Linuxspalten nr 9/10 2009

Sommarfint med ny hårddisk

Efter nära 4 års drift, 33 000 timmar för att vara exakt, slutade hårddisken i mitt embeddedsystem att fungera. En klassisk disk-krasch som var förväntad. Hårddisken har levt ett tufft liv inbäddad inne i min mediadator. Hög temperatur, helt säkert över 50 grader, har knappast ökat livslängden så jag klagar inte.

Den är ändå tyst, min mediadator som satts samman helt utan snurrande fläktar. Med vattenkyld processor och passivt kyld nätdel är hårddisken det enda som surrar. Datorn har inte ens en cirkulationspump för vattenkylningen som fungerar med självkonvektion. Inbyggd i ljuddämpad låda satt hårddisken och spann helt för sig själv.
Diskkraschen fick mig att testa Kubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) istället för att bara läsa tillbaka mitt tidigare system på en ny hårddisk.
Tidigare försök med att läsa in nya Linuxdistributioner har alltid resulterat i timmar av justering för att få mina skärmar, monitor och TV, ljud, mediatangentbord och fjärrkontroll att fungera.
Det tog mig blott en timme att få igång systemet denna gång, med byte av hårddisk, nerladdning av Kubuntu 9.04 CD, installation och konfigurering. Dessutom fungerar det bättre än mitt gamla system.
Tidigare har jag tvingats till ”fixar” för att få min AMD64 att göra det jag vill. Något stort händer i världen av öppen källkod som bara blir bättre och bättre!
Att man med installationsdisken lyckas så väl att skapa ett fungerande system ”Out of the Box” är för mig imponerande. På samma gång är det en bekräftelse på att utvecklingstakten för den öppna källkoden på inget sätt ligger de proprietära efter.
Bekräftelse två kom på posten, ett litet embeddedsystem från Tele2. Jag fick ett nytt 3G-modem för mobilt bredband. På kartongen står det: För att kunna använda Mobilt bredband behöver du:
Dator med Windows Vista/XP/2000
alt. Mac OS X (10.3.7–10.5, Tiger, Leopard).
Nu hade jag vare sig Windows eller Mac utan en IBM T30 laptop med Xubuntu 9.04, en lättviktsvariant av Ubuntu med Xfce som fönsterhanterare, till hands. Den fick ta emot USB-modemet från Tele2 och vara testmaskin.
Fungerade det? Javisst och bättre än någonsin tidigare! När jag anslöt modemet till Laptopen presenterade den ett fönster med frågan om jag ville ansluta mig till ett mobilt bredband och bad mig välja operatör. Efter inmatning av Pin-koden så var anslutningen till Internet klar.
Tele2 borde gå ut och nämna Linux som alternativ i sin marknadsföring. Programmerarna bakom gränssnittet för bredbandsanslutningen är värda en eloge. Förra gången jag anslöt ett 3G-modem var jag tvungen att ladda ner drivrutiner på nätet för att det hela skulle fungera.
Ett embeddedsystem har som alla system någon svag punkt. För min mediadator var det hårddisken. Men rätt ska vara rätt, jag har även bytt nätdel för drygt två år sedan. Den första höll tyvärr inte så länge. Hög temperatur är ingen lämplig driftmiljö för elektronik. Bra kylning är alltid en god design-filosofi.
Så här till sommaren hoppas jag att du hittar din egen favoritplats för att kyla av dig. Själv hamnar jag säkert i hängmattan med min gamla T30, Xubuntu och en 3G-anslutning. Det blir en bra avkoppling inför hösten och årets viktigaste händelse för inbyggda system, Embedded Conference Scandinavia 2009. Glöm inte att boka den 13-14 oktober, www.embeddedconference.se, då blir ämnena bland annat just trådlösa system och säkerhet.

Glad Linux-sommar

Leave a Reply