Hektisk höst

Embeddedkonferensen och Swedish Embedded Award är avklarade. Branschpunschen och priset till Årets Elektronikföretag är i morgon (eller jag kanske borde säga idag – klockan närmar sig midnatt med stormsteg). Och nästa vecka bär det av till Electronica i München. Det händer mycket inom elektronikbranschen den här hösten.
Som tur är ser hittills det mesta ganska bra ut. På embeddedkonferensen talades det mer om satsningar än om problem. Nästa vecka, under Electronica, får vi tillfälle att ta tempen på hela den europeiska elektronikindustrin. Då lär det visa sig vilket genomslag fordonstillverkarnas problem kan få.
Jag fick ett mail igår från en gammal kompis i branschen. Han tyckte att det var skönt att åtminstone en tidning låtit bli att kommentera presidentvalet i USA. De senaste veckorna har ju alla svenska media tävlat om att ha mest och närmast rapportering. SVT skickade ju till exempel fyra programledare och ett stort antal medarbetare till USA för att rapportera på plats. Och alla tänkbara politiker och allmänna tyckare har kommenterat och tyckt.
Så för att irritera min gamla kompis får jag väl göra ett par kommentarer jag också. Det jag tycker är intressantast är att två relativa outsiders som Obama och McCain över huvud taget kunde bli nominerade. Tittar man bakåt i listan med presidenter är det annars lätt att hitta tendenser till dynastier i bägge partierna. Både Obama och McCain har kommit fram på egna meriter och det är positivt i sig.
Nu vann Obama och lyckligtvis vann han med tillräcklig marginal. Vi slipper en repris på longören från valet mellan George Bush och Al Gore för åtta år sedan. Det hade varit riktigt illa i dagens finanskris.
Vi får bara hoppas att Obama kan stå emot den protektionism som alltid präglat Demokraterna. Bill Clinton klarade det, men det kanske blir svårare för Obama att agera frihandelsvän i nedgångstider. Skyddstullar och protektionism är dumt, men verkar märkligt nog alltid gå hem hos väljarna.
Nej, nu är jag trött på politik. Som avslutning tänkte jag i stället kommentera ett teknikprogram ur kvällens SVT-tablå (det finns faktiskt teknikprogram i SVT, även om de är få). Det handlade om tvättmaskinens intåg i de svenska hushållen och den allmänna modernisering och effektivisering av hemarbetet som skedde med början på trettiotalet.
En drivande kraft var Hemmets Forskningsinstitut, ett institut som man alltför ofta gör narr av nuförtiden. Men vad institutet egentligen gjorde var att implementera Lean Production-idéer i hushållen. Genom att effektivisera köksplaneringen och införa bättre verktyg lyckades man få ner antalet steg från ca 1200 till bara drygt 300 för samma arbete. Det var naturligtvis en fantastisk prestation.
De senaste åren har många kökstillverkare och inredningsarkitekter lanserat friare och elegantare konstruktioner. Många av dem är förbluffande ineffektiva och ökar arbetstiden riktigt ordentligt. Det är kanske dags att fortsätta Lean Production-arbetet hemma också.

Leave a Reply