Linuxspalten nr 8 2008

Öppet är coolt

Det är inte bara gruppen frälsta öppen källkodsanvändare som sjunger mantrat om frihet från licensoken. Nu kommer allt fler av de traditionella stora företagen i programvaruvärlden och gör detsamma.

Är det en trend? Helt uppenbart vill jag påstå. Det gäller nu att positionera sig så att inte det öppna källkodståget lämnar perrongen utan att man är med. Bara den senaste veckan har vi sett den Officiella releasen av OpenSolaris från Sun Microsystems och Adobes försök att göra sin Flash-programvara allomfattande. I ett projekt man kallar Open Screen tar företaget bort begränsningarna för Flash filformat, öppnar Flash serverprotokoll och släpper källkoden för spelaren tillsammans med dess API:er så att programvaran enkelt ska kunna porteras till nya arkitekturer.

Flash Player för PC-världen har varit licensfri men mobiltelefoner och andra liknande apparater har tvingats att betala licenser för att använda spelaren. Verkligheten är säkert den att med en halv miljard installerade spelare i mobilvärlden så har mobiltillverkarna sagt att man inte vill betala längre. Adobe kastas mellan att tappa marknaden eller att följa med och bli en öppen standard i den miljard plattformar som man uppskattar att marknaden skall nå under de närmaste 12 månaderna.

De som till att börja med har valt att gå samman med Adobe i projektet är bland annat Arm, Cisco, Sony Ericsson, Intel, Marvell, Motorola, Nokia och Qualcom. Vilka saknas, Apple, Google och Microsoft för att nämna några.

Ytterligare en trend är att portera Ubuntu till allt som rör sig. Senast i raden är en PDA, Sharps Zaurus SL-3100 som med engelska krafter nu kan köra Ubuntu Linux 7.04 i vad användargruppen kallar en 0.1 release. Ytterligare information om projektet hittar du på deras hemsida www.zaurus.org.uk.

För den som vill se det senaste av vad prylar med inbyggd Linux kan uppvisa bär det av till USA. Närmare bestämt till LinuxWorld Conference & Expo den 4 till 7 augusti i Moscone Center San Francisco. En av attraktionerna är ett Linux Garage dit inbyggnadsprojekt för Linux bjuds in att visa upp sig. Prioritet kommer att ges små projekt eller projektstudier som för tankarna tillbaka till dagarna när uppfinnarglädjen och pionjärandan kring Linux började.

Leave a Reply