Glad påsk

Det ser ut att bli en fantastisk påskhelg i hela landet. Det behövs sannerligen efter den långa och kalla vinter vi har haft.

Och vad har då hänt den senaste veckan? Tja, Intel har ökat sin omsättning och vinst ännu en gång. Senaste kvartalet omsatte man 12,8 miljarder dollar och det är inte så pjåkigt. Jag kommer ihåg det året då Intel kämpade för att nå upp till den magiska ”billion dollar company”, men misslyckades. Det var ett tag sedan.

En annan nyhet är att Apple stämmer Samsung. Inte heller här är det väl någon som blir särskilt förvånad. Att stämningarna haglar inom området grafiska gränssnitt har vi vant oss vid det här laget.
Nej, jag lät faktiskt en leksaksnyhet toppa nyhetsbrevet. Visst är det kul att man kan hitta en så trivsam användning för små mikromekaniska gyron. Radiostyrda helikoptrar är ju skojiga, men utan elektronisk stabilisering är de inte lätta att flyga, men desto lättare att krascha.

Det gäller förresten vanliga helikoptrar också. Jag roade mig en gång i tiden med att ta en timmas helikopterträning tillsammans med en av Sveriges absolut bästa helikopterpiloter (jag hade vanligt flygcert på den tiden). Fantastiskt roligt och inte ruskigt svårt så länge man har fart framåt. Men att hoovra, alltså stå stilla i luften, det var något helt annat. Helikoptern (en liten Robinson) visade verkligen att den hatade mig och ville ha mig i backen så fort som möjligt.
Min lärare hade förstås inga som helst problem med hoovringen och vem vet, jag kanske skulle kunna ha lyckats lära mig också om han inte hade flugit ihjäl sig några veckor senare. Men det är en helt annan historia.

Och på tal om Apple. Jag fick en kommentar på förra veckans inlägg, där jag imponerades av Apples framgångar och hade mage att påstå att de skulle kunna fortsätta med att plocka en del av den ”midrange”-marknad som många av oss annars har vikt åt Android. Och visst är det massor av tokbilliga Android-datorer och Android-telefoner på väg ut på marknaden och visst kommer Android att växa sig stort (bli störst).

Men, för ett år sedan var jag tämligen övertygad om att Apple enbart skulle koncentrera sig på högprismarknaden (högmarginalmarknaden) och mer eller mindre strunta i massmarknaden. Så har det inte blivit. iPhone fortsätter att växa, trots att telefonerna är klart dyrare än konkurrerande Android-telefoner. iPAD skall vi bara inte tala om.

Vid det här laget borde Android ha kört om Apple så det visslar om det (åtminstone trodde jag det). Men den senaste ComScore-rapporten pekar i stället på att iOS har 59 procent fler användare än Android. Det inkluderar i och för sig också iPOD och iPAD, om vi bara tittar på telefoner ligger Android och iPhone ungefär jämnt. Med lite extrapolering innebär det att Android snart är störst och sedan bara blir allt mera dominerande.

Men, om jag lyssnar på mina barn och deras kompisar i tjugoårsåldern är det ingen tvekan om vad man helst vill ha. iPhone och iPAD är mycket populärare än Android-motsvarigheter. Och många i min egen ålder (ofta teknikfantaster) köper iPhone, trots att de aldrig skulle köpa en Apple-dator. I framtiden kommer vi säkert se fler Android-telefoner än iPhone, men jag börjar tvivla på att Android blir så dominant som jag trodde tidigare.

En lustig detalj är förresten att iPAD köps av många fler än iPhone-användare. Enligt ComScore har bara en fjärdedel av iPAD-användarna iPhone. Drygt 17 procent använder BlackBerry och 14 procent har en Android-telefon. De andra har lite av varje, med viss överrepresentation av Nokia-, Samsung-, och LG-telefoner. iPAD är alltså definitivt inte bara för ”die hard”-Apple-användare.

Själv har jag för övrigt aldrig någonsin haft en Apple-pryl, så jag är väl så långt ifrån ”die-hard Apple fan” som det går att komma.

Ha en verkligt härlig påsk.

Leave a Reply