Union igen?

Så försvinner ännu ett av de stora framgångsrika svenska  företagen. Volkswagen tar över Scania och ganska snart lär vi få se ett ökat samarbete mellan Scania och MAN. Lite senare kommer större sammanslagningar och flyttade huvudkontor.
Det tråkiga i scenariot är inte att företag slås samman, utan att vi fortsätter en väg där bra svenska företag köps upp av betydligt sämre internationella. Det utmärkta företaget Astra köptes av det ganska mediokra Zeneca, Asea slogs samman med det ganska tveksamma Brown Bovery, Volvo köptes av Ford. Listan kan göras lång, men alltför vanligt är att det sämre företaget, med sämre framtidsutsikter, köper det bättre.
För Volkswagen och MAN finns det naturligtvis stora fördelar i att komma över den värsta konkurrenten. Däremot är det betydligt svårare att se fördelarna för Scania. Tekniskt sett finns inte mycket att vinna, men en hel del att förlora. Organisatoriskt blir företaget betydligt mera tungrott och konkurrenskraften lär knappast stärkas. Alla tycker redan att Scania är bäst. Tyvärr är det väl så enkelt att Investor behöver pengar och Volkswagen/MAN behöver bli av med en konkurrent.
För att slippa den här typen av utarmning i framtiden kanske det är dags att kasta ett öga på vårt västra grannland. I Norge finns ett överflöd av kapital, men få starka industriföretag. Kanske det är dags att damma av unionstanken igen. Det skulle stärka både Norge och Sverige.

Leave a Reply