Vilken dag!

Ibland händer ingenting och ibland händer allt på en gång. Idag trodde jag att de nominerade embeddedpristagarna skulle vara dagens huvudnyhet, men redan vid åttatiden i morse kom skrällen. Ericsson Mobile Platforms går samman med ST-NXP Wireless.
Att något skulle hända var väl inte alldeles oväntat. När Nokia förra året lade över lejonparten av halvledarutvecklingen till STMicroelectronics satte det igång en kedja som vi inte sett slutet på än. Sammanslagningen av wirelessverksamheten hos STMicroelectronics och NXP blev nästa steg och ännu vet vi inte riktigt vad resultatet av det skall bli. Och med Ericsson Mobile Platforms som hälftenägare tillsammans med STMicroelectronics och NXP. Ja det är ingen tvekan om att vi lever i intressanta tider.
Det mest uppenbara är att ASIC åker ut och ASSP åker in. I framtiden (snart) kommer mobiltelefontillverkarna knappast att differentiera sig via hårdvara. Konkurrerande telefonmodeller kommer att kunna innehålla samma hårdvara, men skilja sig när det gäller mjukvara och design. Den utvecklingen har varit på gång i några år och dagens affär är ett kvitto på att det hela är mer eller mindre klart.
En av de stora frågorna är förstås hur det nya företagets ”roadmap” kommer att se ut. Här har vi faktiskt tre företag med tre olika produktprogram som på något sätt skall bli ett. Det blir inte helt enkelt. Redan att foga samman produktprogrammen från NXP och STMicroelectronics är svårt nog. Nu skall dessutom Ericssons program in i diskussionen. Det blir verkligt intressant.
För det är ju knappast sannolikt att det nya företaget fortsätter med ”allt för alla”. Målet måste ju vara att komma upp i ledning och då krävs nog en gemensam strategi och ett gemensamt produktprogram. Tja vi får väl se.
Vad som sedan händer på mjukvaruplattformarna skall bli riktigt intressant att se. Att Linux får en starkare ställning än idag är väl en rimlig gissning. Trojkan Symbian, Linux och Windows Mobile lär få fortsatt stöd, men vad samgåendet innebär för Enea OSE och UIQ skall också bli intressant att se. Vem vet – det kanske blir ett lyft för OSE.
Ännu så länge är frågorna betydligt fler än svaren, men vi kan nog vara överens om att svaren – när de väl kommer – blir oerhört intressanta.
Så över till nästa ämne. I förmiddags offentliggjordes de nominerade till Swedish Embedded Award. Eftersom jag sitter med i juryn var namnen förstås inte nya. Vi har haft många och långa diskussioner utifrån de tekniska presentationer som företagen och studenterna skickat in. Men för första gången fick jag möjlighet att på plats tala med alla de nominerade och titta på alla bidragen i verkligheten.
Och vilka bidrag vi har fått in! Här kan vi verkligen tala om teknikhöjd och kommersiell potential. Det kommer att bli ett elände att plocka fram en vinnare. Helst skulle jag vilja ge pris till hela gänget.
Att nivån på embeddedbidragen är så hög lovar gott för framtiden. Dessutom framstår Swedish Embedded Award allt mer som en fantastiskt bra bas för nyrekrytering och PR-satsningar för att göra elektronikbranschen mera synlig. Det behövs.

Leave a Reply