Ny specifikation för ljusarmaturer snart klar

– I juni förra året skrev jag om att ENERGY STARs specifikation för ljusarmaturer (v1.1) inte skulle komma att träda i kraft förrän i april i år. Eftersom det är mindre än en månad till april tänkte jag att det kunde vara dags för en påminnelse.

I min blogg nämnde jag att anledningen till att EPA senarelagt ikraftträdandet hade att göra med att kvalificeringen av ljusarmaturer skulle övergå till ett certifieringssystem hos en  tredje part. Från 1 april är det endast lamparmaturer som certifierats enligt den nya specifikationen av en tredje part som kommer att kunna förses med ENERGY STAR-märkning (Detta gäller inte enheter som tillverkats och kvalificerats före 1 april 2012).

En påminnelse om vad den nya specifikationen täcker:

OBS: Ljusarmaturer är nu indelade i två huvudkategorier: riktade och icke-riktade.  Tidigare distinktioner, såsom utomhus/inomhus, utnyttjas i tillämpliga fall som underkategorier.

De krav som ställs inkluderar:

* Fotometriska värden (ljuseffekt, krav på färg- och ljuskällor)
* Elektrisk prestanda (källans inkörning/uppstart, ljusdämpning, effektfaktor, av-läge, driftsfrekvens, möjlighet att byta ballast/drivkrets, brus och interferens)
* Termisk prestanda
* Säkerhet
* Märkning/Kapsling
* Mindre gifter i lampor
* Garantikrav

Den nya specifikationen ersätter “Residential Light Fixture V4.2” och “Solid State Lighting Luminaires V1.3”.  För att ladda ned slutversionen av specifikationen “ENERGY STAR Luminaires V1.1”, gå till: http://www.energystar.gov/index.cfm?c=new_specs.luminaires.

 

One Response to “Ny specifikation för ljusarmaturer snart klar”

  1. Det var en rolig grej pe5 Google – tack ff6r tipset! Jo, jag le4ste nog alla bf6cker av Jules Verne som fanns pe5 bteeioilkbt ne4r jag gick pe5 hf6gstadiet. Jag var je4ttefascinerad av dem! Be4st har jag ff6r mig att jag tyckte om ”Den hemlighetsfulla f6n”, men jag minns ”Till jordens medelpunkt”, ”En ve4rldsomsegling under havet”, ”Tsarens kurir” m.fl. bra fortfarande och det e4r ju ett gott betyg, om ne5got. Han me5ste verkligen haft en otrolig fantasi, samtidigt som han var tekniskt kunnig, ff6r att kunna skriva om se5 me5nga saker som inte skulle bli verklighet ff6rre4n le5ngt senare.

Leave a Reply