Bara en vecka kvar

Sommartiden är slut och det är bara en vecka kvar till embeddedkonferensen. Det är alltid skönt med ljuspunkter i tillvaron.

Tio år med Embedded Conference Scandinavia, det känns ärligt talat ganska märkligt. Jag minns så väl alla diskussioner om vad som kunde vara möjligt och hur vi skulle kunna ro ett såpass stort projekt iland. Vi hoppades att det hela skulle kunna utvecklas till något verkligt stort, ändå blev det nog större än vi trodde.

Började tidigt
Nu tänker jag inte på något sätt påstå att Embedded Conference Scandinavia var den första embeddedkonferensen. Under ett antal år ambulerade till exempel den internationella Real Time Conference mellan olika huvudstäder och samlade en hel del besökare. Men i takt med att embeddedteknologin etablerade sig som en egen huvudsektor ökade också behovet av en egen konferens med ett bättre konferensprogram.

För så var det ju. Redan från sjuttiotalet och framåt handlade ”egentligen” det mesta om embeddedteknik, men man pratade ändå främst om komponenter, ASIC eller EDA. Redan på åttio- och nittiotalet använde massor av kunder färdiga kortsystem, men då bröts det ut till något av en separat marknad. Dagens embeddedsystem har alltid funnits, men det tog ganska lång tid innan man insåg var fokus borde ligga.

Övergång till embedded
När jag tittar på mina gamla almanackor runt år 2000 undrar jag ibland när det fanns tid att skriva. Mässor och konferenser avlöste varandra i en strid ström och det var nästan löjligt många resdagar. Mycket handlade om EDA och ASIC, men också om mikroprocessorer och andra elektronikkomponenter.

En del av de här mässorna och konferenserna har försvunnit eller tappat i betydelse. En del av konferenserna finns kvar, men nu med en mera akademisk framtoning. Idag ligger mycket mer av kommersiellt fokus på systemlösningar, alltså embeddedteknik.

Färdiga lösningar
Systemtrenden är nästan löjligt stark idag. De företag som tidigare levererade komponenter och inget annat har idag demokort med färdig mjukvara för att konstruktörerna snabbt skall komma igång. Färdiga kort, färdiga layouter, operativsystem, bibliotek med drivrutiner och applikationsmjukvara. Till och med komponenttillverkarna är systemtillverkare idag.

Ett intressant exempel på den här utvecklingen är Renesas, som i sin senaste fordonssatsning inkluderar processor, operativsystem och programvara i en certifierad miljö. Eller Intel, som med köpet av Wind River och McAfee integrerar operativsystem och säkerhetssystem.

Systemlösningarna kommer alltså inte bara från de traditionella kortdator- och mjukvaruföretagen. Även om de förstås tar steget ännu längre ”uppåt” och inkluderar mycket av det som förr var en självklar del av OEM-tillverkarens eller slutkundens arbete.

Anmäl dig
Nej, nu får det räcka för den här gången. Helt klart är i alla fall att utvecklingen inom embeddedområdet är tillräckligt snabb för att det skall vara värt en eller två dagar på embeddedkonferensen. För att göra det ännu enklare är konferensen dessutom gratis. Det är bara att anmäla sig och komma.

Adressen är Kistamässan och konferensen hålls tisdag och onsdag nästa vecka (3 och 4 november). Vi ses där.

Leave a Reply