Cadence och Synopsys handlar

Snart är det dags för den europeiska DATE-konferensen, där konstruktörer, forskare och EDA-företag träffas och utbyter erfarenheter. Men det blir allt färre EDA-företag.

Problemet – om det nu är ett problem – är att de stora EDA-företagen ”tävlar om” att köpa upp mindre EDA- och SoC-företag. Tidigare i veckan stod det klart att Cadence köper IP-företaget Tensilica. I oktober förra året köpte Synopsys den franska emulatortillverkaren eve och ett par månader tidigare var det layoutföretaget SpringSoft som blev en del av Synopsys.
Cadence köpte förra månaden IP-företaget Cosmic Circuits. Före det får man gå tillbaka till 2011, då man köpte Azuro och Altos och 2010 då Denali blev en del av Cadence.

Att högteknologiföretag växer genom uppköp är i och för sig varken ovanligt eller problematiskt. Men det vore synd om EDA- och IP-branschen blev alltför hårt koncentrerad till ett fåtal företag. Idag blir det allt svårare för nya spelare att komma in på marknaden för IC-konstruktion och IC-layout och det är lite synd.

Som tur är finns det fortfarande gamla ”die hard”-företagare som vägrar att glida in i mittfåran. Där har vi till exempel Tanner EDA, ett företag som just lanserat en ny version av sina verktyg, där kompatibilitet med industristandarden Open Access är huvudsaken.

Nåväl, det här återkommer jag snart till på annan plats. Helt klart är i alla fall att IC-delen av EDA-marknaden inte är den enklaste att kasta sig in i för nya företag. Kunderna har inte råd med några misstag och använder nog ofta devisen: ”better safe than sorry”.

Europeisk forskning
Nu handlar ju inte DATE bara om kommersiella företag. Tvärtom är konferensens stora fördel att man kan se vad som händer inom europeisk forskning och det är som vanligt en hel del. Forskningsinstitut som Imec och diverse europeiska högskolor gör att det mycket väl kan vara värt att lägga ett par dagar på DATE.

Kommer jag då att åka ner till Grenoble nästa vecka (18-22 mars)? Nej – till slut valde jag faktiskt att stanna hemma. För tio år sedan var det en självklarhet att åka till både DATE och DAC, men idag har Embedded World plockat den mest ”publikfriande” delen av EDA-industrin, samtidigt som de bägge ligger lite för nära varandra i tid. Den här gången får jag försöka täcka DATE via dator och telefon.

Skotta snö
Ärligt talat hade jag nog tänkt en gång till om DATE-kommittén fortsatt att lägga konferensen i Nice. För jag börjar bli allvarligt trött på kyla och snö. I år har ju Stockholm fått mer än sin beskärda del och jag har inte sett min gräsmatta sedan i början av november. Om långtidsprognosen från norska yr har rätt kommer vi dessutom att ha kyla och snö ända fram till påsk.

Lite sadistisk glädje är det väl att höra rapporterna om väderkaos från England och Frankrike (inte Nice), men jag skulle mycket hellre se mer vårblommor och mindre snö. Men, som Charles Dudley Warner uttryckte det: ”Alla talar om vädret, men ingen gör någonting åt det”.

Leave a Reply