Skilj på teknik och mode

För ganska länge sedan kunde överklassen spela tennis och golf, segla och rida utan att riskera att behöva blanda sig med ”vanligt folk”. Det går inte längre. Och vad värre är – idag är det snarare gamla massporter som cykling, vandring, fotboll och paddling som går ”uppåt” i näringskedjan.

Faktum är att jag börjar känna mig lite störd. Alla mina gamla favoritsysselsättningar varkar ha blivit ”inne”. Och plötsligt räcker det inte att ha en bra cykel, en bra kajak, en bra ryggsäck och vettiga kläder. Det skall vara ”rätt” prylar för att visa att man hänger med.

En riktig cykelnörd får till exempel inte ha skydd på ventilerna och han/hon måste ha moderiktiga glasögon påsatta på ett i och för sig dumt, men moderiktigt sätt. Det påstod en självutnämnd cykelexpert på SVT härom dagen. Han visade vad som gällde för moderna cyklister och många av råden var utan tvekan fullständigt vettiga, till exempel när det gäller skydd, vettiga kläder och cykelteknik. Men bra tekniska råd blandades hela tiden med totala dumheter och små, men viktiga, symboler för att skilja ut ”innegänget” från oss andra.

Segelkläder
Det hela påminner om segelvärlden för ganska många årtionden sedan. Man skulle vara klädd på ett speciellt (ganska dumt) sätt för att vara ”rätt”. Samma sak gällde förstås tennis och golf, men där har jag inga personliga erfarenheter.

Seglingen blev en massrörelse på sjuttiotalet och det mesta av klädelegansen byttes i praktiska GoreTex-kläder som faktiskt höll ute vätan i dåligt väder. Tyvärr verkar seglingen ha en ganska ordentlig ”downperiod” just nu (märkligt med tanke på miljöintresset), men förhoppningsvis kommer väl fler ungdomar in och sänker medelåldern. Det behövs. Däremot blir nog aldrig seglingen någon överklassport igen och skönt är väl det.

Skilj på teknik och mode
Nu tror jag i och för sig inte att de nya modetrenderna inom cykel- och kajakvärlden har att göra med över- eller underklass. Det handlar snarare om en vilja att skilja ut sig med hjälp av symboler och visa att man är del av en ”innegrupp”. Och det är väl alldeles utmärkt, om det får fler att inse hur fantastiskt cykling och paddling är.

Men jag blir ändå lite irriterad när experter blandar ”högt och lågt”. Det är viktigt att skilja mellan det som är bra och viktigt och det som bara är symboler och mode.

För det är ingen tvekan om att teknikutvecklingen fortsätter, framför allt när det gäller cyklar. SPD-pedaler och skivbromsar är bättre än clips och fälgbromsar. Det påstås till och med finnas moderna sadlar som skyddar mot den välkända ”pungförlamningen”.

För egen del fortsätter jag nog ändå med clips utan spurtkloss för att slippa speciella cykelskor. Och min gamla lädersadel (Brooks) är fortfarande överlägsen alla andra jag köpt och förkastat. Men jag vill nog ändå klassa mig som cykelnörd och jag köper naturligtvis de nya upplagorna av Bicycle Science.

Allt är bra
I det stora hela är det väl bara att glädjas åt att så många fler verkar hitta cykeln, kajaken och ryggsäcken. Det är svårt att slå känslan av att tyst glida fram i vattnet eller att i hög fart susa ner för en backe på cykel (inte helt ofarligt). Om vi dessutom kunde få en nytändning för seglingen (gärna katamaraner och trimaraner också) skulle jag bli ännu gladare. Det är visserligen svårt att slänga upp en segelbåt på biltaket, men det finns riktigt hyfsade trailbara historier.

Och återigen – det här har inte ett dugg med elektronik att göra. Men cykling, paddling och segling är härligt i den svenska sommaren.

7 Responses to “Skilj på teknik och mode”

 1. Din krönika visar hur lite du vet om cykelsporten. Det är en av de mest traditionsrika sporterna där det finns en massa ”regler” sedan länge tillbaks. Det har inget med mode att göra. Snarare är det så att moderna cyklister börjar bryta mot vissa av dessa ”regler”. Tex att sockarna skall vara vita och korta. Det är ungefär som att i tennis hade man förr alltid vit tröja. Numera verkar det bara vara i Wimbledon som det upprätthålls.

