Sol och svaga vindar

Det är bara att konstatera – det finns inte mycket som går upp mot fina junidagar i Sverige. Det är helt fantastiskt vackert ute. Sol, varmt och svaga vindar.

Möjligen har man i Danmark lite svårare att glädjas över svaga vindar. Där har man byggt ut stora vindkraftparker och där gjorde de svaga vindarna att det rörliga elpriset gick i topp i morse. De som påverkades fick det tvivelaktiga nöjet att betala dryga 17 kronor per kWh. Inte så kul.

Tanken är annars att variationerna i elproduktion skall jämnas ut med motsvarande import. Vindstilla på ett ställe kompenseras av kraftigare vindar på andra ställen. Men riktigt så fungerar det inte alltid och då svarar de exporterande länderna med att begränsa kapaciteten på länkarna. För övrigt samma sak – fast tvärtom – mot vad som hände i vintras, när den kraftiga blåsten gav elöverskott och elproducenterna tvingades att betala flera kronor per kWh för att bli av med strömmen.

Nej, marginaleffekter är inte enkla att kontrollera och skillnaden mellan medelvärde och toppvärde kan vara nog så dramatisk. Vi får väl hoppas att batteritillverkarna får fart på sin utveckling så att det någon gång blir ekonomiskt rimligt att lagra elektricitet. Men jag tänker inte hålla andan i väntan på det.

Annat
Nu tänker jag i alla fall strunta i både elektronik och energi ett par dagar. Vi har helt andra och betydligt roligare saker för oss i helgen. Jag kanske berättar om hur det gick i nästa vecka.

Tills dess – njut av den fantastiska försommaren.

One Response to “Sol och svaga vindar”

  1. Så som det nu hänt i Danmark, att ”det blåser för lite”, det kommer ALDRIG att hända i Sverige, det har vi (mp):s ord på…
    Vi behöver inte ens kompletterande/systemstabiliserande kraftgenerering..
    Det räcker med vindsnurror och solkraft.
    Något att tänka på i framtiden när vi sitter hemma med vargpälsen på i våra lägenheter,som är uppvärmda till +12 grader..

Leave a Reply