Humlorna surrar

Tusentals humlor kan inte ha fel – kastanjeblommor smakar gott.

Jag sitter återigen under vårt jättestora blommande kastanjeträd i Blekinge. Det enda som hörs är humlor som surrar och fåglar som sjunger, men humlorna är å andra sidan så många att ljudnivån är magnifik. Visserligen har myggen kommit igång, men en svalfamilj gör sitt bästa för att hålla ner beståndet. Svalorna flyger på armlängds avstånd från mig.

Jag har det alltså oförskämt bra och jag får väl börja med lite positiva nyheter för att hålla kvar stämningen. Det ser till exempel  bra ut på embeddedfronten, med en stadigt växande embeddedkonferens. Årets Embedded Conference Scandinavia hålls som vanligt parallellt med Tekniska Mässan i höst, men har nu växt ur de gamla lokalerna. I år är det Viktoriahallen som gäller och det innebär att det finns betydligt mycket mera utrymme än tidigare. Vi håller som bäst på att diskutera programmet och allt ser mycket bra ut så här långt.

På teknikfronten finns det alltid kul nyheter att rapportera om. Veckans mest intressanta produktnyhet var väl Nationals 3,6 GSa/s-omvandlare för mjukvaruradio. Att kunna ta in radiosignalen direkt in i en AD-omvandlare och sedan göra filtrering, demodulering etc i mjukvara har alltid varit ett mål för radiofolket. Helst vill man då ha en A/D-omvandlare med extremt hög bandbredd, kombinerat med stor dynamik, minimalt brus och nästan ingen energiförbrukning. Och förstås ett mycket lågt pris. Nationals komponent tar tekniken ett gott stycke på  den vägen.

Över huvud taget är det märkligt att man alltid kan förbättra tekniken ett steg till. När en väg tar slut finns det alltid en annan väg att gå för att göra samma sak på ett effektivare sätt. Man kan bli utvecklingsoptimist för mindre.

Inom EU finns en hel del utvecklingsoptimister, även om man ibland blir lite fundersam över deras prioriteringar. Senast ut verkar vara en jättesatsning på solenergi för hemmabruk. Målet är att dra in lika mycket energi som förbrukas.
Det här låter väl kul, även om ekonomin i satsningen kan verka lite tveksam på våra breddgrader. Solinstrålningen på de nordiska länderna är visserligen totalt sett ganska bra, men fördelningen är mera tveksam. Den är ganska exakt omvänt proportionell mot förbrukningen. Men ju längre söderut man kommer, desto större andel av energiförbrukningen går åt till luftkonditionering och den har en betydligt mera proportionell koppling till solinstrålningen.

Och när vi ändå är nere i Sydeuropa är det kanske läge att gnälla lite över ekonomi och politik igen. De senaste veckorna har vi återigen fått se en stabil återhämtning av ekonomin hotas av tvivelaktig ekonomisk politik.

Det handlar förstås om Grekland med flera länder och politiker som köper sig popularitet med den gamla beprövade ”pissa i byxan”-metodiken. Det blir varmt och skönt en liten stund, men mycket snabbt blir allt betydligt sämre än tidigare. Tyvärr lärde sig de grekiska politikerna lite för mycket under sin exil i Sverige på sjuttiotalet.
För mycket av problemen handlar ju om kravet på en ”rättvis” ekonomi, där vinsterna fördelas på ett ”rättvisare” sätt. Problemet är bara att den här politiken för det första förutsätter att det finns vinster att fördela och för det andra att man har ett skatteindrivningssystem som är tillräckligt effektivt. Sverige har lyckats med bådadera, medan Grekland misslyckats på ett ganska förutsägbart sätt. Det är ju inte lätt att få in skatter från en ekonomi som till så stor del baseras på turistverksamhet. Och att låna pengar för att driva offentlig verksamhet leder förr eller senare till elände.

Det stora problemet just nu är förstås att devalveringsvägen inte står öppen för euro-länderna. Normalt sett skulle annars den grekiska valutan fallit som en sten och alla greker skulle blivit fattiga, även om det inte märkts omedelbart. Nu skall i stället allt hanteras via gigantiska lån och förhoppningar om att på det sättet ge incitament till besparingar. Och ärligt talat – att kasta in massor av pengar är sällan ett särskilt bra incitament för besparingar. Metoden att ge extra mycket pengar till den som skött sig sämst har testats massor av gånger i Sverige (mot kommuner, mot skolor etc) och varje gång visar det sig att det märkligt nog inte fungerar.

Men någon gång skall kanske vara den första.

Leave a Reply