Jag hatar vildsvin – del tre

Man skulle kunna tro att någon elak jävel varit framme med en schaktmaskin. Men det är bara vildsvinen som på sitt eget sätt tackat för den goda fallfrukten. Det är helt otroligt att de kan plöja upp så stora områden.

Jag sitter just nu på vår lilla gård i Blekinge och försöker kombinera skrivandet med lite nödvändigt pyssel. Jag hade egentligen tänkt klippa några hundra kvadratmeter gräs, men det finns ingen anledning längre. Allt är upplöjt av vildsvinen och det enda raka är väl att gå över rubbet med jordfräsen. Men det får bli till våren.

Små presenter
Att bo på landet (ibland) har sina fördelar och nackdelar. Den snabbt ökande vildsvinsstammen är förstås en nackdel. Samma sak gäller den just nu snustorra brunnen (inte ens en fuktfläck på botten).

Men härom kvällen kom ett par viltvårdare körande med en liten present. Någon hade kört på ett rådjur på den sträcka där vägen går genom våra marker och viltet tillfaller ju markägaren.

Tja, rådjurskött är gott och det mesta finns att läsa på Internet, så det var bara att slipa knivarna och sätta igång. Det tog faktiskt inte så lång tid.
Över huvud taget går det mesta att fixa här på landsbygden. Bra vatten finns till exempel i en gammal källa i närheten (som aldrig torkar ut). När den gamla värmepumpen skar ihop häromsistens var det heller ingen katastrof. Vedspisen och kakelugnen fungerade bra, även om jag var tvungen att kila upp på taket och rensa skorstenspipan från ett getingbo som förstörde draget. Det som framstår som katastrof i staden blir mest bara lätt irritation här på landet.

Test av dumheter
Naturligtvis har vi numera alla moderna bekvämligheter också på landet. Men det finns alltid en liten extra dimension som ger oväntade problem. Faktiskt är landsbygden ett utmärkt ställe att testa moderna elektronikprodukter och rensa ut de grövsta dumheterna.

Ta till exempel det här med varm- och kallstart av elektroniska apparater. I storstaden förväntar vi oss att elnätet fungerar hela tiden och att apparater för det mesta inte skall behöva startas om. I värsta fall finns vi i närheten och kan starta om manuellt.

Men på landsbygden är korta strömavbrott betydligt vanligare. Därför måste alla apparater klara att slås från och till utan att hamna i någon form av obestämt läge.

Låt oss börja med något så enkelt som en bredbandsrouter och ett antal Internetanslutna prylar. Det är ju faktiskt basen för allt det här med IoT och intelligent styrning. Ofta fungerar också applikationerna alldeles utmärkt. Själv har jag till exempel några WiFi-anslutna kameror och snart (förhoppningsvis) en WiFi-ansluten värmepump.

Den nya värmepumpen har jag i och för sig inte riktigt fått att prata med nätverk och mobiltelefon ännu. Som vanligt är det en löjligt stor skillnad mellan vad som står i manualen och hur det ser ut i verkligheten, men det är inget nytt. Jag är nog tillräckligt tekniskt bevandrad för att kunna lista ut hur det hela skall fungera, även om jag ibland undrar hur man tror att genomsnittskonsumenten skall kunna lösa problemen.

Vakthund för IoT
Men att få WiFi-anslutna kameror, värmepumpar och allt vad det nu kan vara att fungera är tyvärr bara början. Sedan gäller det att få dem att fortsätta att fungera, också efter strömavbrott. Det är inte alltid så enkelt.

För strömmen kommer ju tillbaka till alla apparater samtidigt. Nätverksmodemet och routern har fullt upp med sig själva när alla de andra apparaterna vill ha kontakt. Efter första strömavbrottet hade jag inte längre någon kontakt med någon av mina nätverkskameror och att köra drygt 50 mil för att slå av och på kamerorna kändes inte så attraktivt.

Som tur var hade jag en ganska stor påse med gamla elektromekaniska timers. Alltså de där roterande historierna där man kan trycka in ”piggar” och ställa till- och frånslag med en upplösning på 15 minuter. Inte en tillstymmelse till elektronik.

En sådan timer på varje kamera och ett femtonminuters avbrott varje dag löste problemet på ett enkelt sätt. Efter ett strömavbrott går alla kameror ner, men de kommer upp igen en efter en, i takt med att varje timer bryter och sluter igen. Efter ett avbrott går visserligen timern fel, men vem bryr sig. Det viktiga är att de olika prylarna startar i rätt ordning.

Värmepump och kylskåp
Tyvärr kan jag väl knappast göra samma sak med värmepumpen. Ännu så  länge vet jag inte ens om den ”kommer upp” igen på ett kontrollerat sätt efter ett strömavbrott. Det brukar vara si och så med den saken. Kylskåp och frysboxar med mycket elektronik aktar jag mig väldigt noga för.

Vi köpte faktiskt ett par moderna elelement med elektronisk termostat för något tiotal år sedan. Min svärmor bodde då här på gården i Blekinge och hon behövde ett par extraelement eftersom hon blivit sängliggande.

