Ett intressant år

Inte bara Juholt och kaptenen på Costa Concordia kan se fram emot ett intressant år. Det gäller nog de flesta av oss och inte minst i elektronikindustrin.

Därför är det i år extra viktigt att hålla ögonen på radarn och se till att inte i onödan avvika från kursen. Om det ändå går fel är det en stor fördel om inte kaptenen hoppar i livbåten före alla andra.

Ja, tänk så många jämförelser som görs och kommer att göras med Costa Concordia-olyckan. Fartyget kan utan vidare liknas vid företag, stater, föreningar etc och kaptenens misstag kommer inte att glömmas på många, många år. Nu lär han väl inte behöva söka nytt jobb på många år ännu, så det kanske spelar mindre roll.

Elektronikindustrin är förhoppningsvis en aning mera förlåtande och det kommer nog att behövas. Ta bara mobiltelefon- och datorindustrin, som har alla möjligheter att få se stora förändringar. Och för de företag som styr åt fel håll kan det snabbt gå  väldigt illa.

Härom dagen lanserade till exempel både Broadcom och kinesiska Spreadtrum Communications nya ARM-baserad plattformar för smarta 3G-telefoner. Inget märkligt med det, men den genomgående tanken är att de färdiga telefonerna skall kunna säljas för ett pris under 100 dollar. Vi talar alltså om en snabbt hårdnande priskonkurrens, där tusenkronorsnivån inte längre är en gräns nedåt.

På datorsidan finns det fortsatt ihärdiga rykten om att Apple är på väg att lansera en ARM-baserad bärbar dator. Det är i sig en naturlig utveckling, men samtidigt något som Intel nog kan göra mycket för att slippa. Det räcker att mobiltelebranschen har ”slagit tappen ur ARM-tunnan”.

Och så drar det sig mot Embedded World-mässan i Nürnberg. Sista veckan i februari är det dags och om utvecklingen skall fortsätta som de senaste åren fortsätter nog ökningen. Embedded är hett och ser inte ut att svalna.

Däremot slipper vi förhoppningsvis naturkatastrofer i form av större jordbävningar eller tsunamis. Det var klart nervöst ett tag efter jordbävningen i Japan (jag har både barn och barnbarn i Japan). Men det är helt fantastiskt hur snabbt man har lyckats få ordning på det mesta. Idag får man leta noggrant om man skall hitta efterverkningar och hårt drabbade företag som Renesas har fått igång produktionen med rekordfart. Faktum är att man har lyckats att korta ner tiden till full produktion flera gånger om. Eller som en av Renesascheferna uttryckte det: ”det här kunde bara fungerat i Japan”.

Leave a Reply