Kriminella klaner är effektivast

Sveriges gruvindustri byggdes upp av invandrade valloner och Sveriges mekaniska industri byggdes i stor utsträckning av tekniker och arbetare från England. Men fram tills häromdagen har det varit omöjligt att säga att kriminella nätverk byggts upp av duktiga invandrade kriminella klaner.

Helomvändning
När biträdande rikspolischef Mats Löfving för en vecka sedan berättade om de minst 40 kriminella klaner som vi har i Sverige slogs tappen ur tunnan. Efter ett par dagar hörde vi från inrikesminister Mikael Damberg att ”det där har vi vetat i åratal”.

I går var det statsminister Stefan Löfvens tur att göra en helomvändning. Plötsligt var det fullständigt naturligt att gängkriminaliteten kunde kopplas till migration och att vi i Sverige har ett stort antal klaner som faktiskt har tagit sig hit för att bygga upp kriminella nätverk.

Inte ett dugg märkligt
För alla som har följt utvecklingen de senaste tjugo eller trettio åren borde det här inte vara ett dugg märkligt. Vi förutsätter ju, med all rätt, att alla människor oberoende av hudfärg är ungefär lika smarta och vi vet att ekonomiska incitament fungerar väldigt bra.

Vi vet också att vi i ganska många år har haft en flyktingpolitik med förbluffande dålig kontroll av identitet och en snabb och ganska lättvindig väg till fullt medborgarskap.

Vi vet dessutom att Sverige har en generös bidragspolitik och en stor offentlig sektor som är relativt lätt att lura med till exempel fejkade assistansersättningar. Mycket av regelverket bygger på att folk är hederliga och har respekt för myndigheterna.

Allt det här är naturligtvis som upplagt för kriminella familjebaserade nätverk. Herregud – det måste ha framstått som ett schlaraffenland. Ett rikt land som bara väntar på att ”skördas” – och som till och med betalar för det.

Inte rasism
Det här betyder självklart inte att alla invandrare och flyktingar är kriminella. Tvärtom är säkert de allra flesta som kommer hit hederliga människor som vill ha hederliga arbeten.

Men samtidigt är det svårt att se hur kriminella familjebaserade nätverk skulle kunna motstå locktonerna från Sverige. Allt var ju riggat för dem. Om inte annat kunde man passa på att lagligt skaffa sig några nya identiteter som kan vara bra att ha.

Under många år kunde ingen säga något åt det här hållet utan att bli kallad rasist eller något ännu värre. Det Stefan Löfven har sagt de senaste dagarna skulle till exempel ha varit omöjligt att säga för bara ett par år sedan. Och en biträdande rikspolischef som sagt samma sak som Mats Löfving för några år sedan hade snabbt förpassats till någon fjärran elefantkyrkogård utan kommunikation med omvärlden.

Företagare lyckas bäst
Man kan mycket väl likna de kriminella nätverken vid vanliga företagare. En bra företagare ser de möjligheter som finns och agerar på det mest lönsamma sättet. Han eller hon knyter till sig lojala medarbetare och ser till att organisationen blir så effektiv som möjligt. Och en bra företagare ser till att ha ett internationellt nätverk av folk som han/hon litar på och som kan hjälpa verksamheten att expandera internationellt.

Det här är sannerligen inte lätt. Skillnaden mellan bra och dåliga företagare är himmelsvid och de flesta misslyckas. De som faktiskt lyckas har ofta flera misslyckanden bakom sig.

En intressant detalj är att politiker för det mesta är genomusla företagare även om de ofta tror motsatsen. I stort sett alla försök att ”ta över produktionsmedlen” misslyckas kapitalt. Det här har testats otaliga gånger, i Sverige senast med löntagarfonderna som skulle leda till att facket tog över företagen. Projektet havererade lyckligtvis och politikerna fick nöja sig med att också i fortsättningen beskatta lönsamma företag. Något som fungerat och fungerar alldeles utmärkt.

Kriminella företag
Men tillbaka till de kriminella nätverken. De effektivaste är familjebaserade av den enkla anledningen att man då kan hålla bättre koll på medlemmarna. Det är också en stor fördel om klanen är internationellt etablerad. Det gör allt så mycket enklare och minskar dessutom riskerna dramatiskt, både för att bli upptäckta av myndigheterna och att bli lurade av medlemmar.

