Dags att boka för embedded

Om bara några veckor drar Embedded World igång i Nürnberg. Veckan därefter är det dags för Mobile World i Barcelona, DATE i Grenoble och sist, men definitivt inte minst, ECS Syd i Malmö.

Efter ett långt och härligt juluppehåll verkar det vara dags att sätta igång på allvar. En titt på almanackan visar att tiden fram till påsk är ”nedlusad” med viktiga mässor och konferenser. Direkt efter påsk kommer dessutom komponentmässan Elektronik 2015 i Göteborg.

Embedded World
Först ut är i alla fall Embedded World i Nürnberg (24-26 februari). Där är det dessutom läge att ha en hyfsad framförhållning för att hitta bra och billiga biljetter och hotellrum. Det är inte alltför svårt att hitta bra alternativ, men man bör nog inte vänta mycket längre.

Embedded World är som vanligt en viktig mässa. Där samlas alla embeddedföretag och numera dessutom de flesta komponentföretagen. Mässan har vuxit stadigt sedan starten och allt fler utställare rankar den som viktigare än Electronica. Av allt att döma kommer Electronic World att växa i år igen, speciellt som den för en gångs skull inte kolliderar med Mobile World i Barcelona. Jag tänker definitivt åka till Embedded World.

Mobile World
De senaste åren har jag undvikit Mobile World av den enkla anledningen att den kolliderat med Embedded World. I år är det inte så (2-5 mars), men tanken på att åka till Barcelona veckan efter mässan i Nürnberg är inte alldeles lockande. Vi får väl se.

Mobile World är i alla fall en viktig mässa för alla i telekombranschen och det innebär fortfarande att den är viktig för oss från Norden. Det brukar vara gott om nordbor i Barcelona under Mobile World.

ECS Syd i Malmö
Veckan efter Mobile World är det dags för årets svenska embeddednyhet. Embedded Conference Scandinavia knoppar av sig till ECS Syd och hålls 10-11 mars i Malmös mässhallar, mellan Malmö och Köpenhamn.

Hur stort upptagningsområde ECS Syd får återstår att se. Platsen är lätt att komma till från hela södra Sverige och en stor del av Danmark. Sedan får vi väl se hur många från Göteborg som tar sig tid att åka ner. Resan från Göteborg till Malmö är ju inte särskilt lång. Åtminstone brukar den kännas kort i jämförelse med sträckan från Stockholm till Malmö. Jag har vid det här laget kört ”triangeln” Stockholm – Blekinge – Göteborg – Stockholm så många gånger att jag kan vägen utantill.

Jag tror i alla fall att ECS Syd har goda möjligheter att bli en succé och jag kommer helt klart att vara där.

DATE kolliderar med ECS
Under många år besökte jag DATE-konferensen (och DAC) varje år, men nu var det ett par år sedan senast. DATE är en bra konferens för alla som är intresserade av EDA och ASIC och alternerar numera mellan Dresden och Grenoble. Årets konferens hålls i Grenoble och resan dit är inte alldeles trivial.

För min egen del spelar det mindre roll, eftersom DATE kolliderar med ECS Syd och det utesluter DATE. Synd egentligen.

Elektronik 2015
Efter den här första skuren av mässor och konferenser lär det behövas några mässfria veckor för att få allt på plats. Men bara en vecka efter påsk är det dags igen. Elektronik 2015 i Göteborg hålls vartannat år och den här gången har man tack och lov flyttat fram det hela från januari till april (14-15 april).

Elektronik 2015 anordnas inte av Branschorganisationen Svensk Elektronik, utan av mässorganisatören EasyFairs. Det finns alltså ingen koppling mellan S.E.E. och Elektronik på det sätt som komponentmässorna i Stockholm och Göteborg hade en gång i tiden. Men Komponent 2013 fungerade alldeles utmärkt och det finns ingen anledning att tro att årets mässa skall bli sämre. Elektronik i Norden kommer att finnas på plats, men mera om det längre fram.

Intressanta isar
Nå får det räcka med mässor för den här gången. Med lite tur kanske isarna i Stockholmsområdet hämtar sig efter senaste snöfallet och då tänker jag ge mig ut igen framåt helgen. Vi har faktiskt haft riktigt anständiga isar i flera omgångar. så det har blivit ganska många varv (till skillnad mot förra året). Det är härligt att susa fram på en riktigt blank och slät is och ett par gånger har isen hållit absolut toppkvalitet.

Och då känns elektronikbranschen ganska ointressant.

Leave a Reply