Rysslands makt växer ur en gevärspipa

I morse anföll Ryssland Ukraina ”på riktigt”. Det är en katastrof för Ukraina, men ger också stora konsekvenser för Västeuropa och USA. I praktiken isoleras Ryssland från Västvärlden för lång tid framåt och vi får se ett mycket tätare samarbete mellan Ryssland och Kina. Vi får också räkna med en långvarig elkris i Europa när den ryska naturgasen försvinner från marknaden. I det läget bör våra politiker ta konsekvenserna och beordra en återstart av reaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2.

De närmaste dagarna kommer vi säkert att få höra väldigt mycket om de militära konsekvenserna av Rysslands intåg i Ukraina. Lite yrvaket har världen vaknat upp till en verklighet där militär styrka återigen är ”politikens förlängning”. ”All politisk makt växer ur en gevärspipa” som Mao Zedong sade.

Det här är naturligtvis inget nytt. Pacifismens klockartro på att ingen anfaller den som kastat sina vapen har motbevisats gång efter annan. Två betydligt sannare sentenser är: ”Varje land har en armé – sin egen eller någon annans” och ”Om du vill ha fred – rusta för krig”. Den första brukar tillskrivas Sun Tzu (ca 600 f kr)och den andra är romersk och lite nyare (ca 400 e kr).

Ryssland och Kina
Idag har vi vant oss vid att demokratiska länder i Väst inte angriper varandra militärt. De ekonomiska och politiska konsekvenserna blir alldeles för stora. Hur kan då Ryssland bränna sina broar på det sätt som de nu gjort?

Svaret är nog helt enkelt att Ryssland har hittat en annan väg för sina varor och sin teknologi. Idag är Kina stora nog att både köpa det som Ryssland vill sälja och leverera den teknologi som Ryssland behöver. Ryssland behöver inte längre bry sig om Väst.

För Kina och Xi Jinpeng är inte Rysslands krig i Ukraina något som helst problem. Tvärtom ger det ett fantastiskt tillfälle att sätta tumskruvar på Taiwan. De senaste veckornas möten mellan Putin och Xi Jinping har uppenbart varit positiva för bägge parter och gissningsvis är man hyfsat överens om både principer och tidplaner.

Att sedan kineser och ryssar ogillar varandra historiskt sett – det gick tydligen att komma runt.

Olja, gas och vapen
Ryssland är fascinerande på många sätt men det kanske märkligaste är hur litet landet är ekonomiskt sett. BNP ligger på ca 1,5 biljoner dollar (2020), vilket är mindre än BNP för Norden. Tyskland är (mycket) mer än dubbelt så stort som Ryssland, medan Frankrike och Storbritannien är lite mindre än dubbelt så stora. Kina är nästan tio gånger så stort.

Eftersom Rysslands stora exportvara är olja/gas är det inte särskilt svårt att skifta försäljningen från Europa till Kina. Det krävs en del infrastrukturförändringar, men i grunden kan säkert Kina ta hand om allt som nu inte kan säljas västerut.

Gissningsvis innebar Tysklands ganska oväntade ställningstagande mot gasledningen Nordstream 2 nyligen att kriget tog ett snabbt steg närmare. Gasledningen var ett viktigt argument i förhandlingarna och med den försvann det förmodligen viktigaste ekonomiska skälet att hålla tillbaka de ryska trupperna.

Förutom olja och gas är Ryssland bra på vapen och kärnkraftverk. Det är egentligen ganska fantastiskt hur otroligt bra Ryssland är på de här två områdena med tanke på hur liten landets ekonomi är.

Men i bägge de här fallen är ändå den interna marknaden i särklass störst. På vapensidan har Ryssland dessutom orienterat sig mot Kina de senaste åren. Det samarbetet lär inte minska.

Teknologi
Det talas mycket om att stänga Rysslands tillgång på teknologi från Västeuropa och USA, men inte heller det spelar längre så stor roll. Vi som var med på sjuttio- och åttiotalet minns nog de svenska teknikföretagens tvivelaktiga teknologiaffärer med Sovjet men idag finns det enklare vägar.

