Mene Tekel

Nokia verkar ha läst ”skriften på väggen” och beslutat sig för att göra något radikalt. Och beslutet att köpa ut de andra delägarna i Symbian och skänka bort alltsammans som öppen mjukvara är utan tvekan ganska dramatiskt. Var det här då nödvändigt och är det ett offensivt eller defensivt drag?
Helt klart är att Nokia var tvungna att göra något. Symbian attackeras idag från fler håll än någonsin av till exempel Apple (iPhone), Google (Android), Microsoft (Windows Mobile) och Linux (Mobilin och LiMo). Samtidigt är Symbian splittrat i flera olika fraktioner och relativt dyrt att licensiera. Det är inte svårt att hitta negativa faktorer för Symbian och ett Symbian i nedförsbacke riskerar att dra med sig Nokia. Nokia har investerat både pengar och framtid i Symbian.
Men utmaningen är betydligt större än så. Kampen mellan de olika avancerade mobilplattformarna är en sida av det hela. Kampen mellan avancerade mobiltelefoner och små lätta bärbara datorer är den andra. Och här är det långtifrån säkert att den avancerade mobiltelefonen drar det längsta strået.
För mobilteleoperatörerna har misslyckats på ett ganska dramatiskt sätt med att lansera de tjänster som skulle göra avancerade mobiltelefoner intressanta och operatörerna rika. De enda tjänster som verkligen används på bred front är SMS och möjligheten att rösta i ”Let’s dance” och Melodifestivalen. Och där behövs inga finesser.
I de flesta andra fall är det datorvärlden som sätter standarden och mobiloperatörerna som följer efter. Video är till exempel fantastiskt intressant, men standarden heter Youtube och mobiltelefonerna blir bara sämre varianter av ”riktiga” datorer. MMS finns visserligen bara i telefonvärlden, men ingen verkar vara intresserad.
Risken är att avancerade mobiltelefoner betraktas som små, men ganska dåliga datorer. Att den risken finns bevisas av den våldsamma framgången för mobilt bredband. Det är egentligen första gången 3G-operatörerna lyckats att fånga kundernas intresse på bred front och då handlar det om en ”tjuvkoppling” där 3G-nätet reduceras till en simpel Internet-uppkoppling för datorer. En glorifierad kopparledning om man vill uttrycka det så.
Att kampen mellan datorvärlden och mobiltelefonvärlden har börjat visar framgångarna för den lilla datorn Asus Eee. Fler tillverkare är på gång med små, lätta och billiga datorer med anständig batteritid. Den stora frågan är om ungdomarna, som förmodligen är den viktigaste målgruppen, prioriterar tangentbord och fullstor skärm över minimal storlek. Det behöver kanske inte vara en antingen/eller-situation, men jag har svårt att se en marknad för kombinationen minimal PC och relativt stor avancerad mobiltelefon.
Men tillbaka till frågan om det vettiga i en öppen Symbian-lösning. Det enda problemet är väl möjligen att Nokia borde tagit det här steget tidigare. För visst är det ett riktigt steg och utan tvekan förbättrar det Symbians möjligheter på marknaden.
Och slutligen: ”Mene Tekel” kommer från Daniels bok i Gamla Testamentet. Vid kung Belsassars gästabud sågs en osynlig hand skriva dessa ord på väggen. Profeten Daniel tydde orden som ”du är vägd på en våg och befunnen för lätt”. Att kunna läsa ”skriften på väggen” används numera om någon som tidigare än andra kan förutspå katastrofer eller dåliga slut.

3 Responses to “Mene Tekel”

  1. […] Det borde varit Apple i stället, 11 februari 2011 Vad var det jag sa, 10 februari 2011 Nu leder Android, 3 februari 2011 Nokia dyker, 17 juni 2010 Android och världskapitalismen, 18 februari 2010 Nokia och Intel, 25 juni 2009 Rädda för Android?, 11 juni 2009 Mene Tekel, 25 juni 2008 […]

  2. […] Kan Skype lyfta Nokia/Microsoft? 12 maj, 2011 Symbian förlorade för femton år sedan, 17 februari, 2011 Det borde varit Apple i stället, 11 februari 2011 Vad var det jag sa, 10 februari 2011 Nu leder Android, 3 februari 2011 Nokia dyker, 17 juni 2010 Android och världskapitalismen, 18 februari 2010 Nokia och Intel, 25 juni 2009 Rädda för Android?, 11 juni 2009 Mene Tekel, 25 juni 2008 […]

  3. […] 18 februari 2010 Nokia och Intel, 25 juni 2009 Rädda för Android?, 11 juni 2009 Mene Tekel, 25 juni 2008 GillaGillaBe the first to like […]

Leave a Reply