Linux plus 3G

Så var då min lilla Linux-baserade dator igång på allvar. Jag hade egentligen tänkt vänta tills den nya versionen med Atom-processor kom till Sverige, men när en av datorbutikerna reade Asus Eee PC 701 för under 2200 kronor blev frestelsen för stor.
Och vad kan man då göra med en liten dator med sjutumsskärm? Förvånansvärt mycket faktiskt. Det viktigaste var att få datorn att fungera tillsammans med mitt mobila bredband och det var inte särskilt svårt. Annars finns ordbehandlare, kalkylprogram, webläsare och det mesta annat man kan behöva inbyggt redan från början. Tangentbordet är visserligen inte stort, men det går ju faktiskt inte att göra ett tangentbord som är större än datorn. Och datorns minimala storlek (och vikt) är ändå grundförutsättningen för alltsammans.
Tanken är alltså att använda den lilla Linux-datorn på resor och vid alla tillfällen då en vanlig bärbar dator är för stor och tung. 0,9 kg och en storlek som ett A5-block gör det möjligt att släpa omkring datorn utan att ryggen blir snedare än vad den redan är. Ett halvkilo och längre batteritid skulle vara ännu bättre, men man kan inte få allt. Speciellt inte till det priset.
Det verkligt intressanta är förstås vad den här typen av dator kan innebära i “kriget” mellan datorvärlden och mobiltelefonvärlden. Min artonåriga dotter hade preferenserna klara direkt. Hon ville mycket hellre ha en sådan här liten dator än en avancerad mobiltelefon. Resten av familjen instämde, med habegäret lysande ur ögonen.
Det finns förstås en del saker som avancerade mobiltelefoner klarar av bättre än datorer. Framför allt gäller det säkra betalningar, ett område där datorer har stora problem.
Men ett inslag i TV i går pekade på hur den här fördelen kan vändas till att bli en nackdel. De allt mer avancerade mobiltelefonerna är snart lika känsliga för datorvirus som vanliga datorer. Skillnaden är bara att ett mobiltelefonvirus har helt andra möjligheter att stjäla pengar från användaren, via betal-SMS och liknande betaltjänster. Det här problemet fanns delvis hos datorer på modemtiden (modemkapning), men idag använder alla användare fastprisabbonnemang och i och med det är problemet borta. Kreditkortsfusk och fusk med Internetbanker finns förstås, men har inte direkt med datorn att göra.
I vilket fall som helst – hittills verkar min minimala Linux-dator att fungera som den är tänkt. Det innebär att den gamla Ericsson T39-telefonen får fortsätta att hantera mina telefonsamtal ett tag till. Behovet av en mera avancerad telefon känns inte överhängande så länge jag alltid har en Internetkopplad liten dator tillgänglig.
Och till slut – ha en fortsatt härlig semester.

Leave a Reply