Energieffektiva produkter ger resultat

Mr Greens blogg riktar främst uppmärksamhet på den ständigt förändrade radarskärmen för standarder och tekniker för energieffektivitet. Den här veckan vill jag dock stanna upp helt kort och rikta uppmärksamheten mot den effekt som övergången till effektivare energianvändning har på trender för energiförbrukningen.

I en artikelfrån AP, Associated Press, läste jag nyligen att de amerikanska hushållens energianvändning, trots en växande befolkning och omättlig aptit för elektronik, har planat ut och faktiskt förväntas minska under det kommande årtiondet. Det kommer att vända en uppåtgående trend som har existerat sedan glödlampan uppfanns.

Från 1980 till 2000 ökade hushållens energianvändning med 2,5 procent.

Från 2000 till 2010 ökade hushållens energianvändning med 2 procent.

Från 2010 till 2020 väntas hushållens energianvändning minska med 0,5 procent.

Några av de orsaker som anges i artikeln är:
* Myndighetsprogram: 28 stater har antagit program som kräver att elbolagen ökar kundernas förståelse för energieffektivitet och motiverar konsumenterna att minska sin energiförbrukning
* Övergången till CFL-och LED-belysning
* Den förbättrade verkningsgraden hos externa kraftenheter för telefoner och bärbara datorer (surf- och läsplattor, laptopdatorer)
* Effektivare större utrustning(t ex kylskåp och teveapparater)

Medan det är en kombination av dessa och andra faktorer som ger resultat är det bra attvetaattmångaav de frågor som behandlas här i Mr Green-bloggen har positiv effekt. Låter som ett bra skäl för att fortsätta blogga!

Leave a Reply