Fem mässor i mars

Den som gillar elektronikmässor kan snart få sitt lystmäte. Från slutet av februari till slutet av mars är kalender helt fullproppad och det kanske är enklast att beställa en enda lång flygresa med uppehåll i Barcelona, Göteborg, Nürnberg, Hannover och Lausanne.

Men låt oss börja från början. 27 februari drar mastodontmässan Mobile World igång i Barcelona. Där finns naturligtvis telekomföretag av alla de slag, men också många halvledarföretag, mjukvaruföretag och fordonstillverkare. Allt kopplas ju numera samman med data- och telekommunikation, så det är svårt att sätta gränser för var telekom startar och slutar.

Mobile World är en stor och viktig mässa för många och att ställa ut på den är dyrt. Men tydligen finns det fortfarande pengar i telekomindustrin, även om en del aktiekurser kan peka på motsatsen. För utställarna är det också viktigt att Mobile World attraherar ”vanliga” tidningar och TV-bolag. Lite glassigare än övriga teknikmässor.

Två dagar i Göteborg
Den som föredrar en lite mera lättöverskådlig och kanske lite mera teknikorienterad elektronikmässa bör definitivt ta en tur till Göteborg den 8 mars. Om Elektronik 2017 blir lika bra som Elektronik 2015 finns det all anledning att komma dit.

Årets mässa har dessutom en rad ovanligt intressanta talare. Leif Östling håller till exempel frukostseminarium dag två och Stefan Fölster finns med samma dag. Dessutom talar Pia Sandvik, vd för RISE, Stefan Drakensjö, enhetschef för ABB Robotics, Magnus Svensson från Smartare elektronik, Bertil Thorvaldsson från ABB, Björn Ekelund, forskningsdirektör för Ericsson Research och Michael Östergren, ansvarig för JAS Gripen hos FMV. Det finns också en ordentlig uppställning av tekniker från Volvo som talar om självkörande bilar och den digitala fordonsrevolutionen. Det kanske är det intressantaste av allt.

Jag har tjatat länge om hur viktig bilindustrin är för elektronikindustrins framtid, så för min egen del finns jag naturligtvis på plats. Elektronik i Norden ställer ut och vi tar som vanligt med oss kaffebryggaren.

Raka spåret till Nürnberg
Jag tänkte nog åka direkt från Göteborg till Nürnberg och Embedded World. Mässan startar 14 mars och jag vill inte missa den i år heller.

I och för sig finns det gott om tid att ta sig tillbaka från Göteborg till Stockholm, men jag råkar ju bo på västkusten också. Och det är faktiskt inte mycket svårare att flyga från Landvetter till Nürnberg än att flyga från Arlanda till Nürnberg. Det blir en mellanlandning i bägge fallen.

Embedded World ser ut att växa i år igen. Det har den gjort varje år sedan starten och idag finns allt inom embedded och det mesta inom ”vanlig” elektronik på plats.

Inte oväntat ligger återigen mycket av fokus på fordonselektronik. Det lär vara nedlusat med bilar bland montrarna och diskussionerna om mjukvarusäkerhet är nog många och långa.

Hannover nästa?
Jag orkar nog inte ta ”avstickaren” via Hannover och CeBit. CeBit-mässan startar i alla fall 20 mars och är säkert lika massiv som vanligt. Här ligger fokus på konsumentelektronik och en snabb titt på förhandsmaterialet lovar massor av drönare, artificiell intelligens, molntjänster, cybersäkerhet och virtuell verklighet. Och så förstås 5G. Den som inte fått nog av 5G på Mobile World i Barcelona kan fylla på i Hannover.

Slutstation Lausanne
Den som har energi kvar kan ägna sista veckan i mars åt Lausanne och DATE. Den europeiska EDA/ASIC/IP-konferensen är tekniskt högtstående med ett stort och djupt konferensprogram. Mässdelen är däremot inte mycket att tala om.

Förra året åkte jag till DATE, men jag är osäker om jag har tid och energi nog att göra samma sak i år. Men det är ingen tvekan om att konferensen är väl spenderad tid. Inte minst i år, när fordonsindustrin ställer så många nya och intressanta krav både på halvledarteknologin och på konstruktionsmetodiken.

En månad i farten
Få har väl tid att lägga en hel månad på mässor och konferenser, men nog skulle man kunna lära sig en hel del. Fem mässor ”på raken” är nog ändå lite i tuffaste laget.

Så jag får väl se om det blir två eller tre av de fem mässorna för min del. Elektronik 2017 och Embedded World tänker jag i alla fall inte missa, men det skulle kanske inte skada med ytterligare en. Vi får väl se.

Jag hoppas i alla fall att vi ses i Göteborg.

Leave a Reply