Fler tjejer!

Idag blir det inte så mycket om den nyfödda kronprinsessan, men desto mer om behovet av tjejer i teknikutbildningarna.

För egendomligt nog är bara 11 procent av de som läser elektroteknik, teknisk fysik eller data på högskolan kvinnor. Detta trots att de här utbildningarna är mycket säkrare vägar till intressanta och välbetalda jobb än de allra flesta andra.

– Jag är ansvarig för civilingenjörsprogrammet i informationsteknik på KTH, säger professor Robert Rönngren. Av de som tog examen 2008/09, när det var full finanskris, hade 75 procent arbete redan innan de tog examen. När de intervjuades ett år efter examen hade alla jobb och 98 procent av dem hade fast anställning.

Robert Rönngren drar sitt strå till stacken genom att vara drivande i KTHs rekryteringssatsning Future Friday (www.futurefriday.se). Future Friday är en gemensam satsning mellan högskola och industri, där ungefär 1 500 gymnasieungdomar får veta ”allt” om vilka utbildningsmöjligheter som finns och vilken typ av arbete man kan förvänta sig efter utbildningen.

I år hålls Future Friday den nionde mars (i Kista) och Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm invigningstalar. Den stora frågan är hur man får fler att söka till teknikutbildningarna och framför allt hur man kan få fler tjejer att söka.

– Vi måste få tjejer att börja läsa elektronik och data, annars har vi inte en chans att nå ens en bråkdel av de mål som finns, säger Robert Rönngren. Dessutom måste statsmakterna se till att skapa tillräckligt många utbildningsplatser inom de här områdena och det gör man inte i den takt som krävs.

Länsstyrelsen har tagit fram en rapport som heter Stockholm 2020 och den visar att det år 2020 kommer att saknas ungefär 5 000 ingenjörer inom elektroteknik, teknisk fysik och data i Stockholm. I verkligheten är förmodligen bristen ännu större.
Future Friday hålls alltså 9 mars. Drygt en månad senare är det dags för en ny rekryteringssatsning. Den här gången på elektronikmässan S.E.E. 17-19 april. KTH och S.E.E. har ett samarbete som innebär att S.E.E. finns med på Future Friday och KTH finns med på S.E.E. och att besökarna på Future Friday kan komma in gratis på S.E.E.

För det är ju dags igen för elektronikmässa i Stockholm. I år är det Kista och Kistamässan som gäller, så det hela ligger lite bättre till än tidigare i förhållande till var huvuddelen av elektronik- och IT-industrin finns. Den som reser via flyg behöver inte heller bekymra sig lika mycket om bilköer, eftersom Kista ligger ”på rätt sida” staden.

Den mässa som ligger närmast i tiden är förstås Embedded World i Nürnberg. Den hålls nästa vecka och förhoppningsvis får jag lite tid att rapportera direkt. Men jag lovar inget. Min agenda är redan i det närmaste full, med möten i stort sett varje halvtimme. Jag kan i alla fall lova ett antal rapporter de närmaste veckorna, både här och i tidningen.

Och till slut – grattis till den nya kronprinsessan. Det ser ut som om vi kommer att kvinnlig  tronföljd inom överskådlig tid och det brittiska exemplet visar att det är alldeles utmärkt. Drottning Viktoria regerade ju i 63 år och drottning Elisabeth passerade just 60 år som regent (här hade jag tänkt att lägga in bilden när jag hälsar på drottning Elisabeth – men den har försvunnit i någon låda).

Leave a Reply