Vi ses i Kista

Hösten går alltid lika snabbt. Plötsligt är det november och dags för embeddedkonferensen. Det är faktiskt bara några få dagar kvar.

Årets konferens startar tisdag 6 november 09.00 och slutar onsdag den 7 november 17.00. På tisdagen är det säkrast att låta bilen stå. Då blir det branschmingel och prisutdelning för Swedish Embedded Award 2017. Det hela startar 17.00 och minglet håller på fram till 19.00.

Största embeddedkonferensen
ECS har vuxit varje år under de tolv år som konferensen funnits och är nu Europas största renodlade embeddedkonferens. Det kunde vi knappast tro den där gången på Elektronik i Nordens redaktion, när de första riktlinjerna ritades ut.

För så var det faktiskt. Branschen behövde en konferens och Elektronik i Norden fungerade som en samlingspunkt, tillsammans med branschföretagen och branschföreningen Svensk Elektronik. Allt började med pristävlingen, Swedish Embedded Award, men först med Embedded Conference Scandinavia fanns allt på plats.

Prisutdelning första dagen
Embedded Conference Scandinavia och Swedish Embedded Award var redan från början tätt sammankopplade och de nominerade företagen och studenterna har alltid funnits med som utställare på konferensen. Så även i år.

Den första utställningsdagen svävar alla de nominerade företagen och studenterna fortfarande i ovisshet om vem som kommer att vinna studentpriset, företagspriset och IoT-priset. Men på mingelfesten klockan 17.00 avslöjas vinnarna. Och på konferensens andra dag kan de stoltsera med sina utmärkelser.

I år är faktiskt det sextonde året som Swedish Embedded Award delas ut och under de här åren har vi sett 160 nominerade projekt. De har givit en ganska fantastisk bild av teknikutvecklingen under sexton år.

Fordon ger fart
Årets konferens är som sagt den största hittills. Antalet seminarier är större än tidigare, med hela sju separata spår. Antalet utställare på utställningsdelen är större och antalet förregistrerade besökare är större än tidigare. Inte minst är det internationella intresset större än någonsin. Det ser ut att bli en bra konferens.

Vi ser också en fortsatt tillväxt inom embeddedområdet. Fordonselektroniken utvecklas snabbt och på AI- och IoT-området händer massor. Det gör också att säkerhetsfrågorna kommit i fokus som aldrig förr. Samspelet mellan säker hårdvara och säker mjukvara är ett viktigt ämne.

Alla programpunkter är intressanta, men jag kanske kan få puffa för några särskilt intressanta föredrag:

Open source: Example application: joining embedded IoT, industrial I/O, cloud, AI & historian in a suitcase
Presenter: Nils-Erik Thorén, Prevas

Machine learning development and use: A platform for efficient and dynamic people recognition on edge devices
Presenter: Luca Ruzzola, Agile Lab

Wireless communications: How to stay connected to 4G/5GLPWA/NB-IoT for 10 years or more
Presenter: Hans Andersson, Acal BFi

Embedded security: Secure your next IoT product
Presenter: David Källberg, IAR Systems

Embedded software development and use: Agile Internet-of-Things System Development using Simulation at Multiple Abstraction Levels
Presenter: Jakob Engblom, Intel

Sju parallella spår
På Embedded Conference Scandinavia kan alla skapa sitt eget program. Konferensen har sju parallella spår och det finns all anledning att lägga upp ett eget schema för att få maximal nytta av utbudet.

Men det är förstås viktigt att också utnyttja tiden till att träffa företag och knyta kontakter. Utställningsdelen ligger strategiskt centralt och har fler utställare än någonsin.

Över huvud taget är några timmar eller ett par dagar på ECS väl spenderad tid. Speciellt som allt är gratis. Till skillnad från många andra konferenser i den här klassen är märkligt nog allting gratis. Det gäller till och med lunchmackorna och mingelchampagnen.

Vi ses på ECS
Den som vill byta några ord med mig eller någon annan på Elektronik i Norden är välkommen till vår monter. Den ligger direkt efter ingången och kaffebryggaren är igång hela dagen. Precis som vanligt.

Vi ses på Embedded Conference Scandinavia!

Leave a Reply