DOE serverar ny effektivitetsstandard för mikrovågsugnar

För några dagar sedan presenterade det amerikanska energidepartementet (DOE) en ny effektivitetsstandard för mikrovågsugnar. Mikrovågsugnar har alltid omfattats av energilagen “Energy Policy and Conservation Act” (EPCA) från 1975 och på senare tid lagen “Energy Independence and Security Act” (EISA 2007), men detta är den första federala effektivitetsstandarden för produkterna. De produktklasser som omfattas inkluderar  mikrovågsugnar / fristående kombinationsugnar samt inbyggda kombinationsugnar.

Den nya standarden är enbart inriktad på den energi som slösas bort av mikrovågsugnar när de inte lagar vår mat (dvs i standbyläge)*. Trots den allmäna föreställningen att en ugn som inte används borde dra mycket lite energi visar tester på tillgängliga enheter att mikrovågsugnar och fristående kombinationsugnar förbrukar upp till 4,7 W i standbyläge, medan inbyggda ugnar drar upp till 9 W i standbyläge. De funktioner som ansvarar för den höga nivån av standbyenergi inkluderar matlagningssensorers, skärmteknik (inkluderande klockor) och styrkort som utnyttjas för att stänga av kraften till komponenter vid standby.

De nya effektnivåerna (som visas nedan) träder i kraft i mitten av 2016. DOE beräknar att konsumenterna kommer att spara nästan 3 miljarder dollar på sina elräkningar fram till 2030 med ugnar som tillgodoser de nya nivåerna. De minskade koldioxidutsläppen under de kommande 30 åren kommer att motsvara borttagandet av över 12 miljoner nya bilar från vägarna under ett år.

Maximal tillåten standbyeffekt för mikrovågsugnar (Källa: U.S. DOE)

Mikrovågsugnar och fristående kombinationsugnar = 1,0 W
Inbyggda kombinationsugnar = 2,2 W

För mer information gå till DOEs regelsida för vitvaru- och utrustningsstandarder

*DOE beslutade dessförinnan att en standard för aktivt läge inte var befogad. (Federala registret – 74 FR 16040; 8 april 2009)

Leave a Reply