Stjärnor kan falla

Jag stod nyss ute på gårdsplanen och tittade på de många stjärnfallen. En av meteorerna som föll in i atmosfären måste ha varit extra stor för ljusskenet var faktiskt bländande.

Det handlar alltså om meteorsvärmen Perseiderna, som under några dagar passerar vår atmosfär. Jag befinner mig just nu i Blekinge, med närmast ideala förhållanden (klart väder och totalt mörker), så det har ibland varit ett ganska spektakulärt fyrverkeri. Men jag har faktiskt aldrig tidigare sett något som ens kommit i närheten av ”explosionen” för en stund sedan.

Nu skall det förstås inte bara handla om stjärnfall. I stället tänkte jag skriva några ord om stjärnor som faller eller inte faller i datorvärlden.

Kapitulation
Jag börjar med en kapitulation som varit på gång länge. Min lilla enkilos bärbara PC-dator åker upp på hyllan och en ny tiotums Android-surfplatta får ta över. Plattan kostade förresten inte ens en tusenlapp.

Det är nu inte första gången jag försöker ta det här steget. För tre år sedan köpte jag en sjutums Androidplatta med både WiFi och 3G. Tanken var att kunna fortsätta använda min lilla behändiga och ointelligenta mobiltelefon, samtidigt som alla smartphone-funktionerna skulle samlas i plattan.

Men det visade sig att den Android-baserade surfplattan var lite för långsam och osmidig. Operativsystem och användargränssnitt dög heller inte. Så jag fortsatte att lita på den senaste (och förmodligen sista) netbook-datorn i raden. Windows 7 fungerade trots allt relativt hyfsat.

Microsoft förlorade
Idag finns det väl knappast någon ny netbook-dator att få tag i. Förresten skulle ingen bry sig om att köpa den. Utvecklingen tog en annan väg och Microsoft klarade varken av att hålla kvar det gamla eller etablera sig i det nya. Det blev ett utdraget stjärnfall. Märkligt egentligen.

För de senaste trettio åren har ju Microsoft kunnat dominera datorvärlden på ett ganska fenomenalt sätt. Både den stationära PC-datorn och den bärbara PC-datorn har varit (och är) otroligt framgångsrika. Möjligheten att använda samma operativsystem och samma program på flera olika plattformar har varit ett framgångsrecept.

Men trots att Microsoft var bland de första både med handdator och smart telefon har det inte riktigt lyckats. I steget till ”riktig” portabilitet var det andra som kom att dominera. Idag är det Android som ”äger” volymerna, med ca 85 procent av de nytillverkade smarta telefonerna, och Apple som drar hem de stora vinsterna. Windows Phone från Microsoft gled förra året under treprocentsstrecket.

Apple tjänar pengar
Apple fortsätter att skära guld med täljkniv. Det är imponerande, både med tanke på konkurrensen och på historien. Apple har i och för sig alldeles utmärkta lösningar, från stationära och portabla datorer till surfplattor och smarta telefoner, men det är ändå märkligt att företaget lyckas hålla uppe priser och vinstmarginaler på det sätt man gjort de senaste åren.

Så här har det inte alltid sett ut. Apple grundades redan 1976 och företaget klarade sig bra ekonomiskt fram till mitten av åttiotalet. Därefter gick det betydligt sämre. Perioden fram till slutet av nittiotalet var turbulent och företaget blev känt för att ha intressanta produkter, men dålig ekonomi och liten marknadsandel.

1997 kom Steve Jobs tillbaka till företaget och den moderna Apple-historien började. Lyckade produktlanseringar kombinerades med extremt hårt varumärkesbyggande och en lyckad affärsmodell. Företaget har idag full teknisk och ekonomisk kontroll över sina produkter, både vad gäller hårdvara och mjukvara. De behöver inte konkurrera med sig själva och har hittills en tillräckligt stor andel användare som är villiga att betala ett relativt högt pris.

Det här kan mycket väl fortsätta länge än. Efter en ordentlig uppgång förra året har Apple fallit tillbaka till mera normala ca 18 procent av smartphonemarknaden (tvåa efter Samsung) och en betydligt mindre andel än så av datormarknaden, men företaget ses ändå av många som vinnare och teknikledare. Och på marknaden för surfplattor har Apple fortfarande en stark position, även om Android-baserade plattor för ett par år sedan tog över ledarpositionen vad gäller volym.

Om däremot Apple tappar sin image kan det gå snabbt utför. Då skulle man kunna tvingas att priskonkurrera med Androidbaserade telefoner och surfplattor och det vore en katastrof. Då skulle nog stjärnan falla tungt.

Billig Android
Majoriteten av stationära och portabla datorer är nog Windowsbaserade också i fortsättningen. Men det är totalt sett en marknad som minskar. Den stora tillväxten finns hos smarta mobiltelefoner och surfplattor och där verkar ingen kunna hota Android.

Jättevolymerna har lett till en våldsam prispress på Androidanpassade komponenter och vi ser nu företag som Qualcomm pressas ekonomiskt från konkurrenter som MediaTek. Här handlar det definitivt inte om att skära guld med täljkniv. Samma sak gäller tillverkarna av mobiltelefoner och surfplattor, där marknadsledaren Samsung får se upp med företag som Lenovo, Huawei, LG, Xiaomi, ZTE och ytterligare några kinesiska företag. Microsoft (Nokia) och Sony är inte längre bland de tio största. De stjärnorna har redan fallit.

Det finns gott om Androidbaserade produkter i alla prislägen, men att hålla upp priserna är svårt. Flera av de relativt nya tillverkarna satsar på att öka sina marknadsandelar med hjälp av låga priser på ganska avancerade produkter.

Så när en av de stora hemelektronikkedjorna annonserade om en tiotums surfplatta från Huawei för 899 kronor (inklusive moms) kunde jag inte stå emot. Det handlade ju ändå om en platta med en fyrkärnig 64-bitsprocessor (1,2 GHz) och det mesta av vad man för övrigt kan vänta sig i form av kameror, GPS-stöd etc. Att öka flashminnet med 32 Gbyte extra (från 8 Gbyte) kostade ytterligare 179 kronor.

En tusenlapp för en surfplatta låter närmast löjligt, men det lär bli svårt att ”slå tillbaka tappen i tunnan”. Priserosionen är ett faktum.

Funkar bra
Är jag då nöjd med min lågprisplatta? Ja, helt klart är att den är väldigt mycket snabbare och bättre än den gamla (som inte var lågpris). Faktum är att plattan funkar alldeles utmärkt och att Android har blivit väldigt mycket smidigare än tidigare. Den här gången åker netbook-datorn ut.

Jag funderar till och med på att köpa en likadan platta till min 91-åriga mor. Det låter väl strålande?

3 Responses to “Stjärnor kan falla”

 1. Hallå Göte,
  Tack för dina mycket trevliga och kunniga bloggar / ledare. Kul att läsa och fantastisk information för oss som varit med i elektronik industrin sedan 60 talet. Du borde sätta ihop alla artiklar till en bok, det tror jag skulle kunna bli en riktig hit till jul handeln.

 2. Menar du att du kommer att använda Android-plattan för att skriva dina (iofs utmärkta) artiklar i fortsättningen? Då kommer de sannolikt att bli mycket kortare!

 3. Hej Sven
  Nej, en tiotumsskärm och touchtangentbord räcker inte långt när man skall skriva ”på riktigt”. Men det är klart – en platta kopplad till bildskärm och tangentbord räcker kanske någon gång framöver.
  Det lär nog bli långa texter ett tag till.
  /göte

Leave a Reply