ”satt sig” och till och med översikterna fungerar. Plus förstås att man hela tiden kan gå tillbaka i tiden och hitta.

Snabba förändringar
Det märkligaste är ändå att det snart har gått ett år sedan vi slutade trycka tidningar. Jag kan väl inte påstå att det blivit mindre att göra, men allt ser ut att fungera och framför allt – det har bra förutsättningar att fungera också i framtiden.

De senaste månadernas händelser på mobiltelefonmarknaden är annars en bra påminnare om hur snabbt den här branschen förändras. Den som inte hänger med har inte mycket tid på sig. Nokia är väl paradexemplet, men Blackberry ligger inte långt efter.

För oss här uppe i Norden är förstås Nokias misslyckande det i särklass viktigaste. För ett par år sedan var det väl närmast otänkbart att marknadsledaren Nokia skulle kunna reduceras till vad företaget är idag. Nu får vi hoppas att Nokia klarar av att komma tillbaka, så vi inte förlorar Norden som teknikcentrum för mobiltelefoni. Ericssonchefen Hans Vestberg varnade för det härom dagen och det finns all anledning att lyssna på honom.

Uppåt
Nej, nu får det vara nog med domedagsprofetior. Faktum är att många indikatorer pekar uppåt och det vore väl märkligt om inte elektronikindustrin i Finland skulle kunna ta fart igen. Misstagen i Nokia har lett till en mängd avknoppningar utanför Nokia och några av dem kommer säkert att ta fart på allvar.

Det är bara att satsa framåt.

Leave a Reply