Se in i framtiden med Embedded Conference

ECS, Embedded Conference Scandinavia, bemödar sig alltid att djupdyka i de senaste produkterna och verktygen. I år tar man steget längre och gör ett försök att se in i framtiden. Två keynotetalare kommer att ge sin vy av vad vi kan förvänta oss av de närmaste åren. En behandlar programvara och den andre ser på hårdvaran.

Jan Bosch är professor i software engineering vid Chalmers. Han har en lång karriär som bland annat chef för Software and Application Technologies Laboratory vid Nokia Research.

Han kommer att tala om hur utveckling av programvara kommer att förändras i grunden. I stället för att bygga system utifrån en specifikation kommer innovation och nära kundkontakt att vara kärnor i processen. Dessutom går utvecklingen mot att programvara utvecklas i ett ekosystems där fler företag och oberoende utvecklare samarbetar. Sammantaget kräver detta att små team arbetar snabbt och effektivt med stora och komplexa system.

Andreas Olofsson, CEO och grundare av  Adapteva Inc kommer att tala om maskinvara.  Andres grundade Adapteva 2008, med målsättningen att utveckla världens energieffektivaste multicore-arkitektur för mikroprocessorer. Före det var han hos Analog Devices där han var med om att definiera och utveckla bland annat DSP-arkitekturen TigerSHARK.

Hans presentation har den intressanta rubriken ”There is still plenty of room at the bottom”.  Rubriken går tillbaka till en presentation från 1959 av den berömda fysikern Richard Feynman,  där han diskuterade möjligheten att direkt manipulera individuella atomer. Under de mer än 50 år som gått sedan den föreläsningen har vi gjort avsevärda framsteg i utveckla och tillverka tillförlitligt i små geometrier. Dock finns det fortfarande mycket plats. Presentationen kommer att se på var vi står i dag och förutspå prestanda, kostnad och storlek på inbyggda system under de närmaste 5 åren. Det är dags att tänka framåt redan nu.

Och det är dags att skriva in Embedded Conference Scandinavia i almanackan den 2-3 oktober.

Leave a Reply