Återförsäljare stöder ny ”lamplag”

Från 1 januari började delstaten Kalifornien att genomdriva en ny EISA-föreskrift för lampor, ett år tidigare än planerat. Den nya föreskriften innebär att affärer inte kan sälja 100 W lampor till hushåll efter 31 December 2010. Mer exakt innebär lagen att samma mängd ljus som en 100 W lampa ger (1 500 till 1 700 lumens) nu måste genereras med 72 W eller mindre. Den nya lagen kan visserligen inte förbjuda glödlampor, men begränsar i princip marknaden till lampor av halogen-, CFL- och LED-typ.

Kaliforniens energikommission hävdar att delstatens agerande kommer att förhindra att 10,5 miljoner ineffektiva 100 W lampor säljs under innevarande år och att konsumenterna därmed sparar 35,6 miljoner dollar tack vare lägre elräkningar.

75 W lampor står näst i tur; därefter 60 W lampor och sedan 40 W varianter. Samtliga kommer att ställas inför liknande standardkrav under de kommande åren, enligt följande tidsschema:

Dagens lampor     Efter standarden    Träder i kraft
100 W                       ≤ 72 W                        1/1/2012
75 W                          ≤ 53 W                        1/1/2013
60 W                          ≤ 43 W                        1/1/2014
40 W                          ≤ 29 W                        1/1/2014

Intressant nog har återförsäljarna snabbt ställt sig bakom genomförandet.

Home Depot, som är USAs största återförsäljare av lampor, har ägnat de senaste månaderna åt att utbilda sin säljpersonal i Kalifornien så att de kan informera kunderna om den nya lagen. Lowe’s tar bort samtliga 100 W glödlampor från sina affärer i Kalifornien. Och Ikea har slutat sälja glödlampor helt och hållet, inte bara i Kalifornien, utan över hela USA liksom i andra länder.

Vi tycks, sakta men säkert, ta farväl av Edisons glödlampa – en förlust som kanske Edison själv skulle ha varit den förste att applådera.

Leave a Reply