Idag är det i stället Kina som är nyckeln i världens teknologiutveckling. Ryssland kan lika gärna få sin högteknologi från Kina som från Europa/USA. Det innebär säkert en del omställningar, men knappast alltför allvarliga. Högskolorna i Ryssland samarbetar redan idag med både USA/Europa och Kina och ett kraftigare fokus mot Kina är fullt möjligt.

Kina och Taiwan
För Kina är en tätare koppling till Ryssland enbart positiv. Ekonomiskt sett är Kina helt dominerande med en tio gånger större ekonomi. Det lillebrorskomplex som fanns mot Sovjetunionen på sextiotalet är bytt i sin motsats.

Att få bättre tillgång till de gigantiska ryska råvarutillgångarna är naturligtvis extremt intressant för Kina. Samma sak gäller samarbetet med den ryska vapenindustrin och den ryska militären.

Men på kort sikt är nog ändå Ryssland intressantast som avledningsmanöver för NATO. För Xi Jinping är sedan länge Taiwan huvudfrågan och den ryska invasionen av Ukraina binder upp NATO till Europa. En kinesisk ockupation av Taiwan följt av ett införlivande av Taiwan med Kina blir i det läget en mycket mindre riskabel operation.

Energikatastrof i Europa
Men låt oss backa tillbaka från den storpolitiska agendan. Vad innebär Rysslands invasion av Ukraina för Sverige?

Det första och mest märkbara lär bli ökade priser på bensin och diesel och dramatiska ökningar av elpriset. I Tyskland riskerar elmarknaden att kollapsa.

Grundproblemet för Europa är att Tyskland beslutat att lägga ner både kärnkraften och kolkraften och i stället producera el med vind och naturgas. Det här fungerar egentligen inte ens med obegränsade mängder rysk naturgas och utan rysk naturgas är katastrofen ett faktum.

Idag får Tyskland rysk naturgas via Ukraina, Turkiet och direktledningen Nord Stream 1. Enbart Nord Stream 1 har kapacitet att överföra ca 55 miljoner kubikmeter naturgas per år, motsvarande 590 TWh termisk energi per år. Omräknat i elenergi blir det ungefär hälften, men mycket av gasen används också direkt till uppvärmning med nära hundraprocentig verkningsgrad. Tysklands totala elproduktion är mindre än 400 TWh per år. Sveriges totala elproduktion per år är ca 145 TWh.

Dessutom ligger den stora gasledningen Nord Stream 2 nästan färdig för inkoppling. Den kommer att dubbla den direkta överföringen till maximalt 110 miljoner kubikmeter naturgas per år, motsvarande 1 180 TWh per år.

När nu Tyskland säger stopp till Nord Stream 2 innebär det att dagens stora energiproblem fortsätter. Det är illa nog.

Men kriget mellan Ryssland och Ukraina riskerar att sätta stopp för också den befintliga gasimporten från Ryssland. Det innebär energikatastrof.

Sverige har skapat problem
I Sverige borde egentligen inte elförsörjningen påverkas särskilt mycket av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Vi har en minimal användning av naturgas och fram tills för bara ett par år sedan hade vi ett stabilt produktions- och distributionssystem för el baserat på kärnkraft och vattenkraft.

Men nedläggningarna av Ringhals 2 den 30 december 2019 och Ringhals 1 den 31 december 2020 ändrade allt. De blev spiken i kistan för den svenska stabila elproduktionen.

I och för sig hade redan nedläggningarna av B1, B2, O1 och O2 ställt till ordentliga problem, men det hela var fortfarande hanterbart. Med R1 och R2 försvann både stabiliteten och säkerheten.

Så under hela 2021 fick södra Sverige acceptera elpriser som var flera gånger högre än normalt, samtidigt som det oljeeldade reservkraftverket i Karlshamn kördes till och med under sommaren. Framåt slutet av 2021 gick sedan allt åt skogen med fantastiska prishöjningar i hela landet. Inte ens det ovanligt blåsiga och regniga vädret i januari och februari 2022 fick priserna att falla tillbaka i närheten av det normala.

En långvarig katastrofsituation i Tyskland kommer utan tvekan att slå igenom också i Sverige. EU-reglerna säger idag att 70 procent av elproduktionen i ett land måste kunna erbjudas grannländerna.

