Ett helt liv med modern elektronik

Mycket har hänt på elektronikområdet under semestern. Hans Vestberg har fått sparken från Ericsson och ARM är på väg att köpas av japanska Softbank för ungefär 280 miljarder kronor i kontanter. Men idag tänker jag framför allt på Tommy Jägermo, arbetskamrat sedan åttiotalet. Han begravs i morgon klockan 10.

Jag har faktiskt haft kontakt med Tommy under hela mitt yrkesverksamma liv och lite till. 1977 arbetade jag och en kamrat (Ulf Svensson) som bäst på vår trebetygsuppsats (Den svenska mikrodatormarknaden) och vi besökte då tidningen Modern Elektronik för att få information. Det gick över förväntan och slutade med att Modern Elektronik sålde vår uppsats. Och vi hade fått en bra kontakten med både Thore Rösnes och Tommy Jägermo.
Från 1978 var jag fast i elektronikindustrin (Nordisk Elektronik) och jag träffade Tommy med jämna mellanrum ända fram till 1989, då vi blev arbetskamrater på Modern Elektronik.

1992 var vi två av grundarna av Elektronik i Norden och på den vägen har det varit sedan dess. Tommy har fixat marknadsföringen, sålt annonser, agerat mässgeneral och allmänt varit med i allt som hänt. Utan Tommy hade knappast Swedish Embedded Award och Embedded Conference Scandinavia blivit de framgångar som de blev.

Ända till slutet
De senaste åren har Tommy talat mycket om att trappa ner, men faktum är att han arbetade med Elektronik i Norden ända till slutet. Han tvingades de sista månaderna sitta i rullstol på grund av ett sår som inte ville läka, men vi hoppades och trodde alla att det skulle lösa sig. Tommys diabetes har visserligen alltid funnits i bakgrunden, men ingen kunde väl tro att det skulle kunna gå så illa så snabbt. På morgonen den sjätte juli var det slut.

Från rörförstärkare till VLSI
Tommy arbetade med elektronik i hela sitt liv. I början handlade det om att få förstärkare och instrument att fungera för många av sextiotalets mest kända artister. På sjuttiotalet blev det Modern Elektronik och kontakter med hela svenska elektronikindustrin.

Och det är väl svårt att tänka sig en bransch där så mycket har hänt på så relativt kort tid. I slutet av sextiotalet var datorerna stora som hus och pinsamt långsamma. Mikrodatorn fanns inte i sinnevärlden och transistorer var fortfarande något ganska nytt och modernt.

På femtio år har allt förändrats i grunden. I dag är det svårt att hitta något som inte styrs av avancerad elektronik. Till och med de enklaste leksaker innehåller avancerad elektronik.

För Tommy var den här utvecklingen fullständigt naturlig. Han stod ju mitt uppe i den under hela sitt liv. Men egentligen är det ganska fantastiskt att få se så mycket hända under ett liv som ändå blev såpass kort.

Det blev en intressant resa.

5 Responses to “Ett helt liv med modern elektronik”

 1. Tack för fantastisk kontakt under alla år!
  Det var kul!

 2. Tack för många fina och glada och fina samarbetsår!

 3. Tommy dog med stövlarna på. Aktiv in i det sista. Om han dessutom dog med ett stort garv är jag osäker på. Men det hade passat honom bra. Jag förstår saknaden och ska dra upp filamentet på ett EL 34 så det lyser extra starkt idag.

 4. Sänder även jag en tanke.
  Har en transistorkatalog från mitten av 60-talet hemma, utgiven av Philips.
  Ansvariga för katalogen var Philips elektronrörs-division. Lite småkul.

 5. Tack Göte. En fantastisk sammanfattning av Tommys gärning. Jag blir bestört att höra att Tommy lämnat jordelivet, jag var säker på att han var odödlig med den energi som han utstrålade och den positiva livslust han alltid visade mig och vårt företag. Hälsningar till familj och alla på Elektronik i Norden. Kalle

Leave a Reply