Kom till S.E.E.

Ingen har väl missat att S.E.E. drar igång på tisdag morgon nästa vecka i Kista. Det finns egentligen bara en sak att säga om det – kom dit!

Det är två år sedan senaste S.E.E. och mycket har hänt i branschen sedan dess. Inte minst har vi fått se ett mycket starkare fokus på artificiell intelligens och självkörande bilar. Den här gången är det till och med möjligt att åka till mässan i självkörande buss, även om den tolvsitsiga prototyp som kryssar fram i Kista är långsam och kanske inte alldeles smidig.

Ny talare
De senaste sex åren har vi vant oss vid att höra Sara Mazur tala, både på S.E.E. och andra konferenser/mässor. Sedan hon 2012 tillträdde som forskningschef för Ericsson har hon varit en av de mest högprofilerade personerna inom svensk elektronik.

Men för bara några dagar sedan kom beskedet att Sara Mazur väljer både att lämna sin post och att lämna Ericsson. Ny forskningschef blir Magnus Frodigh och han tar nu över Sara Mazurs roll som öppningstalare på S.E.E. Det skall bli intressant att höra om skiftet innebär några förändringar i Ericssons forskningsstrategier.

Mer ungdomar
Artificiell intelligens och fordonselektronik är bara ett par av de områden där tillväxten är explosiv just nu. Faktum är att vi knappast tidigare sett en så stark tillväxt inom elektronikområdet.

Men tillväxten är inte oproblematisk. Det är svårt att locka ungdomar till elektronikutbildningarna, inte minst för att vi länge har sett en så dålig elektronikfokus på grundskolor och gymnasier.

Redan idag är det svårt att hitta unga kompetenta elektroniker och mycket pekar på att det blir ännu sämre innan det förhoppningsvis blir bättre.

S.E.E. har i alla fall gjort ett par ordentliga satsningar den här gången. Den 26 april är det till exempel dags för Girls in ICT-dagen. Det här är en internationell dag, anordnad av ITU, då ideella organisationer, företag, universitet och forskningsinstitut över hela världen ordnar aktiviteter för unga tjejer och kvinnor. Syftet är att de ska kunna prova på och lära sig mer om digitalisering och utbildning inom teknik och vetenskap, som i kombination med intresse skapar goda yrkesmöjligheter.

Årets Girls in ICT anordnas på S.E.E. av den ideella föreningen Inicio i samarbete med elektronikbranschen. Lärare och tjejer från högstadiet och gymnasiet får under en heldag i grupp genomföra praktiska moment med digital teknik och elektronik. Under ledning av mentorer får deltagarna formulera en idé och skapa en lösning till hur tekniken kan användas för olika situationer och problem.

Temat för året är Hälsa och välbefinnande och deltagarna kommer att få bygga en egen puls- eller andningsmätare och utveckla en idé eller prototyp som sedan presenteras för en jury. En guidad rundtur på mässan ingår och eleverna får träffa inspirerande förebilder och förstå olika yrkesroller.

Det här är naturligtvis alldeles utmärkt och jag hoppas kunna rapportera mer efter S.E.E.

S.E.E. har också aktivt satsat på att bjuda in gymnasieklasser tillsammans med lärare. Tanken är att öka intresset för elektronik och elektronikutbildningar på ett tidigt stadium. Förhoppningsvis branschen tillräckligt mycket som appellerar till ungdomar.

Kaffebryggaren håller än
Elektronik i Norden finns förstås på plats (monter C04:19) och alla är varmt välkomna att titta in på en pratstund och en kopp kaffe. Jag vet inte hur mycket kaffe vi har bryggt i montern under årens lopp, men många kilo går det åt. Ingen mässa utan starkt och gott kaffe.

Som vanligt är vi också med och sponsrar morgonens utställarfrukost (varje dag). Monterpersonalen kommer tidigt och det finns mycket att göra innan dörrarna öppnas för besökarna. En snabbfrukost skadar inte.

Vi ses på S.E.E.

Leave a Reply