Bättre och bättre år för år

Visst är det skönt att det är över, men framför allt är det kul att se en fortsatt ökning. Embedded Conference Scandinavia växer stadigt varje år och lyckades i år nästan ta sig över 2000 registrerade besökare.

Men det viktigaste är nog ändå att konferensen så uppenbart är en självklar del av embeddedvärlden, både i Norden och i resten av världen. Jag märker det inte minst när jag träffar internationella företag. De flesta känner till ECS och många funderar på att titta över. Så var det inte för tio år sedan.

Vettig form
Man skall naturligtvis aldrig slå sig till ro, men visst har embeddedkonferensen hittat en form som fungerar. Basen är naturligtvis det breda konferensprogrammet, men kombinationen med utställningen, pristävlingen och allt det andra ”sitter” riktigt bra. Det är lätt att hitta något intressant och allt har ett kompakt format.

Två dagar
Det där med formatet och tiden är också något jag hör från många utställare. Alla har ont om tid och det är svårt att allokera flera dagar till en konferens. Men på embeddedkonferensen kommer man in på första dagens morgon och sätter upp sina prylar. Sedan river man alltsammans när andra dagen är slut. Det tar två dagar, varken mer eller mindre. Då är det ganska lätt att ”räkna hem” det hela.

Massor av bidrag
För Elektronik i Norden finns det förstås en hel del att göra både före och efter konferensen. Vi är medorganisatörer och framför allt tar jobbet med embeddedtävlingen (Swedish Embedded Award) och juryarbetet en hel del tid. Men det är också fantastiskt intressant och roligt. Under femton år med embeddedtävlingen har jag haft förmånen att få se över 150 bidrag och tala med massor av konstruktörer och teknikstudenter. Spännvidden är enorm.

Fler till produktion
Här finns förstås mer att göra. Framför allt skulle jag vilja se ett närmare samarbete med riskkapitalföretag och innovationscentra för att öka sannolikheten för studentbidragen att komma hela vägen till kommersiella produkter. Idag är det en lång väg med många fallgropar, även om vi har en hel del exempel på studentbidrag som tagit sig ”hela vägen”.

Nåväl, det här försöker vi förbättra lite i taget och med tiden kanske vi kan hjälpa till ordentligt med att öka studenternas ”hit rate”. För företagsbidragen är situationen förstås betydligt bättre. Där finns det gott om exempel på kommersiella succéprodukter.

Molnet drar
Vad var då det nya med årets konferens? Tja, den stora trenden fortsätter väl att vara integrationen mot molnet.

En gång i tiden räckte det att göra en pryl med sensorer, databearbetning och någon form av styrning. De delarna finns fortfarande kvar, men nu skall dessutom informationen bearbetas och skickas upp till molnet. Informationen används sedan för ”big data”-hantering, statistikpresentation och effektivisering, men också för styrningen av prylen på grundnivån.

AI
Resultatet är att en konstruktion numera spänner över ett mycket större område än tidigare. Idag är det väl den trådlösa överföringen som ger de mest synliga problemen, men behovet av artificiell intelligens också på sensornivå håller på att introducera nya och intressanta utmaningar.

Riktigt intressant blir det för alla de som vill ha mera människolik inmatning och presentation av data. Så långt är det ännu inte så många som kommit, men de flesta inser nog vartåt det barkar. I framtiden måste apparaterna vara väldigt mycket smartare än i dag.

Massor av kaffe
Som tur är handlar inte en konferens bara om högtravande tekniska föredrag. Det finns gott om samtal på en mera ordinär nivå också. Och så förstås kaffe – massor av kaffe.

Där har vi förhoppningsvis återigen dragit vårt strå till stacken. Sedan många, många år har vi vant branschen vid att Elektronik i Norden (Modern Elektronik på sin tid) ständigt har kaffebryggaren igång. Alla är välkomna och det märks.

Så det var som vanligt samling runt kaffekannorna och väldigt många trivsamma och intressanta samtal.

Jag hoppas alla trivdes lika bra som jag.

Leave a Reply