Kritisk massa

Det där med kritisk massa är intressant. För inte så länge sedan debatterade man kraftfullt vilket operativsystem som skulle användas i nya telekomsystem. Idag verkar knappast någon ens fundera över något annat än Linux. I den mån det finns en debatt handlar den om vilken version som skall användas och om man skall välja kommersiella lösningar eller egna hopplock.
Om samma sak kommer att hända i mobiltelefonerna återstår att se. Att det behövs små optimerade realtidsoperativsystem för att hantera de lägre nivåerna är väl alla överens om. Men vad kommer på sikt att hända med Symbian och Windows Mobile? De konkurrerar rakt av med Linux (speciellt Symbian), och det är ingen avundsvärd position. Det är lite som att konkurrera med Google.
På fordonssidan såg vi härom dagen ett Linux-samarbete mellan Wind River och Intel. Det handlar om infotaiment, ett område där Windows CE haft framgångar. Men Linuxtåget lär knappast gå att stoppa där heller.
Hur kunde det då bli så här? Det var ju bara några år sedan Wind Rivers dåvarande vd, Jerry Fiddler, berättade om hur fruktansvärt uselt Linux var. Att Wind River skulle komma att storsatsa på Linux var på den tiden ungefär lika sannolikt som att grisar skulle börja flyga. Idag har nästan alla  mjukvarutillverkare inom embeddedområdet en Linux-strategi som går ut på samexistens eller kapitulation. Ingen satsar längre på att slå ut Linux. Och ändå håller sig grisarna på marken.
Så vi kan nog räkna med att Linux blir det dominerande operativsystemet inom de flesta områden som går under ”embeddedparaplyt”. Och i takt med att realtidsprestanda hos Linux förbättras trängs realtidsoperativsystemen tillbaka. Den utvecklingen lär bli svår att förhindra.
Däremot är det svårare att se samma utveckling på PC-sidan, åtminstone på kort sikt. Windows har utan tvekan uppnått kritisk massa och mer än så. Men det finns ett par problem. Storsäljarna för Microsoft fortsätter att vara operativsystem och Office-paket och tekniken i bägge två är lite för etablerad och välkänd. Man får egentligen inga tekniska fördelar av att använda Vista/Office jämfört med till exempel Linux/Open Office. Gratismjukvaran fungerar lika bra. Om Microsofts dominerande ställning skall fortsätta måste företaget hitta nya tekniska utmaningar som de löser bättre än andra. Men där har väl Apple hittills lyckats bättre än Microsoft.
Själv skickade jag härom dagen efter en ny bärbar dator med multicore, hygglig batterilivslängd och Windows XP (sista chansen?). Det mesta fungerar som det skall, men den designer som ”uppfann” högblanka skärmar borde slås i järn. Hur kan man komma på något så dumt. Om jag vill se mig själv och min omgivning är en spegel både bättre och billigare.

Leave a Reply