Linuxspalten nr 4 2008

Evangelistiskt

När Richard Stallman besöker Stockholm och Göteborg är det som evangelist. Han förkunnar fri och öppen källkod och vikten av att stå upp för friheten. Att vi skulle låta GPL, General Public Licence – GNU/Linux licensregler, tillåta att kod skulle signeras för att skydda den mot förändring är som hålla en muleta (tjurfäktarens röda skynke) framför Richards ögon.

Spännande är att Linuxdebatten idag sprids till nya media. På Dagens Nyheters kultursidor kan man läsa om att – fritt inte betyder gratis. Litteraturkritikern Mikael Löfgren skriver under rubriken ”Kunskap vill vara fri” om hippiehelgonet Richard Stallman och hans förkunnelse ”Det finns bara en GNU och Linux är dess kärna”. Det måste ses som en bedrift av Free Software Foundation och Linuxrörelsen att bli recenserade i DN kulturdel. Linuxrörelsen är nu så omnipotent att frihetsdebatten även kan föras på våra kultursidor. Richard Stallman menar att det skall stå var och en fritt att läsa och modifiera programvara. DRM (Digital Rights Management) är en styggelse. Att GNU/Linux skulle knuffas in i ett hörn där frihetsidealen inte skulle kunna nås är, om möjligt, en ännu hemskare framtid.

Öppen programvara och fri källkod är nu en självuppfyllande profetia, användningen av Linux i embeddedvärlden likaså. Kostnader för mjukvara ska vara kopplade till utvecklingsresurser, underhåll och mantimmar och vi ska dela med oss av våra erfarenheter.

Redaktionen fick beröm i veckan, Öystein Andersen säger i ett mejl att han som Linuxfantast prenumererar på Elektronik i Norden. Att Onlinetidningen dessutom fungerar i Linux vanliga bläddrare måste vara en förebild för andra:

– Fattar du hur ovanligt det är bland kommersiella tidningar! avslutar Öystein.

På förstasidan hittar du den senaste ”måste ha” prylen för de av oss som har en Bubba server eller liknande på skrivbordet. Ett ordentligt försvar med en USB Missile Launcher från Teknikmagasinet (Art.nr: 490807) för 229 kronor. I nästa nummer av Elektronik i Norden kommer en beskrivning hur den fungerar i inbyggd Linuxmiljö.

Leave a Reply