Planera för mässorna

Nu finns det inte många minuter kvar i min planering för Embedded World 23-25 februari. Som vanligt lyckades jag trycka in två möten i timmen och onsdagen ser extra tuff ut, med 18 intervjuer. Men det är faktiskt ett vansinnigt effektivt sätt att använda tiden och där ligger också mässornas stora konkurrensfördel. Därför finns det också all anledning att lägga ett par dagar på S.E.E.

Planera för möten
En gång i tiden var mässorna det självklara tillfället att träffa företag och hitta nyheter. Det var lika självklart som att leta tekniknyheter och branschnyheter i facktidningen.

Idag är det inte riktigt så enkelt. Internet och webben har förändrat förutsättningarna och både mässor och facktidningar har fått anpassa sig till den nya verkligheten. Men fortfarande är det svårt att ersätta det personliga mötet. Och fortfarande är mässan den plats där man kan ”klämma in” flest effektiva möten.

Mina arton möten på en enda dag kan kanske verka lite extremt, men jag är ganska säker på att vartenda ett av dem kommer att bli bra. Tjugofem minuter för genomgång och diskussion låter lite, men räcker förbluffande långt. Det räcker också för att knyta/återknyta personliga kontakter. Visst är man trött efter en sådan dag, men det är nästan löjligt effektivt.

Jag påstår inte att alla borde köra med samma schema, men ett tiotal förbokade möten är ett bra argument mot eventuellt prat om ”bortkastad tid”. Två välplanerade mässdagar motsvarar utan vidare en veckas resande. Dessutom är det bekvämare och billigare.

Embedded World
Embedded World i Nürnberg fortsätter att vara den största och viktigaste embeddedmässan i Europa. Mässan har vuxit varje år sedan starten och idag vill alla elektronikföretag synas under ”embeddedparaplyt”. De senaste årens fokus på Internet of Things gör Embedded World ännu viktigare och det blir nog besökarrekord i år också.

Märkligt nog verkar tillströmningen av besökare från Sverige och Norden snarare minska än öka. Jag förstår inte riktigt hur det kan komma sig, men statistiken från mässan talar sitt tydliga språk.
Jag kan inte tro att det handlar om ekonomiska argument. Jag bokade min flygbiljett ganska sent, men slapp ändå undan med 2 800 kronor tur och retur. Hotellet kostar en tusenlapp per natt, så totalt blir det knappt 5 000 kronor. Styckepriset per möte är inte högt.

S.E.E.
Den som tycker att det är jobbigt att åka till Nürnberg kan väl åtminstone ta sig till S.E.E. 19-21 april. Kista ligger bra till, vare sig man kommer med bil, tåg eller flyg. Och för den som inte kan övertyga företagsledningen om att boka lyxsviten på Scandic Victoria Tower (samma hus som mässan) finns det gott om andra alternativ. Kanske det är dags att testa Airbnb.

För mig och många andra i den svenska elektronikindustrin är det ännu enklare. Vi finns redan i området, så det finns egentligen inte många användbara undanflykter. Ett bra sätt att utnyttja tiden på S.E.E. är att boka in möten halva tiden och använda resten till att knyta nya kontakter. Det är svårt att hitta bättre sätt att utnyttja tiden.

DATE och CeBit
Embedded World och S.E.E. är viktiga, men det finns fler intressanta mässor i vår. Mobile World ligger parallellt med Embedded World, så den får stå över för min del. Men jag tänkte faktiskt ta mig ner till DATE för att se hur den europeiska EDA-industrin mår.

I år hålls DATE i Dresden veckan före påsk (14-18 mars). Tidigare år har jag tagit flyget till Berlin och tåget till Dresden, men i år tänkte jag testa en annan väg. Färjan från Trelleborg till Sassnitz tar bara fyra timmar och från Sassnitz är det faktiskt bara 50 mil till Dresden. Så jag tar bilen. I och för sig är det över 50 mil från Stockholm till Trelleborg, men för min del är det sträckan från Blekinge till Trelleborg som räknas och det är ”bara” 17 mil. Helt OK.

Egentligen skulle det vara intressant att ta en tur till CeBit också, men det är svårt att samtidigt vara i Dresden och Hannover. Men jag kan varmt rekommendera en tur till CeBit.

Planera
Jag får väl sluta på samma sätt som jag började. För den som planerar sin mässa och bokar lagom mycket besök är det svårt att hitta ett effektivare sätt att utnyttja tiden. Det går faktiskt inte att träffa människor ”In Real Life” via webben.

Leave a Reply