Embedded Linux Conference 2010 i San Francisco

Årets upplaga av Embedded Linux Conference gick av stapeln i San Francisco den 12-14:e april. Tord Andersson på Endian Technologies skickade mig ett sammandrag som jag gärna för vidare.

Totalt elva personer från bland annat Ericsson, Axis, FLIR Systems och Endian hade slutit upp till konferensen som totalt samlade 240 personer. Sverige var på många sätt väl representerat vilket ger gott hopp för inbyggd Linux i vår del av världen.

Tux på äventyr framför Golden Gate. Foto: Thomas Jansson

Konferensen avhandlade många ämnen men det mest tongivande var Android och MeeGo och de problemområden dessa projekt står inför. De extrema kraven för att spara ström är ett av de tuffaste att möta.
Bland deltagarna hördes diskussioner om hur produkter baserade på Android och MeeGo kan konkurrera med Apple iPad och iPhone.

För Android gick Greg Kroah-Hartmann (Linux Subsystem Maintainer) till hårt angrepp mot Googles brist på återföring av ändringar i kärnan till Linux-community, något som också togs upp av flera tillverkare av mobiltelefoner. Google svarade på kritiken genom att låta Chris DiBona avsluta sitt föredrag med att dela ut Androidtelefoner till alla deltagare. Rätt eller fel, men resultatet fick stämningen att stiga åtskilligt bland alla deltagare.
Det ryktades även att Android-teamet skulle sätta sig ned tillsammans med kernel-teamet och diskutera senare så vi får anta att problemställningarna kan hanteras på ett bra sätt.

Kvalitén på föredragen varierade, men de bättre föredragen i kombination med möjligheten att träffa många av de tongivande kernel-utvecklarna gjorde den här konferensen till ett mycket lyckat event. På grund av askmolnet från Island blev dock hemresan inte lika rolig för alla deltagare. Några vänner från Axis hade en restid på 66 timmar för att komma hem. Vi på Endian fick förlänga vår vistelse åtta dagar.

För den som är intresserad av föredragen filmade Free Electrons presentationerna och dessa kommer att läggas upp på deras website http://free-electrons.com/ inom ett par månader. Presentationsmaterialet finns tillgängligt på http://elinux.org/ELC_2010_Presentations. För den som missade denna upplaga av ELC finns möjlighet att besöka ELC-Europe som går av stapeln i Cambridge, England den 27-28:e oktober 2010.

Linuxspalten skickar ett tack till Tord Andersson med kollegorna Magnus Axelsson och och Thomas Jansson, på Endian Technologies AB, som besökte San Francisco för ELC 2010 och skickade rapporten till mig.

Leave a Reply