Mer om Kaliforniens nya obligatoriska TV-specifikation

Förra hösten skrev jag om att energikommissionen i Kalifornien (California Energy Commission, CEC) hade godkänt den första obligatoriska effektivitetsstandarden för teveapparater (se min blogg från 18 november 2009). Då hade CEC just enhälligt röstat för att ändra delstatens effektivitetsregler för vitvaror (Appliance Efficiency Regulations, titel 20) till att inkludera strängare krav på energieffektivitet i teveapparater.

Förra onsdagen, den 1 september, gav myndigheten “Office of Administrative Law” sitt godkännande. Det markerar den sista formaliteten för att standarden ska bli lag. Den nya lagen kommer att träda i kraft i början av 2011.

Enligt CEC kommer de nya reglerna att ge en energikostnadsbesparing på 8,1 miljarder dollar, vilket är nog energi för 864 000 hushåll.

För tillverkarna innebär detta att en teve måste uppfylla den nya standarden för att kunna säljas i Kalifornien.

Ett gammalt amerikanskt ordspråk lyder: ”As goes California, so goes the nation.” På grund av den ekonomiska tyngd som Kalifornien har är det bara en tidsfråga innan vi ser något liknande träda i kraft över hela landet.

Leave a Reply