Linuxspalten nr 4 2010

Fläktigt värre!

Jag har sagt detta tidigare och upprepar igen, rör aldrig ett fungerande datorsystem om du inte har gott om extra tid.
Inte lever jag som jag lär heller. Gammalt och invant är viljan att prova det senaste. I alla fall på system som inte är livsuppehållande. Mediadatorn i vardagsrummet har fungerat länge. Som luftfuktare har vattenkylningen gjort av med 5 liter vatten sedan hösten 2005 när jag byggde systemet. Tyst och fritt från fläktar har det varit. En utmärkt och osynlig mediakonsol för musik, film internet e-post plus en massa annat som är bra att ha i vardagsrummet. Den senaste distributionen var Kubuntu 9.04 så nu var det dags att uppgradera till Ubuntu 10.04 Lucid Lynx. En testversion men jag var beredd på att eventuellt få bygga om med ett rent system. Rentutav var det nog så att jag ville börja om och slippa en massa smått som systemet samlat på sig och på samma gång uppgradera till en SDD flashdisk.
Den gamla regeln står sig, rör inte ett fungerande system! Efter försöket till uppgradering, uppgraderingen hängde sig på halva vägen, slutade först den gamla passivt kylda nätdelen att fungera. Efter byte till en ny, med fläkt, vill inte moderkortet starta. Provar med ny nätdel som inte heller lyckas få liv i moderkortet. Beslutar att det gamla AMD kortet har gjort sitt och nytt kort med en AMD Phenom II CPU tar det gamla kortets plats. Så var det ju det där med montering av kylning. Inte av tidsbrist men kanske lättja får det bli en fläktkyld processor. Den tysta vattenkylningen ställs åt sidan till sommaren då jag ska ta mig tid att anpassa mekaniken.
Hörs fläkten, javisst. Fungerar det nya systemet, javisst. Men inte utan mankemang. Nu fick jag glädjas av att alla Linuxdistributioner med självaktning har en bra minnestest på installationsdisken. Ett ostabilt system visade sig bero på 2 nya DDR3 minnen som hade bitfel. Det ena i MSB, den andra i LSB. Mycket förvirrande. Typisk fall av ”infant mortality” men faktiskt första gången det drabbar mig. Minnena höll i 20 minuter. Tillräckligt för att installera, se att det fungerar men bara minuter senare undra över vad som gör att det inte fungerar. Minnestesten var tyvärr inte det första som jag provade, läxa till nästa gång. Efter att jag bytt ut minnena så fungerar nu allt som det är tänkt.
Varför nu denna långa utläggning om mina problem med hårdvaran som inte fungerar. Linuxvärlden är som en gigantisk marknad, När Eric S. Raymond skrev sin ”The catedral & the bazaar” låg fokus på utvecklingsmodeller för programvara. Mer än tio år senare tycker jag att hans tankar fortfarande håller måttet. Dessutom med den mängd redan skriven öppen källkod och alla de projekt som drivs i den öppna källkodens anda ett stort Mecka. Det är det som att vandra runt i Akkehabara, den stadsdel i Tokyo som är känd för alla sina affärer och basarer med allt från elektronikskrot till det senaste inom vår värld av halvledare. Även om du inte visste det när du börjar din vandring hittar du något som du saknat i hela ditt medvetna liv.
Surfa in på freshmeat.net eller sourceforge.net med sina 230 tusen registrerade projekt. Välj ”Browse Software by Category” och du hittar programvara du inte i din vildaste fantasi trodde fanns som öppen källkod. Bara spelkategorin omfattar 40 tusen projekt.
Det är lätt att gå vilse, se till att du vet vad du vill göra innan du installerar och ska du som jag envisas med att uppgradera, bara för att det är kul. Se till att du har gott om tid. Räkna sen in byte av lite hårdvara som en extra bonus.
Om nu bara askmolnet från Eyjafjallajökul på Island blåser bort säger ni eller är det verkligen det vi vill, tåg är ju på många sätt ett mycket mer behagligt sätt att resa. Trånga flygplansstolar är inte längre min melodi.
Tacka vet jag dunket från rälsskarvarna!

Leave a Reply