Det är heller inte ett dugg konstigt att kriminella klaner kommer in från ställen som Kosovo, Libanon, Palestina eller länder i Nordafrika. De länderna har en månghundraårig tradition av klanvälde och är helt enkelt bäst på det. Den som är bäst vinner.

Socioekonomiska faktorer
Idag är som sagt allt det här ganska självklart, men det var inte länge sedan som all kriminalitet förklarades i socioekonomiska termer. Förbluffande många använder fortfarande den förklaringsmodellen som den enda.

Det måste vara tungt för poliser att hela tiden få de gamla sextio- och sjuttiotalsmodellerna nedkörda i halsen. Ni vet allt det där om att fyllon och knarkare blir kriminella för att de inte har pengar och jobb. Med tillräckligt bra socialhjälp och tillräckligt många ungdomsgårdar löser problemen sig själva.

Men det var längesedan Dunder-Karlsson och Blom var typiska för Sveriges brottslingar. Visst finns de fortfarande, men de är utkonkurrerade av de mycket effektivare kriminella nätverken. Och vem kunde väl vänta sig något annat. De bästa vinner.

Leviathan och våldsmonopolet
Det låter kanske som om jag rentav gillar de kriminella klanerna, men så är det förstås inte alls. Kriminella klaner är oerhört destruktiva och det förmodligen största hotet mot samhället (bortsett från en och annan miljöpartist).

Men jag är som sagt inte ett dugg förvånad över att klanerna har etablerat sig i Sverige. De senaste årtiondenas politik har i stort sett varit en stående inbjudan. Det är faktiskt inte riktigt klokt.

Så det är väl bara att backa tillbaka några år och fundera på vad som gjordes och vad som bör göras. Varför inte backa tillbaka till 1651.

Det året publicerade den engelske filosofen Thomas Hobbes sin bok Leviathan. Där beskrev Hobbes principen om sociala kontrakt mellan stat och medborgare. Det viktigaste kontraktet handlar om att staten åtar sig att ta hand om lag och ordning mot att medborgarna avsäger sig rätten att utöva våld. Staten får våldsmonopol och medborgarna kan känna sig (hyfsat) säkra.

Andra exempel på viktiga kontrakt mellan medborgare och stat gäller sådant som äganderätt och yttre försvar. Det är sådant som idag betraktas som självklart, men som ändå ofta åsidosätts.

Klanvälde är ett tecken på att kontraktet mellan medborgare och stat inte fungerar. I till exempel Nordafrika och delar av Mellanöstern har klanerna alltid varit de givna maktfaktorerna. Men att acceptera klanbaserad rättsskipning i ett land som Sverige är katastrofalt.

Så vad skall vi då göra åt situationen? Förhoppningsvis väldigt mycket. Redan att politikerna börjar inse problemet är ett steg i rätt riktning, men det är naturligtvis inte riktigt klokt att man låtit det gå så långt. Det kommer att krävas stora förändringar och mycket elakhet. Poliser som går ner på knä har knappast mycket att komma med.

Staten måste leva upp till sitt kontrakt.

16 Responses to “Kriminella klaner är effektivast”

 1. ” Kriminella klaner är oerhört destruktiva och det förmodligen största hotet mot samhället (bortsett från en och annan miljöpartist).”
  Obetalbart på bästa Götenivå 🙂
  Antar att du tänker på vad en blackout i delar av Sverige under en köldknäpp kommer lämna efter sig i flrm av ödeläggelse av det mesta av infrastruktur mm.

 2. Bra sammanfattning av läget Göte!

 3. Underbart. Äntligen kan något hända innan skiten faller isär fullständigt. Att ett så litet fåtal individer skall få förstöra för så många andra är obegripligt.

  Det största problemet är hur det skall gå till utan att vi som inte tillhör dessa ”klaner” skall drabbas av sämre levnadsvillkor.

 4. Skulle gärna höra denna text i riksdagen av lämplig ledamot.

 5. ” Kriminella klaner är oerhört destruktiva och det förmodligen största hotet mot samhället (bortsett från en och annan miljöpartist).”

