Vi slänger med en kamera också

Leksakskatalogerna börjar strömma in och de prylar som inte innehåller en kamera verkar vara lätt räknade. Kanske dags för en elektrisk helikopter med sex rotorer, HD-kamera och uppemot en halvtimmes flygtid. Eller varför inte en 3D-skrivare till barnen.

Kanske det ändå är säkrast att börja med något som är en aning enklare och billigare. Monsterhelikoptern kostar trots allt nästan 15 000 kronor. Men kameraförsedda (HD) elektriska helikoptrar finns från en bra bit under tusenlappen, även om räckvidd och kontroll då är betydligt enklare. Man ser till exempel inte filmen i realtid och man får ingen gyrostabiliserad kameraupphängning. Man får heller ingen inbyggd GPS som kan få helikoptern att gå till en förutbestämd position och stå stilla där. Och man får inte en kilometers räckvidd.

Ärligt talat är väl de här UAVerna för övervakning lite läskiga. Men det är klart – samtidigt är de grymt roliga leksaker. Och priset för värstingmodellerna är kanske lite svettigt, men för bara några år sedan hade man förmodligen fått lägga till flera nollor.

Leka med kameror
Men låt oss fortsätta på kamerafronten. Leksaker med kameror finns hur många som helst, men också för oss vuxna barn finns det gott om härliga julklappar.

Ta till exempel Raspberry Pi. Det lilla ARM-baserade datorkortet passerade förbluffande snabbt en miljon tillverkade enheter och idag vet jag faktiskt inte hur många som tillverkats.

Men jag vet att jag kan dra ner till Nacka Centrum och köpa ett kort över disk för 349 kronor (det gjorde jag för ganska länge sedan). Och jag vet också att jag kan köpa en av två kameramoduler för samma pris. Den ena modulen innehåller en vanlig HD-kamera, medan den andra innehåller en förbluffande bra IR-kamera. Det är egentligen samma kamera utan IR-filter, men resultatet är märkligt bra.

Så långt har det alltså gått. För några hundralappar är det möjligt att tillverka till exempel utmärkta övervakningskameror, där allt är programmerbart. Operativsystem, kompilatorer, felsökare, grafikprogram och annan mjukvara är gratis och möjligheterna att leka är helt otroliga. Fullständigt fantastiskt.

LED-moduler
Hur skall vi då få ut resultatet från våra experiment till yttervärlden? En 96-tums UHD-TV är fortfarande i dyraste laget, även om samma sak inte gäller 65-tums UHD-apparater. Men varför inte skapa sin egen jumbotron med LED-moduler i färg. En modul med tusen (1028) punkter kostar 379 kronor (17×17 cm), så det kostar en slant att bygga stort. Men ändå förvånansvärt lite.

Allt som allt har det blivit förbluffande billigt att leka med elektronik. De senaste par åren har mycket hänt och det mesta kostar tior och hundralappar, i stället för tiotusenlappar (som för övrigt inte längre är giltiga som sedlar).

Ännu märkligare är att man får en 3D-skrivare för drygt 5 000 kronor och några bobiner med plast för ett par tre hundralappar styck. För att inte tala om att fullt användbara  konstruktionsprogram för 3D-prylar kan laddas ner gratis. Det är inte klokt egentligen.

Köp till barn och barnbarn!
Vart vill jag då komma med det här? Jo – sluta att gnälla över att barn och ungdomar väljer bort teknikutbildningarna. Satsa i stället några tusenlappar på de mest fantastiska lek- och utbildningspryttlar som kan tänkas. Sedan är det bara att lägga ett antal timmar tillsammans med barnen eller barnbarnen. Det kan bli den roligaste julhelgen på många år.

Om några år kanske politikerna undrar vad som hände (men de kommer som vanligt aldrig att förstå hur det gick till).

Leave a Reply