Starta R1 och R2 igen
Den närmaste tiden kommer det att talas mycket om flyktingar från Ukraina och straffåtgärder mot Ryssland. Men vi borde också tala om metoder att återskapa ett stabilt elnät. Stabil energiförsörjning är en otroligt viktig del av landets beredskap.

I det här läget borde det vara politiskt möjligt att nå ett samarbete om återstart av i förtid nedlagda kärnkraftsreaktorer. Om Socialdemokraterna tar sitt ansvar för landet finns det en mycket solid majoritet i riksdagen att luta sig mot. S, M, SD, KD och L har tillsammans 274 av 349 ledamöter. Det är över 78 procent.

Med en politisk vilja att återstarta reaktorer borde de flesta hinder kunna rundas ganska snabbt. De lagar som enbart skapats för att lägga krokben för kärnkraften går att ändra om bara viljan finns. Det internationella regelverket är redan klart och de tekniska åtgärder som behövs göras kan hanteras parallellt med pappersarbetet. Rimligen bör R1 och R2 kunna återstartas under första halvan av 2023. Kanske är det till och med möjligt att återstarta O2-reaktorn, som uppgraderades och livstidsförlängdes redan 2013 men sedan inte startades.

Skulle då Socialdemokraterna kunna göra en politisk sväng av det här slaget? Tja, helt omöjligt är det nog inte. Partiledningen inser förmodligen att de låtit MP måla in dem i ett totalt ohållbart hörn och Rysslands krig mot Ukraina innebär en möjlighet att ta partiet ut i verkligheten igen utan alltför stora prestigeförluster.

”Socialdemokraterna räddar Sverige” skulle kunna bli en bra rubrik i Aftonbladet.

Men jag vågar knappast ens tänka på konsekvenserna av en kinesisk ockupation av Taiwan.

13 Responses to “Rysslands makt växer ur en gevärspipa”

 1. Tack Göte för en realistisk analys!
  Det behövs i vår förljugna värld.

 2. Håller med Dan och tackar Göte för en – som vanligt – bra analys. Som vanligt tycker jag också att det är trist att Götes tänkvärda alster inte når ut till fler läsare. Men det har jag ju tjatat om länge.

  Vad gäller Rysslands möjlighet att styra om gasleveranser från Tyskland till Kina verkar detta redan vara möjligt. Med gasledningen Sila Sibiri (”Kraften från Sibirien”), pumpas nu gas från fält norr om Mongoliet österut i Ryssland och numera även söderut ner i Kina. När ledningen är utbyggd ner till Shanghai skall enligt uppgift upp till 40 miljarder kubikmeter gas/år kunna överföras. Att jämföras med nästan tre gånger så mycket för utbyggd Nord Stream 1+2.

  När USA aviserar ytterligare skärpta restriktioner för export av elektronik till Ryssland öppnas för ytterligare handel mellan Kina och Ryssland.
  Som Göte påpekar så kanske USAs och Natos engagemang kring situationen i Ukraina skapar ett för Kina efterlängtat tillfälle att ta kontrollen över Taiwan – och få världens ledande elektroniktillverkare på köpet.
  Instämmer med Göte: hemska tanke!

 3. Tänk om det gick att införa restriktioner för Kina om de handlar med Ryssland men då skulle nog världen kollapsa helt. Kina äger och kontrollerar mycket i världen idag, även i Sverige.

 4. Inte nog med att Kina med dreglande mun gärna tar för sig av elektroniknavet Taiwan, mycket av elektroniken har öst redan tagit kontroll över (eller åtminstone hindrat väst från att behålla kontrollen över) i och med Ukraina. Som ni kanske läste i Elektroniktidningen (har inte sett den nyheten i Elektronik i Norden) kommer 70% av världens neon som används inom elektronikproduktion från Ukraina.

  Ryssland och Kina är till arealen väldigt stora länder och där finns en mycket stor andel av världens viktigaste mineraler. Jag är tämligen säker på att Ryssland och Kina har gjort en detaljerad analys av hur råvarutillgången i händelse av ryskt övertagande av Ukraina och Kinesiskt av Taiwan kommer att påverka väst.