  Denna sats är klockren

 6. Diskussionen om sambanden mellan invandring, integration och kriminalitet har nu tagit fart på allvar bland politiker och i media. Det är bra.
  En annan fråga som har diskuterats här, den om vår energiförsörjning och risken för elbrist, är det fortfarande alldeles för tyst om.

 7. Välskrivet som få Göte.

  @Limpan4all, jag ser inte att det där fåtal som förstör försvinner. Låt oss säga att de på något mirakulöst sätt lyckas bura in alla 2.400+600 medlemmarna (TV-siffror från igår). Då har vi fortfarande kvar politikerna som det tog 30 år att inse sanningen och som satt upp ett 1984-system för att dölja deras fadäs så länge det gick.

  Kriminella klaner är destruktiva, men de är fortfarande en liten vanlig trotylbomb i jämförelse med dessa politikers atombomsdestruktion. Så även fast en del av de imbecilla lärde sig något efter 30 år, så har de en massa annat de inte alls fattar, såsom elförsörjningen, hur undervisningen av ALLA barn skall fungera, hur sjukvårdsapparaten skall fungera, hur trafiksystemet skall fungera, ….

  Dessutom är det fortfarande kvar en massa politiker som inte alls fattar detta. Det här strider mot deras ideologi och då kan det omöjligen vara rätt! De kommer inte att ändra sig lika lite som en IS-fanatiker.

  Fortsätter vi ha politiker som är så här dåliga på att styra så kommer framtiden vara kantad med samma historia igen och igen och igen. Vi kan inte ha det så att en del visa personer ska ägna 30 år på att tjata sig blåa för att få politikerna att förstå att de gör helt fel. Detta helt i onödan då de ändå inte ändrar sig förrän man havererat totalt och det är helt omöjlig att dölja detta faktum längre.

  Jag tycker det här visar på ren sovjetstyrning av Sverige. Ta Sovjet före Gorbatjov. Majoriteten visste att det var så fel det någonsin kan bli. Men det var först när högsta ledaren började peka på en annan kurs som det hände någonting.

  I civilsamhället straffar man brottsligt beteende. Det måste finnas samma sak inom politiken. I näringslivet händer det emellanåt, om än allt för sällan, att företagsledare inte får ansvarsfrihet. I praktiken när de gjort något brottsligt eller en mycket grov felsatsning i gråzonen till brottsligt och försökt dölja detta. De har sedan kört vidare så länge det går tills skandalen till sist briserar. Det måste till ett liknande ansvar inom politiken. Jag förstår inte alls varför de här politikerna skall hållas ansvarsfria.

 8. Politikerförakt är vad det nu tyvärr handlar om nu. Jag har gnällt på en mycket god vän – välutbildad och politiskt orienterad – för att han i de senaste valen inte har röstat. Själv kommer jag ALLTID att använda min röst i varje val. Men av ren ilska – eller kalla det gärna för politikerförakt – så kanske jag kommer att lägga min röst till ett parti som haft rätt i många frågor under många år. Jag trodde ALDRIG att jag skulle hamna där. Men nu är jag nära. Det räcker nu!

 9. Tack för kommentarerna. Det här är verkligen en viktig fråga som äntligen kommit upp på dagordningen. Jag kan också rekommendera gårdagens fredagsintervju i Kvartal https://kvartal.se/artiklar/fredagsintervjun-special-om-den-nya-brottsligheten/ och dagens videoinlägg från Henrik Jönsson https://www.youtube.com/channel/UCQmwkvc1eVuIfxjIq6JvWtg

  Hela den här historien visar dessutom hur illa stora och viktiga frågor faktiskt kan hanteras. Många tänker nog att det ”ändå inte kan vara så dåligt” ”– ”i så fall skulle våra politiker ha gjort något åt det för längesedan”.

  Men märkligt nog är det ofta de stora och viktiga frågorna som hanteras allra sämst. Vi är till exempel helt i onödan på väg in i en energikris med nedstängd elförsörjning vid perioder med svag vind. Detta trots att alla fakta också här hela tiden funnits på bordet.

  För att inte tala om beredskap, försvar och skola. Alla fakta fanns lätt tillgängliga och ändå togs en rad katastrofala beslut som resulterade i en bedrövlig situation.

