Nokia-telefoner från Norge

Så kom till slut en helt ny serie ”halvsmarta” telefoner från Nokia. Efter förra årets lansering av nya Symbian-telefoner började jag på allvar undra vad man hade för sig. Men tydligen menade man allvar med köpet av norska Smarterphone och den nya lågprisplattformen baseras på Smarterphones operativsystem.

Senaste kvartalsrapporten från Nokia var både positiv och negativ. Den visade att försäljningen av företagets Windows-baserade telefoner ökar kraftigt, men också att de smarta telefonerna bara står för en tiondel av Nokias försäljning. Och försäljningen av låg- och mellanpristelefoner rasar för Nokia.

Det behövs alltså något mer än ”bara” Windows-baserade smarta telefoner och förra årets introduktion av en ny Symbian-baserad telefon hjälpte knappast upp företagets trovärdighet. När konkurrenterna säljer billiga Android-telefoner räcker det inte att peka på att de egna telefonerna produceras i snygga färger.

Inte Android!
Det enklaste hade förstås varit att ta fram egna Android-telefoner, men där gick nog gränsen för Nokia. Att göra bytet till Windows var svårt nog. Att i dag lansera Android internt hos Nokia är väl ungefär som att övertyga Hizbollah om att de ”egentligen” borde bli mormoner. Inte så lätt.

Nu hade ju Nokia redan tidigare ett eget Linux-baserat operativsystem och ett utvecklingssamarbete med Intel (MeeGo). Det skulle förstås kunna bli basen också för den nya lågprisplattformen. Men samarbetet med Intel avslutades med ”buller och bång” och MeeGo-utvecklingen såldes av och hamnade hos finska uppstartsföretaget Jolla. Det kallas numera Sailfish OS och ingår i Sailfish Alliance.

Så Nokia fick gå varvet runt och köpa ett företag. Det blev norska Smarterphone (tidigare Kvaleberg AG) som köptes i början av 2012. Inte dumt alls – även om vägen dit kan kännas lite krokig.

Tuff konkurrens
Utan tvekan finns det fördelar med att ha ett eget operativsystem och Nokia är absolut inte ensamma. Samsung har Bada och flera av de andra har också egna varianter. Det jobbiga är bara att företag som Samsung har Android också. Nokia får en lite säregen sits på det område där Android är som starkast. Det är också det område där man siktar in sig med den nya Asha 501-telefonen.

Det gäller alltså för Nokia att övertyga marknaden om att den nya Asha-plattformen är bättre än Android, eller åtminstone att Nokia-telefonerna är starkare och snyggare än konkurrenternas Android-telefoner. För det finns gott om telefontillverkare som är villiga att sälja Android-telefoner i prisläget strax under 100 dollar.

Idag väljer man att inte tala högt om vilket operativsystem som används. I pressreleasen från Nokia talas det mycket om Facebook och appar, men det sägs inte ett ord om vilket operativsystem som faktiskt används. Lite udda.

Som OSE och Symbian
Det hela påminner faktiskt om situationen för några år sedan. Ericsson och Nokia satsade jättesummor på Symbian-utveckling och den som läser PR-materialet från den tiden kan lätt få för sig att Symbian fanns överallt.

Men så var det ju inte alls. De flesta telefonerna var inte alls ”smarta” och till och med ”halvsmarta” telefoner var baserade på OS-plattformen från Enea OSE. De sålde bra ändå.

Nu verkar Nokia vilja göra om samma sak igen, men i stället för ett svenskt operativsystem blir det ett norskt.

Och inget ont i det. För egen del kan jag mycket väl tänka mig att köpa en Asha 501-telefon, bara den har lång batterilivslängd och fungerar bra. Fast det lär jag inte få lov att göra. Nokia tänker visst inte sälja Asha 501 i Norden.

Leave a Reply