Molnet finns alltid i bakgrunden

Jag var faktiskt tvungen att kolla en extra gång. Sjuttonde omgången av Swedish Embedded Award – tänk bara.

Det här innebär att vi har haft uppemot 170 deltagare i tävlingen, både från företag och från våra högskolor. Varje år lovar jag mig själv (och ibland andra) att jag skall göra en ordentlig koll på hur det gått för våra bidrag och varje år knuffar jag arbetet framåt ytterligare ett år. Men snart så…

Molnet rullade in
Vad är det då som hänt under årens lopp? Ja, både väldigt mycket och inte fullt så mycket. De grundläggande problemen finns där alltid och gick ofta att lösa också med den teknik som fanns för tio eller tjugo år sedan. Förbluffande mycket gick förresten att lösa också för fyrtio år sedan, i mikrodatorns barndom.

Men vi ser en stor skillnad i sättet att dela upp problemen och sätten att dela och presentera resultaten. Idag är det fullständigt självklart att ha en liten styrenhet som kommunicerar via en gateway med någon form av molntjänst. Molntjänsten hanterar datasammanställning, statistik och presentation och kommunicerar i sin tur med en mobilapp eller något liknande.

Så här ser det väldigt ofta ut och embeddedsystemen är idag uppkopplade mot serveranläggningar på ett helt annat sätt än tidigare. Molntjänsterna är lättillgängliga och relativt billiga och mycket av det som tidigare måste göras lokalt sker den här vägen. Molntjänsterna gör det lätt att dela data och lätt att samla in data för avancerad bearbetning. Molntjänsterna innebär också att det blir lättare att ta steget till artificiell intelligens – något som märks tydligt.

Fristående också
Men man skall heller inte glömma att enkelhet är en dygd. Ett av årets bidrag tar faktiskt steget från relativt hög komplexitet och ganska avancerad övervakning till ett helt autonomt system. Det handlar om Chromogenics AB, som lanserar ett system där en fönstertillverkare kan bygga in automatisk avbländning utan krav på någon som helst inkoppling eller styrning. Fönstret sköter sig helt själv och elektroniken får sin energi från en liten solcell. Solcellen används förresten också som ljussensor.

Videopresentation
Den som vill få mer information kan i år få det direkt från konstruktörerna. I år har vi för första gången videofilmat en kort presentation från varje bidrag. Filmsnuttarna ligger uppladdade på youtube och går att nå genom att klicka på bilderna till vänster.

Dåligt samvete
Det här med att lägga ut video på hemsidan är också ett av många dåliga samveten. Jag började videofilma på allvar redan i början av åttiotalet. På den tiden handlade det om en stor videokamera kopplad till en ännu större videobandspelare. Tungt och jobbigt, men ändå hyggligt bärbart.

Det kanske jobbigaste på den tiden var faktiskt kravet på belysning. Dåtidens vidiconer (sensorer i rörteknik) var allt annat än ljuskänsliga och inomhusfilmning utan färgstick brukade kräva två stativmonterade tusenwattslampor och en kameramonterad femhundrawattare. När filmningen var över och ljuset släcktes tog det sin tid att se något igen.
Efter ett antal kameragenerationer var det på nittiotalet dags för videoredigering. Tidiga versioner av Adobe Premiere och datorer med alltför lite primärminne och sekundärminne gjorde inte saken lättare.

Vi får se
På senare tid har det blivit dåligt med både filmning och redigering så det fick bli lite ad-hoc efter att jag i ett svagt ögonblick lovade att fixa lite videosnuttar. Jag filmar numera med min systemkamera, men insåg för sent att det objektiv som fungerar bäst inte var tillräckligt ljusstarkt.

Så det fick bli ett ljusstarkare objektiv där autofokusen inte riktigt är tänkt för filmning. Tja – vad gör man. Vettig bild är trots allt viktigare än mjuk skärpehållning.
Vi får väl se om jag fortsätter att lägga in mer video på hemsidan. Omöjligt är det inte, även om det tar en stund att redigera och planera. Att både intervjua, filma och sköta ljudet har sina sidor, speciellt om man vill kunna klippa mellan flera kameravinklar.

Kul är det – men fasen så jobbigt.

Vi ses i Kista
Embedded Conference Scandinavia närmar sig i alla fall med stormsteg. Det är mindre än en månad kvar och hög tid att planera och anmäla sig. Jag kommer förstås att finnas där som vanligt och jag lovar att ta med vår viktigaste tekniska utrustning för den här typen av verksamhet. Den stora kaffebryggaren med hög kapacitet har vid det här laget tagit sig igenom ett otal mässor och det skall nog gå bra den här gången också.

Trots att den saknar både molnanslutning och artificiell intelligens.

Vi ses i Kista 5-6 november.

Leave a Reply