  Självklart kan man göra precis som man vill. Det är ingen som ser ner på dig om du har ventilhattarna på. Men jag antar att du inte går på ett bröllop i slitna jeans även om det inte föreskrivs en viss klädsel?

  Sen är Anders Adamsson inte precis självutnämnd expert. Förutom att ha varit proffscyklist så har han kommenterat cykel på Eurosport i över 20 år.

 2. Hej Mats
  Du har naturligtvis alldeles rätt i att Anders Adamson är välmeriterad expert inom cykelsporten och att cykelsporten, precis som många andra sporter, har interna klädkoder och detaljer för att hålla gruppen exklusiv. Det har jag inga problem med.
  Men när man försöker tvinga på alla ”vanliga” cyklister samma kod blir jag lite irriterad, och det var precis så som jag tolkade TV-inslaget. Det här lyckades vi bli av med inom seglingsvärlden på sjuttiotalet och det vore tråkigt om cyklisterna gick ”fel” väg.
  För min egen del har jag i alla år varit lite av tekniknörd när det gäller cykling, segling och paddling, men som väldigt många andra har jag har aldrig varit det minsta intresserad av att tävla eller ens gå med i någon klubb.
  Så jag tycker att det är jättebra att cyklister, seglare och kanotister organiserar sig och leker med interna klädkoder. Men jag och många med mig förbehåller oss rätten att använda det som är tekniskt bra och fullständigt strunta i modedetaljer.
  /göte

 3. Göte!
  Jag är numera själv ganska ofta en sur gubbe. Men tyvärr så leder det sällan nån vart. Utvecklingen har sin gång, och i bland faktiskt till det bättre!
  Fast ditt inlägg var som vanligt kul att läsa. Josefin o jag kommer nog förbi på tandem snart. Vi har ventihattarna på!

 4. OM cykel”sporten” kunde vara cykelåkning och inte prylsport, vore det trevligt. Men i denna konsumismens slutfas, så MÅSTE man bara ha alla prylar för att vara hipp.
  Det är likadant vart man än tittar – bilar, motorcyklar, TV. Vart som helst du ser, bara marknadsjippon som vill tjäna pengar på DIG. Inte göra ditt liv lugnare, mera avslappnat eller skönare.
  Näe, fortare, mer pryltätt, häftigare. EGOT har talat. Eller som skåningen en gång sade ”allt ljus på mig”…

  Oj, så många som blev träffade i ego-roten nu… 😉

 5. Hej Pelle
  Cykelåkning är fantastiskt och med en bra cykel blir det ännu bättre. Marknadsekonomin (av somliga kallad konsumism) har gett oss möjlighet att köpa fantastiskt bra prylar till förbluffande lågt pris.
  Sedan kan man förstås välja att köpa jättedyra specialprylar, men det finns faktiskt ingen som tvingar någon till det. Det brukar kallas frihet.
  Så du MÅSTE inte göra särskilt mycket i ett land präglat av demokrati, frihet och marknadsekonomi. Däremot KAN du göra förbluffande mycket och ofta till ett förvånansvärt lågt pris. Alla de som BARA MÅSTE ha de senaste prylarna gör det möjligt för snåljåpar som jag att köpa förra årets modell av fantastiska prylar till löjligt låga priser.
  Det är en av många fördelar med marknadsekonomin och man behöver inte tro på den för att dra nytta av den.
  /göte

 6. Varför förkinippar många paddling (Kayak) med att stilla glida fram i lungt vatten? Det är härligt att rida på en surf och känna farten…. Testa gärna i öppen sjö någon dag efter att det blåst en del (inte helt ofarligt…men spännande)

 7. Hej Lennart
  Jag håller med helt och fullt. Vi har ännu så länge inte hittat några vågor som känts för stora. Men det är ju också det fantastiska med kajak, den funkar (och är kul) i alla väder.
  /göte

Leave a Reply