Elektronikpyssel till lågpris

En femhundring för en Tbyte-stor hårddisk och lite över en tusenlapp för fyra övervakningskameror, koncentrator och mjukvara. Det är sannerligen inte dyrt att leka med elektronik.

Min server började få lite ont om plats och jag ville ha bättre möjligheter att hålla koll på sommarstället. Så framåt slutet av semestern beställde jag lite elektronikprylar från ett par ställen (numera kollar man ju alltid på webben var de är billigast). Och det är ganska imponerande vad man kan göra idag för förbluffande lite pengar.

Pris/prestanda-utvecklingen för hårddiskar slår förstås allt annat. I mitten av nittiotalet kom prisgenombrottet när man plötsligt kunde få en hel Gbyte för bara en tusenlapp. Det var fantastiskt. I början av åttiotalet kunde man få 10 Mbyte för under 100 000 kronor i den tidens penningvärde. Det var inte fullt lika fantastiskt.

En snabb kalkyl (med en grov uppräkning till dagens penningvärde) visar att priset per Mbyte sjunkit från en bra bit över 20 000 kronor per Mbyte för den första hårddisk jag använde i början av åttiotalet, till 0,05 öre per Mbyte idag. Det är lätt att förstå varför lagring av video på hårddisk har blivit vanligare på senare tid.

När man nu kan lagra ofantliga mängder av data utan att det kostar särskilt mycket kan det kanske vara kul att se vad som händer utanför fönstren. Inte minst skulle det vara intressant att veta när de eländiga vildsvinen egentligen tar sig fram till sommarhuset och bökar upp gräsmattan och kanske också när rådjuren (och kanske älgarna) roar sig med att äta buskar och blommor. Och det är ju inte helt fel att se om någon tvåbening smyger runt knutarna heller.

Vill man göra något ”på riktigt” är det förstås nätverkskopplade Axis-kameror och seriös mjukvara som gäller, men här handlar det mera om lek och en kontroll av hur billigt det kan bli. Så jag fastnade för en liten USB-koncentrator för fyra kameror (och två mikrofoner). Den kostade en femhundring inklusive mjukvara. Fyra små färgkameror (med mikrofon) kostade tvåhundra kronor styck och ger förvånansvärt hygglig bild för sitt pris.

Tillsammans med en gammal bärbar dator har jag nu en utrustning som fungerar riktigt bra och har många inställningsmöjligheter. Rörelseavkänningen från de olika kamerorna kan till exempel ställas in på en mängd olika sätt och resultera i hårddiskinspelning och/eller larm via lokal signal eller email. Och det går att styra och övervaka fjärrstyrt via inbyggd webserver. Inte så illa för en mjukvara som i princip inte kostar något.

Och vad vill jag komma fram till med det här?

Jo, kanske att det finns fantastiska möjligheter att leka med elektronik och det gäller inte bara mjukvara. I takt med att mobiltelefonerna får allt fler avancerade funktioner blir ingående funktioner som miniatyrkameror, accelerometrar, displayer etc otroligt billiga. Marknaden för ”leksaker” ökar snabbt och man kan få märkligt bra prylar för väldigt lite pengar. Möjligheterna att experimentera och inte minst leda in barnen på ”rätt väg” är stora. Och återväxt i branschen är viktigt.

På elektronikmarknaden ser annars det mesta hyfsat ut. En marknadsundersökning från iSupply tror på en snabb tillväxt för mikromekanik, MEMS. Som vanligt är det mobiltelefonmarknaden som driver utvecklingen, med applikationer som ”det elektroniska vattenpasset”.

Och på den politiska arenan är det stora löften som gäller. Arbetslösheten skall magiskt försvinna med hjälp av politiska åtgärder. Det här har inte fungerat tidigare och lär knappast fungera i framtiden heller, om nu inte de aktuella politiska partierna själva börjar anställa i stor skala. För det behövs arbetsgivare för att det skall bli fler arbetstillfällen. Stora ord räcker inte så långt.

Leave a Reply