  Det genomgående är att ”vi faktiskt såg det komma”.

  /göte

 10. Politiker kan i en demokrati normalt straffas i allmänna val, domstolen är väljarna. Åkesson vill bli justitieminister och SD vill även ha ministerposten inom energiområdet där man vill driva på för en utveckling av kärnkraften. Det är väl bara SD som är det oprövade regeringskortet för närvarande, eller ?

  Är det någon som kommer ihåg då en politiker sjöng ”we shall over come” i Rinkeby för flera decennier sedan. Är dåvarande problemen lösta ? Det behövs kanske 100 år till för att eventuellt lösa dem och med andra väljare än de som lever idag tyvärr.

 11. @Leif, i näringslivet gör man normalt samma sak. Om en VD eller styrelseledamot gör ett dåligt jobb så blir denna inte omvald. Men när det är riktigt illa så får de inte ansvarsfrihet. Speciellt om de försökt dölja eländet.

  Jag tycker politiken är riktigt illa skött! Betydligt fler har dött i covid-19 i Sverige än i grannländerna så här långt. Slutresultatet har vi inte sett än, men dåligt skött har det varit och flera äldre har dött i onödan. Energiförsörjning kommer att kollapsa med dödsfall, ekonomisk förstörelse och alla möjliga problem. En massa folk i Sverige (svenskar och utlänningar) har råkat ut för grova våldsbrott i onödan pga den förda politiken. Folk dör och lider i vården i onödan pga att den är ineffektiv. Barn som behöver hjälp i skolan lämnas utan adekvat hjälp. Istället verkar politikerna mest besatta av att dölja sina misstag än att lösa problemen de ställt till med.

  Det hela har passerat gränsen där det bara räcker med att helt enkelt inte rösta på dem. Vart tycker du den gränsen finns? Nicolas Manduro?

 12. @Anders, allt är naturligtvis riktigt. Har du något förslag på lösning ?

  Att rösta är något man alltid skall göra. Det största nuvarande riksdagsparti som inte varit delaktig i att skapa eländet är ju SD. Det finns också ett antal små partier som kanske inte kommer över 4% spärren. Det går även att bilda ett nytt eget parti, det har flera gjort inklusive muslimer och araber m.fl. I kommunen och regionen kan det finnas flera lokala stjärnor. Vi har än så länge ingen diktatur men vissa likheter med Manduro går att hitta i vissa kretsar.
  Gränsen är passerad för länge sedan men det krävs en majoritet för att förändra. Vi kan också göra som befolkningen i Belarus men jag tvivlar på att vi får tillräckligt många som ställer upp på gatorna i Sverige. Rösta går det dock alltid att göra än så länge.

 13. @Leif, du har helt rätt i att det enda större partiet som inte varit delaktiga att skapa eländet är SD och de andra kommer givetvis inte vilja skapa en sanningskommision där de själva rannsakas. Jag kommer bara på fem vägar att få till en sådan:
  1. Folklig resning
  2. Kuppförsök
  3. Att de icke medverkande partierna får över 50%
  4. Kraftiga internationella påtryckningar
  5. Medierna kräver med krafttag detta

  Punkt 4 kommer inte att hända även fast danskarna har varnat för svenska politikers sätt i 10 års tid nu.
  Punkt 2 är helt omöjlig. Det skulle bli en folklig resning mot kuppförsöket och militären skulle stödja den valda RIksdagen.
  Punkt 1 och 3 är ungefär detsamma och, precis som du säger, den väg som har någon möjlighet.
  Punkt 5 kommer inte hända som det ser ut idag.

  Problemet bottnar i att svensk media är den mest vänstervridna i EU. De är inte kritiska till makten såsom media borde vara. De är i högsta grad politiska. De tillämpar sedan länge åsiktskorridorer för att tysta ”fel” åsikter.