 5. Hej Göte, jag har inte hört nån s-politiker som velat återstarta dessa reaktorer. Är det inte ganska osannolikt att de skulle svänga?

  Sen är det väl inte helt enkelt att få igång en stängd reaktor. Finns inget bränsle, turbin- och generatoraxlar har satt sig och det går väl åt nya. Har jag fel?

 6. Det är väl bara för SIDA att ta de 400 miljoner de tänker skicka till Ryssland och lägga dem på att återstarta reaktorerna istället.

 7. Hej Henrik

  Ärligt talat tror jag väl inte sådär jättemycket på Socialdemokraternas vilja att återstarta reaktorer, men man skall aldrig säga aldrig. Det har faktiskt hänt att S har ändrat sig och den här gången finns det verkligen en stor anledning. Tyskland tvingas nu sakta bakåt i sin inställning till Ryssland och rysk gas. Risken för elkris är i och med det överhängande.

  Jag har sett diskussionerna om de tekniska svårigheterna med återstart. Somliga hävdar att axlarna sätter sig och andra hävdar att problemet är kraftigt överdrivet. På samma sätt finns det de som hävdar att dekontamineringen ställer till ett elände, något som andra säger också är överdrivet.

  Om man frågar Vattenfall (speciellt Tomas Kåberger som Miljöpartiet lyckades få in i styrelsen) så har de säkert tusen invändningar fram tills dess att de får order från politikerna att starta om reaktorerna. Då lär det gå snabbt och smidigt.

  /göte

 8. Det där med neonbrist kan naturligtvis bli ett problem, inte minst för tillverkare av produktionsutrustning (främst ASML). Men som tur är handlar det inte om ett grundämne som bara finns i gruvor i Ukraina. Neon utvinns ur luft och sådan finns som tur är överallt.

  Men visst är Ukraina den i särklass största producenten. Det kan säkert ta lite tid innan andra tillverkare hinner rampa upp produktionen för att fylla behovet om det blir stopp i Ukraina.

  Det finns förstås andra grundämnen som Ryssland har gott om och som Kina är intresserade av att få kontroll över. Palladium är till exempel en viktig metall för halvledarindustrin, även om den är ännu viktigare för katalysatorer i fordon.

  Kina har många anledningar till att hålla ett nära förhållande till Ryssland.

  /göte

 9. Nu är Ryssland värsta pariastaten. Möjligen med konkurrens från Nord-Korea. Systembolaget slutar sälja rysk sprit! Det finns nog inga nordkoreanska produkter i sortimentet.
  Det tråkiga är att båda staterna hotar med kärnvapen när dom blir pressade. Hemskt!

 10. Det är verkligen bedrövligt. Som världen ser ut idag skulle vi behövt ha Ryssland på ”rätt” sida, men det är nog helt kört nu, När Putin plockade fram kärnvapenkortet tappade han till och med tyskarna.

  Jag får väl snart lyssna till Prokofiev och läsa Dostojevskij i smyg.

  /göte

 11. ”Toxid pipeline”
  USA har samordnat sanktioner med Tyskland mot företaget bakom gasledningen Nord Stream 2, Gazprom och dess ledande befattningshavare + Nord Stream 2 AG och dess ledande befattningshavare.

 12. Har USA infört sanktioner mot Carl Bildt också? Artikeln i Kvartal från i höstas är mycket intressant.

  https://kvartal.se/artiklar/carl-bildt-pengarna-och-den-ryska-gasen-under-ytan/

  Så här i efterskott framstår det väl som alldeles ovanligt dumt att tillåta Ryssland att lägga Nord Stream 1 och 2 strax intill Gotland. När nu USA och NATO lägger fokus på Nord Stream 1 och 2 hamnar Gotland i ett väldigt obehagligt läge. Ryssland skulle mycket väl kunna besluta om en ”defensiv” ockupation av Gotland för att skydda ryska intressen..

  Men inte skulle väl Putin göra något sådant? Eller??

  Som tur är har Sverige ett starkt försvar. Eller åtminstone hade vi ett starkt försvar innan vi lade ner det..

  /göte

 13. Nord Stream 2 AG är begärd i konkurs.

Leave a Reply