Verkligheten behövs, den också

– Datorer och simuleringar är bra, men det finns inget som går upp mot att bygga system i verkligheten.

Jag pratade härom dagen teknikutbildning med Charles Schroeder, testchef hos National Instruments. Det var fikapaus på NIDays och vi hade kommit in på ämnet via NIs satsning på hårdvara för utbildning. Det visade sig snabbt vara ett av Charles Schroeders favoritämnen, inte minst behovet av praktik i undervisningen.

– Det är viktigt att komma igång med att bygga saker så fort som möjligt. Det spelar inte så stor roll om man inte har den teoretiska underbyggnaden ännu. Teorin ”sätter sig” så mycket bättre när man kan relatera till något man faktiskt har fått att fungera.

På sätt och vis kanske det låter mera logiskt att först lära in de formella grunderna och därefter, i sista steget, bygga system utifrån vad man lärt sig. Det här är också den metodik som många tekniska högskolor använt och använder.

Men, att få något att faktiskt fungera är otroligt stimulerande. Det räcker att titta på hur mitt ettåriga barnbarn, Alma, bygger ihop elektroniska pussel och belönas med råmande, jamande eller skällande när det blivit rätt. Eller komma ihåg alla egendomliga apparater jag själv har byggt under årens lopp. Man lär sig otroligt mycket under tiden och sedan är det mycket lättare att ta till sig teorin.

National Instrument satsar hårt på att ta fram demosystem för områden som smarta elnät eller industrirobotar. Man har också ett samarbete med Lego (Lego Mindstorm), där man kan använda NI-mjukvara för att styra system som byggts med Lego-byggsatserna.

Det där med att testa saker i verkligheten gäller förresten överallt. Vår web-operatör åkte till exempel på en datorkrasch i förrgår och tvingades bygga upp systemet igen. Det var i och för sig snabbt gjort, backuprutinerna är bra och sidan var uppe igen efter ett par timmar. Men, det visade sig att ett par (små) systemprogram hade blivit uppdaterade till en version som tydligen inte var helt kompatibel med det hela. Att få ordning på det tog betydligt längre tid.

Alla som sysslar med test av hårdvara eller mjukvara känner till det här. När verkligheten kommer in i spelet uppenbarar sig de mest märkliga fel. Det kan vara ett automatiskt bromssystem som inte bromsar när världspressen står med sina kameror (Volvo). Eller det kan vara ett styrsystem till ett jaktplan som inte klarar en alltför ”flyhänt” pilot (JAS). Det gäller att ha testkonstruktörer som kan förutse egendomligheter och skriva testprogram och konstruera testsystem som verkligen testar ”på gränsen”. Här är förresten ett intressant jobb som definitivt inte kommer att försvinna.

Till slut – glöm inte att anmäla er till Embedded Conference Scandinavia. Den går parallellt med Tekniska Mässan 4-5 oktober. Där finns mycket att se, bland annat de intressanta konstruktionerna som nominerats till Swedish Embedded Award.

Klicka här för att komma till embeddedkonferensens hemsida.

One Response to “Verkligheten behövs, den också”

  1. jag håller med-verkligheten behövs

Leave a Reply