USB typ C gör PC till bildskärm

De senaste 20 åren har USB-standarden förändrat världen. Idag används USB för nästan allt, utom till bildskärmar. Med USB typ C kanske det är dags att ta över resten och dessutom göra den smarta telefonen till centraldator.

På baksidan av en modern PC-dator brukar det finnas en nätverkskontakt, ett par olika bildskärmskontakter, en analog audioanslutning och ett antal USB-anslutningar (typ A). Borta är RS232-kontakter, parallella skrivarkontakter, SCSI-kontakter och Firewirekontakter.

På kortsidan av en smart mobiltelefon (Android) brukar det finnas en USB-kontakt (micro-B) och en analog ljudanslutning (2,5 mm). Allt annat hanteras trådlöst.

Apple har dessutom fixat ett par fungerande kontaktstandarder i form av Thunderbolt och Lightning.

Allt går till typ C
USB-standarden har vidareutvecklats över åren och blivit både snabbare och kompaktare. Men på kontaktdonssidan har problemen blivit desto fler. Det grundläggande problemet med olika kontakter för värdenhet och periferienhet har utökats med en rad olika typer av miniatyrdon och specialdon för högre hastighet (USB 3). Det är hög tid att rensa upp bland USB-kontakterna.

Därför satsar de flesta, inklusive Apple, på det nya kontaktdonet USB typ C. USB typ C-kontakten är ungefär lika stor som en vanlig micro-USB-kontakt, men är klarar väldigt mycket mer.

Till att börja med används samma kontakt för periferienhet och värdenhet. Kontakten är till och med vändbar och borde kunna spara in en hel del svordomar.

USB kom, trots sina begränsningar (från början maximalt 2,5 W), att bli standardanslutning för laddning och strömmatning. Med typ C är det möjligt att hantera upp till 100 W i en enda miniatyrkontakt.

Typ C-kontakten klarar tvåvägskommunikation i 10 Gbit/s (USB 3.1), men också alternativa standarder som Thunderbolt, DisplayPort och superMHL. Det går att köra USB 3.1 parallellt med någon av de andra standarderna.

Så vi kanske äntligen är på väg mot en enda kontakt för kommunikation mellan datorer, skärmar och periferienheter. Att Apple finns med som drivande företag innebär dessutom att vi på ett enklare sätt kan koppla samman olika typer av smarta telefoner och datorer.

Telefonen blir centralenhet
Vad innebär då ett genomslag för USB typ C? Det mest uppenbara är förstås att vi slipper en rad olika kontaktdon på våra datorer, men ännu viktigare är kanske att mobiltelefonen får en starkare ställning som centralenhet.

Microsoft och Apple har till exempel tagit fram programvara som låter en telefon med USB typ C dra nytta av en dators bildskärm, tangentbord och periferienheter. Datorn reduceras till att bli en periferienhet (och strömkälla) åt telefonen. På det här sättet blir det möjligt att resa utan att behöva ha med sig en bärbar dator. Inte helt dumt.

På samma sätt blir det enkelt att plugga in telefonen till en högupplösande TV. Med superMHL är det redan idag möjligt att driva en 4K-tv (UHD) i 60 Hz. Standarden tillåter för övrigt upp till 8K i 120 Hz.

Massor av data
Att köra en telefon som centraldator kanske kan verka märkligt, men det räcker att titta på teknikutvecklingen för att se att det mycket väl kan fungera.

En utgångspunkt kan till exempel vara min relativt smarta telefon som jag köpte för några månader sedan för strax under 800 kronor (Huawei Ascend Y55). Den innehåller en mediaprocessor med fyra 64-bits processorkärnor (Cortex A53). Processorkärnorna innehåller också flyttalsenhet och SIMD-”motorer”. Dessutom finns en grafikprocessor.

Redan den här lågpristelefonen har alltså processorprestanda i klass med vad stora persondatorer hade för inte så länge sedan. Med ett 32 Gbyte flashkort för drygt 200 kronor blir dessutom minnesutrymmet riktigt hyfsat.

Min smartphone har naturligtvis inte USB typ C-kontakt, men nästa år lär det vara standard, åtminstone i mera normaldyra telefoner. Då kan vi dessutom räkna med kapablare processorer och betydligt större flashminnen.
Onekligen ganska intressanta framtidsutsikter.

Microsoft och telefoner
Och vad har annars hänt under sommaren? Vi skrev för några veckor sedan om Microsofts misslyckanden på mobiltelefonsidan. För gamla Nokia Mobile verkar det hela vara på väg att ta slut.

Men kanske är det för tidigt att säga adjö till Nokia-telefonerna. Karenstiden för det Nokia som finns kvar har gått ut och företaget får lov att planera för en egen telefontillverkning.

Hittills låter det snarare som om Nokia tänker märka upp tredjepartstelefoner som Nokiatelefoner, men med Nokia vet man aldrig. Kanske det är dags att köpa tillbaka en del av verksamheten från Microsoft (för en spottstyver) och ta nya tag. Men kanske inte med Windows-baserade telefoner.

Jag tänker förresten vänta ett bra tag innan jag ens funderar på att uppgradera till Windows 10.

Ha en fortsatt bra sommar.

Leave a Reply