God Jul utan ångest

På måndag är det julafton. Tänk så härligt. Först en avkopplande helg och sedan en uppfriskande jul. Det är bara att strunta i julklappsstressen, hålla igen lite på julmatsöverflödet och framför allt undvika julklimatångesten.

En snabb rundtur
För egen del har i och för sig julen börjat i ett något uppskruvat tempo. Väderprognoser som lovade många minusgrader gjorde att vi förra helgen drog ner till Tjörn för att täcka båtarna och se till att inte vattnet frös i huset.

Och det var tur att vi åkte. Värmepumpen hade fått spatt och utedelen var alldeles full av is. Inne i huset var det svinkallt.
Men sånt går alltid att fixa. En presenning och en kupévärmare frostade av värmepumpen på bara ett par timmar. Sen tog det inte särskilt lång tid att få allt i ordning.

Så efter en dag fungerade det mesta. Några timmars sol räckte för att få stämningen på topp. Det är förbluffande vackert nere vid Holmeslätt.

Sedan i somras har vi dessutom fiberanslutning. Att lägga ut ett nyhetsbrev går lika bra från Tjörn som från Stockholm.

Eländiga grisar
I Blekinge har vi fjärrstyrd värmepump. Eller rättare sagt – vi har för det mesta fjärrstyrd värmepump.

De senaste veckorna har Samsungs molntjänst vägrat att koppla upp sig mot värmepumpen. Det beror framför allt på att husets timmerstomme är ovillig att släppa igenom högfrekventa signaler. Ibland går det – ibland går det inte.

Men härom dagen fick jag plötsligt kontakt och kunde dra upp temperaturen till 21 grader. Härligt.

Så när vi kom ner till Blekinge i förrgår var det varmt och skönt. Som vanligt var det bara att koppla in datorn för att ha ett fungerande kontor. Fiberanslutning är nästan värt pengarna.

Det enda problemet är som vanligt vildsvinen. Det är helt otroligt hur mycket elände de kan ställa till. Vid det här laget har de plöjt upp allt hela vägen fram till huset. Jag hatar vildsvin!

Ändå härligt
Men skogen är fantastisk. Att ströva runt i sin egen skog är förvånansvärt skönt. Efter alla dessa år känns stigarna och granarna som gamla vänner och jag förstår hur Herbert (min svärfar) kunde hålla ordning på träden. Det är väldigt annorlunda jämfört med Stockholm.

Så vi får väl se om vi tar oss tillbaka upp till Stockholm eller om vi blir kvar i skogen. Här finns i alla fall gott om julgranar.

Klimatångest
Som tur är slipper vi att lida av klimatångest. Våra träd kompenserar mer än väl alla mil vi kör och allt annat vi hittar på. Faktum är att alla svenskar har samma fördel. Vi ”suger upp” mer koldioxid än vi producerar. Delvis beror det på den ökade koldioxidhalten. Skogen växer något alldeles otroligt.

Men även om vi inte hade skogen att luta oss mot skulle vi slippa ångest. Vi har sett en temperaturhöjning på en grad sedan det vidrigt kalla artonhundratalet. Tack och lov för det. Ytterligare en halv grad (1,5 °C totalt) känns inte som någon katastrof. De senaste tjugo åren har vi knappast sett någon temperaturhöjning.

Och havsnivåerna? Tja, jag kollade härom dagen SMHIs data för 2017 och 2018. Havet stiger med 1,8 mm per år precis som det gjort de senaste 150 åren. I nästan alla delar av Sverige innebär det att landhöjningen är större än höjningen av havsnivån och att havsnivån sjunker.

Kärnkraft
Att temperaturer och havsnivå vägrar att följa modellerna innebär förstås inte att vi bör öka koldioxidutsläppen i onödan. Det gör vi inte heller i Sverige. Tvärtom är vi nästan löjligt duktiga och fortsätter att vara det.

