Linuxspalten nr 1 2009

Nytt år och nya insikter

Jag har tittat över min förbrukning av elektricitet i mitt arbetsrum. Ingen rolig läsning. Dygnet runt bränner jag bort kring 500 watt på onödigheter. Över 12 kWh per dag. Årets nyårslöfte blir därför att minska energiförbrukningen för min dataanvändning.

Allt tal om lågeffekt i embeddedvärlden går ju att översätta till strömsnåla apparater som vaknar upp vid behov. Att ha en central server med prestanda hjälper till när jag ska bearbeta bilder men måste den vara online hela tiden? Kanske det skulle gå att låta många av mina apparater gå ner på tomgång. Datakraft on demand. Ett enkelt sätt är ju att helt sonika slå av alla apparater. Baksidan är att då blir bekvämligheten lidande.

Det är just bekvämligheten som ofta gör oss till energibovar. Det är så enkelt att ha allt igång och bara fortsätta arbetet med det som var aktuellt.

Att ha direkt tillgång till Internet uppfattas idag som ett måste. Vi kommer även detta år se hur den Allomfattande Tillgängligheten når nya höjder. Vi ska ha ett fungerande Internet också i fickan. Inte något av de nära nog patetiska försök som sett dagens ljus under åren med låg bandbredd och låg upplösning på skärmen. Nu är det ett användbart Internet på fickan man talar om.

Ett problem är mina ögon. Det blir så smått. Jag har surfat på min P1:a från Ericsson och det går. Men bara om jag är pigg och har glasögon på mig. Det är en nödlösning. Annat ska det bli nu säger mina vänner och alla teleoperatörerna.

En i veckan, minst, ringer och vill att jag ska lockas till att byta leverantör. Lustigt är att även operatören som jag bytte till för ett år sedan ringer. Har de ingen ordning i sina register?

Allt detta är för opportunistiskt för mig. Jag vill tillbaka till vårt gemensamma telegrafverk. Förstatliga och samordna all kommunikation. Men det är nu inte dagens melodi.

Embeddedtekniken passar så bra in här. Ett öppet operativsystem. Öppna programvaror. Öppen hårdvara som skapar öppna metoder för distribution av all vår samtids öppna utbud av information och media. Utopi, nej bara en fråga om när.

Pepparkakshus 2008Undrar ni hur det gick med mitt pepparkakshus kan jag rapportera att det nu är krossat på traditionsenligt sätt. Bygget blev en framgång med alla grannars förundran över vad som stod och blinkade ihärdigt i fönstret. Jag döpte mitt datacenter till Zoogle. Tyckte att det kunde passa bra även om min företeelse var kortlivad. Dess namne, Google, kommer att vara en formidabel kraft på IT-himlen även detta år, 2009.

Gott nytt år alla vänner av öppen källkod och öppna system.

Öppenhet är häftigt.

Leave a Reply