  Hade media fungerat, så hade vi aldrig nått det här läget. När SVT har partiledardebatt hävdade MP, V och S att sol och vind visst fungerar och att vattenkraften jämnar ut detta. L, KD, M och SD sa att den inte gör det. Då tog SVT in en vindkraftfanatiker som ”expert” och som säger att MP, V och S har rätt. Detta trots att svenska kraftnät varnat regeringen i en rapport om att vattenkraften bara klarar av att kompensera skillnaderna mellan vinter och sommar och inte kan kompensera även blåser/inte blåser. Men den åsikten vill inte SVTs medarbetare presentera, så då visas den helt sonika inte.

  Mediastödet borde delas ut på samma premisser som stödet till organisationer. Mediastöd skall inte delas ut till politiska medier eller medier som tillämpar åsiktskorridorer. Det har varit mycket klagomål på SVTs vänstervridning, men SVT bryr sig inte. Ta bort hela statliga finansieringen till SVT och starta istället Swedish Public Service där man sätter väldigt hårda krav på toppchefen att se till att den blir politisk obunden.

  Det är först när svenska folket i stort blir varse om hur ingenting fungerar som man kan nå punkt 2 eller 4.

  Ett annat problem är vänsterextremisternas framfart. I USA har Trump terrorklassat AFA efter BLM-upploppen. I Sverige röjer dessa fritt utan terrorklassning. AFA startade underrättelsetjänsten Expo 1995 för att kartlägga motståndarna till vänsterextremister och om möjligt försöka sätta åt dem för vilket brott som helst.

  Detta har lett till att de vänsterextrema åsikterna kan framföras fritt, medans personer som varnat för massinvandringens konsekvenser förföljs, tystas och blir anmälda för rasistiska brott, samt utfrysta. Än värre är det att vår statsminister brukar vara inne och läsa på dessa vänsterextrema sidor, och en av hans ministrar t.o.m. skänker pengar till sådana här rörelser.

  Högerpartierna borde bilda en egen underrättelseavdelning som motvikt. Det låter odemokratiskt, men tyvärr hjälper det inte att bara tillåta motståndaren till sådana här tilltag och själv bara vända kinden till för att det är politskt korrekt. Det bästa är förstås om SÄPO hade haft hand om detta, och sådana här privata initiativ hade blivit förbjudna. Det lär dock inte hända när regeringen privat stödjer Expo och AFA.

  Domstolarna måste göras om. Det skall vara anställda som agerar domare. Inte politiskt tillsatta som tyvärr kan agera jävigt, särskilt i förvaltningsdomstolarna där man överklagar myndigheters beslut.

  Generaldirektörer får inte vara politiskt knutna eller politiskt färgade. Det är inte regerings sak att se till att ex-politiker får jobb. Det är korruption!

  Institutioner som har forskare som egentligen utnyttjar sin position till politisk propaganda skall bli av med alla statsbidrag. Det offentliga ska inte finansiera sådant.

  Det är en bra början på ett ”Anti-1984-paket”. Ni kan säkert hitta på fler punkter.

 14. @Anders, allt är rätt. Du kan få bli statsminister i nästa regering eller vi kanske ska ta in Danskar de verkar ha kommit en bit längre. De unga mördarna fick ju 20 år , i Sverige hade de fått 4 år.

  Det finns hur mycket information som helst i alternativa media men de som skulle behöva läsa detta gör inte det. En Norsk undersökning visade väl att journalistkåren i Sverige är 70% vänster. Lars Åberg skrev en bok för flera år sedan ”Om Sverige blir som Malmö hur blir Sverige då?” , det vet vi idag. Peter Springare har skrivit boken Polis. Johan Westerholm har gett ut boken om Islam etc …

  M vågar ju inte ens säga att de vill bilda regering med SD, även om M, KD och SD skulle få majoritet. De är rädda för MSM.

  På kommunal nivå finns några goda exempel dock.

  Valet 2022 kommer att avgöra framtiden.

 15. I en regeringsrapport vill man tysta ned Götes forum för den sprider dåliga vibbar om hur saker i Sverige egentligen fungerar.

  https://www.friatider.se/vansterextrem-rapport-fran-regeringen-kraver-hardare-atgarder-mot-alternativa-medier

  Mer mutor utlovas till medier som säger att allt bara är bra.

 16. Hej Anders

  Det blir nog inga statliga pengar för mig vad jag än säger. Så jag kan lika gärna fortsätta att vara elak så länge det är tillåtet.

  /göte

Leave a Reply