Problemet är att vi fått för oss att lägga ner kärnkraften. Men kanske det är dags att göra ett nyårslöfte för miljön och lova att behålla kärnkraften och satsa på generation fyra när det är dags att byta ut dagens reaktorer om trettio eller fyrtio år. Det vore ett löfte för miljön.

Då kunde Sverige fortsätta att stå som ett föredöme med koldioxidfri el och massiv utbyggnad av värmepumpar. Vi är faktiskt bäst i världen.

Och i Sverige är det lätt att hitta fantastiska platser att fira jul.

God jul!

5 Responses to “God Jul utan ångest”

 1. God Jul och Gott Nytt År

 2. Nej, jag har ingen klimatångest, jag går inte i klimatterapi och jag känner ingen som helst skuld inför mitt minskade bilkörande.
  Törstiga leksaken (>>250kmh) är såld och utbytt mot en tröttare men snålare bensinmodell.. Utan elmotor.
  Det är faktiskt inte nödvändigt att vara klimatförnekare (vad är det egentigen, klimat finns ju alltid) när man som andra ”morgonsurfinlägg” läser att Kina planerar 1600 nya kolkraftverk.
  Tror att det fanns noterat i närheten av en artikel om att Tyskland stänger sin sista kolgruva..
  Så, med en lätt omformat Lasse O’Månsson-citat:
  – Mina damer och herrar, du grabbar och tjejer, alla ni övriga, en GOD JUL!
  (En del kunde se in i framtiden!)

 3. Först en kommentar till Eric H, Kina planerar 2400 nya kolkraftverk och då inte bara inom landet utan även i Afrika och annorstädes, 1600 kanske endast är inom landet. Ja Tyskland stängde häromdagen sin sista stenkolsgruva, brunkolen fortsätter man med för att klara vind och solelen när vädret och årstiden inte ger önskvärd effekt.

  Kol är grunden för livet på jorden, koldioxid är en del av kolcykeln som interagerar med haven och biomassan. Under slutet av senaste istiden, för runt 18 000 år sedan var CO2 halten i atmosfären 180 ppm. Det är 30 ppm över den gräns där växtligheten dör och inte kan upprätthålla fotosyntesen. Idag har vi haft turen att nivån höjts till 410 ppm tack vare ett varmare klimat efter lilla istiden som slutade i mitten på 1800 talet.

  Våra utsläpp av CO2 är så små att de inte är mätbara i de utsläpp som naturen själv bidrar med. Enligt IPCC är våra utsläpp 4-5% av totalen. Det betyder att den lilla temperaturökning vi haft sedan 1850 på en grad C så är vårt eget bidrag 0,18C beräknat på uppgifter från IPCC.

  För att växterna ska nå sin högsta möjliga prestanda behöver CO2 halten stiga med ytterligare 600 till 800 ppm till någonstans mellan 1000 till 1500 ppm för att ge maximala skördar och för att få ännu bättre motståndskraft mot torka och frost. Det vet varje växthusodlare som höjer CO2 halten i sina växthus för maximal produktion.

  Klimatet kan vi människor inte rå på hur gärna vi än vill, möjligtvis kan vi skapa en atomvinter genom att frigöra alla våra atomvapen på kort tid. Fast det medför ju lite andra oönskade bieffekter också. Om vi så slutar att släppa ut CO2 helt och hållet skulle det inte betyda någonting för vare sig klimatet eller halten av CO2 i atmosfären. Det som vi däremot behöver satsa på är effektiv rökgasrening i våra förbränningsanläggningar så smog och riktiga luftföroreningar kan undanröjas.

  Det finns därmed ingen orsak till klimatångest av dessa skäl. Däremot visar solforskningen på resultat som pekar på minskad solaktivitet och därmed sjunkande globala temperaturer för de kommande decennierna. Vi som lever får se.

  Önskar alla en God Jul och ett Gott Slut.

 4. God fortsättning 🙂 Asko

 5. Gott nytt år! Här är en i mitt tycke vettig debattartikel i DN https://www.dn.se/debatt/klimatet-kraver-att-vi-tanker-om-och-satsar-pa-karnkraft/

Leave a Reply