Konsumentelektronik

Jag tror jag fortsätter på konsument- och lågpristemat den här gången också. Ämnet tål nog ett varv till.
För det här en trend som bara blir starkare. I takt med att processgeometrierna krymper ökar volymkraven och det är bara konsumentmarknaden som har de verkligt stora volymerna. Om man kan pressa priset till kund tillräckligt långt blir också volymerna gigantiska.
Ett bra sätt att kolla trender är att besöka affärer på flygplatser. När jag var i London häromdagen passade jag på att ta ett varv hos Dixons på Heathrow. Där finns det mesta i portabla datorer, mobiltelefoner och kameror.
Och det är ganska fantastiskt hur utbudet har förändrats. Visst finns det fortfarande dyra och ”fina” laptopdatorer, men på de bästa platserna står numera en uppsjö av billiga netbookdatorer i prisläget 180 till 250 pund. Då talar vi ändå om en affär som besöks av ”rika” affärsmän.
Men så här är det idag och jag behöver inte gå längre än till vårt eget företag. För tio år sedan hade vi ett ordentligt ”stall” med servrar, konsulthjälp, dyrbara periferienheter och allt det där som man ”måste ha”. Men allt det åkte ner i källaren och vi koncentrerade oss i stället på vad vi faktiskt behövde. Det var inte så mycket.
Nu var det många år sedan vi köpte datorprylar ur ”office”-sortimentet. Den senaste datorn vi köpte var en Eee Box, en liten Atom-baserad dator med Windows XP och ett pris strax över 2 500 kronor. Prestanda är fullt tillräckliga och vi slipper Vista. Samma sak gäller skrivare, kameror, telefoner etc. Och i en lågkonjunktur är det säkert fler än vi som resonerar på det här sättet.
Idag hanteras det mesta via Internet och med tillräckligt snabba Internetanslutningar kan också ett lokalt Intranet skyfflas ut på Internet. Och också här ser vi hur affärsvärlden hänger på konsumentvärlden. Allt fler använder tjänster från Google och får gemensamma arbetsytor, gemensamma kalendrar och vettig hantering av email. För den som kan acceptera säkerhetsrisken är det ett i stort sett gratis sätt att få bra tjänster. Gratis är ju gott, speciellt i dessa tider. Och krypteringsprogrammet PGP (gratis) kan användas för känsliga data.
Så vad kommer jag då att göra när min gamla handdator (Palm V) lägger av för gott och min gamla Ericsson T39-telefon går i graven?
Det får nog bli en kalender via Google Apps och mobiltelefonkoppling via Android. Kanske en MID-dator för att snabbt få tillgång till email och Internet. Netbook-datorer har jag redan avverkat ett par stycken, men förhoppningsvis kommer en som är bra nog, med tillräcklig batteritid, sekundsnabb 3G-uppkoppling och vikt neråt halvkilot.
Allt det här är på gång, men hittills har ärligt talat de nya prylarna varit lite för dåliga för att motivera ett byte från mina lätt antikverade dito. Moderna handdatorer har för dålig batterilivslängd. Mobiltelefonerna har haft för dåliga kameror och för dåligt gränssnitt mot Internet. Dessutom måste jag väl erkänna att det finns en viss sadistisk glädje i att dra fram tio år gamla prylar i en diskussion med företag som konstruerar det allra senaste på marknaden.
Men snart är det dags och då kommer det inte att handla om speciallösningar, egna emailservrar och specialskriven programvara för att få allt att fungera tillsammans. Det blir konsumentprylar och konsumentlösningar.
Och det kommer att vara billigt.

Leave a Reply