Vi insåg förstås inte att elementkonstruktören hade missat det där med strömavbrott och att bägge elementen fortsatte att vara kalla efter det minsta avbrott. Så det var bara att köpa nya ”gammalmodiga” elelement med mekanisk termostat och köra femtio mil för att byta de moderna och eleganta apparaterna. Extremt irriterande, men lärorikt.

Backkamera
Att starta datorer brukar ta sin tid och samma sak gäller numera också stora delar av elektroniken i bilar. För det mesta kan man starta motorn direkt, men bildskärmen med all mer eller mindre meningsfull information tar normalt sett runt sex sekunder att starta.

Det här spelar kanske inte så stor roll om det bara handlar om GPS-information och radiokanaler, men de flesta nya bilar har backkamera för att visa vad som händer bakom bilen. Leksaker, barn och husdjur syns på ett utmärkt sätt. I USA måste snart alla bilar ha backkamera, som går igång mindre än två  sekunder efter att man lagt i backväxeln.

Problemet är bara att det tar sex sekunder för presentationssystemet att starta och sedan två sekunder för backkameran att komma igång. På åtta sekunder har en stressad bilförare redan hunnit starta bilen och backa över allt som finns på uppfarten. Åtta sekunder är en lång tid.

Så elektroniktillverkarna (i det här fallet On Semiconductor) tvingades göra en genväg, där backkameran kan styra displayen direkt. Inte lika elegant, men bilden kommer på en sekund och både leksaker och husdjur klarar sig.

Start och stopp
Bilägare hittar förresten alltid sätt att komma runt irriterande nymodigheter. Vi brukar ibland följa barnbarnen till skolan och på senare tid har det blivit allt vanligare att nya och dyra bilar sakta glider fram över övergångsstället i stället för att stanna. Det hela verkade ytterst märkligt tills jag insåg att det handlade om ett sätt att lura start/stopp-automatiken. För att slippa rycket och fördröjningen när motorn stoppar och startar ser man helt enkelt till att inte stanna helt. Varför man inte helt enkelt kopplar bort start/stopp-automatiken har jag ingen aning om. Men det finns alltid ett sätt att komma runt problem.

Landsbygden fungerar
Ett enkelt sätt att slippa bilköer och parkeringsproblem är i alla fall att flytta ut på landet. Med en bra bil och ett snabbt bredband fungerar landsbygden riktigt hyfsat för väldigt många. Speciellt om man ser till att tillbringa studieåren i en något så när stor stad.

Ett recept kanske kan vara att bygga fler studentlägenheter i städerna och bättre vägar ut mot landsbygden.

6 Responses to “Jag hatar vildsvin – del tre”

 1. Ack så sant:
  ”Det som framstår som katastrof i staden blir mest bara lätt irritation här på landet.”

 2. ”Uppstart efter strömavbrott” är helt klart inte någon prioriterad egenskap hos många produkter.
  Då man pillar med både det ena och andra och gärna har t ex en 12V ack som backup, en ack som kontinuerligt laddas via ”intelligent laddare”.
  De enda laddare jag hittat med autouppstart är den antika versionen med trafo+likriktare, helt fri från elektronik, men såna kör ju sönder ackarna om de används utan övervakning till vanliga billiga bilackar..
  Påstås att en ”svensk dyr laddare” minns inställningarna efter strömavbrott, men inget jag fått vidimerat.
  Inte ens elktronikbranschen klarar av detta!
  Nu pangis, men minns att vid många konstruktioner var man tvungen att lägga stor möda för funktion vid sällan förekommande driftfall, vilket ju (ännu?) strömavbrott är..
  Innehar fö ett enfaselverk på 900VA, utmärkt för nödbelysning och ett större trefas på 6.5KVA. Planer på ett 25KVA finns. (Dieselmotorn finns iaf.)
  Man måste ju pyssla med något kul på gamla dar…
  Nu ska jag trakassera el-leverantören pga ett nyligen timat oväntat strömavbrott…..

 3. En ytterligare detalj.
  Inte 100 på det, men jag tror att värmepumpen har en inbyggd delay kan vara uppåt 0-2h, för ”start efter strömavbrott”
  Startströmmen i såna är ju rätt hög och alla tillåts nog inte dra igång samtidigt efter avbrott, det tillåter nog inte nätet..

 4. Visst är det litet bökigt med strömavbrott – men den som söker skall finna 🙂
  Själv ”fann” jag en ups från en nerlagd telestation… 1,5 KVA och 720 Ah – jag kan antagligen mata t.o.m printern under nån veckas strömavbrott 🙂

 5. Länge leve elektromekaniska timers – jag har också router och kameror på landet…! Samt planerar för värmepump…

 6. Ditt inlägg (länkat av Skogsgurra (Gunnar Englund)) fick mig att tänka på essän Vintermänniskan av Frans G Bengtsson.

  Hittar inte texten på nätet, bara referens till den.
  http://www.expressen.se/kvp/ledare/peter-j-olsson/peter-j-olsson-var-ar-vinter-manniskan/

Leave a Reply