Linuxspalten nr 11 2008

Tänkte inte på det!

Reagerar ni på samma sätt som jag gör inför kreativa idéer i Linuxvärlden? Jag måste prova, kanske de har gjort rätt? Äntligen någon som har förstått och skapat det jag själv gärna varit med och utvecklat!

Senast i raden av Linuxprodukter i min hand är en Eee PC 900 från ASUS. En klar vinnare när det gäller utseendet. Aldrig har jag tidigare hört min hustru säga att en dator är söt, men det är hennes ordval när det gäller min nya vita Eee PC. Jag frågar mig om datortillverkarna nu försöker profilera sig och söka nya marknader eller är detta bara en kulturell glitch, en fräck design tagen från leksaksvärlden.

Jag vill tro att världen håller på att ändra sig. Att det nu kommer produkter som är funktionella, snygga och användbara. Att användarna har fått föra fram sina önskningar och krav.

Som redan frälst för den öppna källkodsrörelsen har jag ingen motståndskraft inför åsynen den vita uppenbarelsen utan går ner till den lokala elektronikbutiken. Måste förklara för expediten att jag inte behöver en kraftfullare dator. Nej tack jag behöver inte en tre års extra försäkring och jag är inte intresserad av en 320 GB extern hårddisk.

På vägen hem hopar sig ändå frågorna, kommer den att fungera som jag tror? Två timmars batteritid, räcker det? Kan jag ladda ner min kalender och epost? Hittar den min trådlösa miljö och inte minst var det sant, det som jag hört, att det skulle gå att ansluta ett 3G-modem utan problem?

Väl hemma och efter en kopp kaffe var paketet öppnat och jag surfade på nätet via en 3G USB-dongle. Det fungerar, anslutning mot mitt trådlösa nät gick även det bra, eposten fungerar. Trycker ett Alt+Ctrl+t och jag får upp ett terminalfönster och har full kontroll.

Vad som stör hela bilden är att konstruktörerna som arbetat med EeePC gjort så mycket rätt och ändå blev det så fel. Arbetstiden på batteri för min gamla Psion5 var tiotals timmar. Jag vet, den är inte lika kraftfull men min irritation ligger i att industrin, på dryga 10 år, ändå inte har kommit längre. Men min nya Eee PC klarar sig inte längre än dryga 2 timmar! Sedan är det nätanslutning som gäller.

Den blir varm, den lilla vita, så varm att den måste kylas av en irriterande inre fläkt efter en halvtimmes bruk. Vill du ha den i knät så börjar den surra än tidigare eftersom du täcker för en del av ventilationshålen. Den gamla Psion5 vinner i allt utom dess eländiga skärm. Där har det hänt saker på tio år. Men det är till priset av att vi idag inte kan röra oss iväg från ett nätuttag.

Just nu letar jag efter en metod att få Eee:n att stänga av sig på ett intelligent sätt. Det glömdes också bort vid planeringen av Eee PC. Den har tre lägen, ett sparläge där skärmen slocknar efter 5 minuter och datorn ”dör” efter några timmar, ett vänteläge där den tycks dra ur batteriet på en halv dag och slutligen total avstängning. Stänger du ner skärmen går Eee:n in i vänteläge och batteriet är slut efter några timmar.

Med 16 GB Flash kunde man gjort det bättre. Det blir som för Peter Dalles uppfinnare från Sundbyberg ”Tänkte inte på det…”

One Response to “Linuxspalten nr 11 2008”

  1. En söt dator med försäkring 🙂

Leave a Reply